Återigen det här med osund porr!

Jag kanske låter en smula som en vinylskiva som hakat upp sig nu, för än en gång är det osund porr som är i skottgluggen för mig. Det förra inlägget var det också så, ja, jag är tjatig.

Nån som kallar sig Vicki Valkyrie och som titulerar sig porrskådis och -producent har skrivit ett debattinlägg borta på SVT. Hon säger att man inte ska beskylla porren för övergrepp, och det kan jag väl till viss del hålla med om.

Hon skriver utförligt hur hon har deltagit i olika porrinspelningar av olika karaktärer och aldrig känt sig otrygg. Det är ju jättebra och jag är glad för hennes skull. Problemet är inte att hon är medveten om att det är rollspel och på låtsas, problemet är att många helt vanliga människor även när de är medvetna om det ändå inte kan undgå att påverkas av den mängd med osund porr som flödar genom samhället.

Jag har inga problem med porr som koncept, men jag har problem med att vi behandlar porr som en enda produkt. Man tar all porr i hela världen, sätter etiketten ”porr” på den och sedan är den antingen djävulens påfund eller ingenting att oroa sig för. Jag tycker inte det är så enkelt. Jag är pro-porr, tro det eller ej, men jag är anti till uselt producerad porr och jag är mer än bara lite brydd i hur den dåligt producerade porren påverkar människor som inte har vana att ha distans till porr eller sex.

Det är ungefär samma problem som jag har när jag hör/ser vanliga människor prata om 50 Shades of Grey som om det var BDSM. Nej, 50SOG är inte BDSM. Det är inte ens i närheten av BDSM. Det här är en ofta återkommande frustration i mina vänskapskretsar, där många är aktiva inom BDSM. Frustrationen kring att en så populär sak felaktigt fått bli nåt slags representation för en livsstil, när allt den porträtterar är saker som seriösa utövare förkastar.

Helt vanlig porr är tyvärr ungefär samma problem. Som sagt, jag är glad att frk Valkyrie kan utöva sina produktioner i en trygg miljö, men de flesta som konsumerar porr har inte den insikten eller förståelsen. Jag tror också att ju mer sån porr man konsumerar, desto mer genomsyrar den ens tänkande och omedvetet kan man börja ändra sitt eget beteende och ens egna drifter kan påverkas bortom vad man själv förstår. Ja, det är klart att det är på låtsas, men jag är skeptisk till att de flesta har den förståelsen.

När man blir nyfiken och vill utforska sex bortom det enkla och tydliga krävs det kommunikation. Jag är en cynisk människa och jag tror tyvärr inte att ”normala” människor har den kunskapen eller insikten.

Så nej, jag håller inte med dig, Vicky. Jag tycker att ditt debattinlägg är skrämmande naivt om människors natur såväl som din egen bransch. Jag håller helt med om att sexualitet inte behandlas på ett icke-moraliserande vis och jag instämmer att vi behöver ha en öppen kommunikation där sex och porr inte betraktas som sjukt eller omoraliskt – men jag tycker att du saknar enormt mycket insikt i vad du är en del i att propagera för.

Porr när den görs bra är sensuell, rolig, inspirerande och upphetsande. Mänsklig sexualitet är vackert och jag tycker att alla ska ha tryggheten att utforska sin sexualitet – samt utforska även saker som är bortom vad man kan anse vara ”normalt” sex, som t.ex. BDSM. Men jag tycker att en majoritet av porren som produceras är farlig för de flesta tittare eftersom de antingen saknar erfarenhet att förstå sin egen såväl som andras sexualitet, eller att alltför stor konsumtion kan ha en negativ effekt på deras relationer till sina sexpartners.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”Återigen det här med osund porr!

Skriv en kommentar!