”Hämndporr” och kvinnosyn

Innan jag fortsätter vill jag bara klargöra att jag anser att personer (oavsett kön) som sprider s.k. ex-bilder eller ”revenge porn” är svin. Det spelar ingen roll hur sårad du känner dig, att sprida vidare bilder på någon som i förtroende skickade (eller lät dig ta) bilder på hen är absolut inte okej på något vis. Inte nog med att du faktiskt – ja, faktiskt! – begår ett övergrepp, du inbjuder även andra till det övergreppet.

För det här med hämnporr, revenge porn, exbilder eller vad man nu kallar det är ett övergrepp. Det är svårt att komma tillbaka efteråt och idag, när sånt här sprids med internets fart är det ännu svårare att få tillbaka självkänslan.

Häromdagen läste jag Emmas historia. Hon hade fått en uppsättning väldigt privata bilder på sig själva läckta ut på nätet. Det var bilder som hon gett sitt förtroende till och sedan hade det förtroendet missbrukats. Plötsligt fick hon mail från vilt främmande människor som kallade henne otrevligheter och hotade eller på annat sätt försökte utpressa henne. Allt för att någon inte kunde respektera förtroendet hon gav.

Den stora majoriteten av människor som deltog i det här övergreppet var män. Som man gör det mig ledsen att återigen upptäcka att män får representera det som är dåligt, och villigt deltar i det dessutom. Varför ska det vara så jävla svårt att inte vara ett äckel? Jag är man och jag lyckas utmärkt med det men varför misslyckas så många andra?

Emma skapade ett projekt tillsammans med en fotograf för att ta tillbaka kontrollen över sin egen kropp och hur den visades. Ett stort problem i vårt samhälle är ju att den nakna kvinnokroppen är vansinnigt sexualiserad och att kvinnor får lära sig att deras kropp endast duger som sexobjekt eller utifrån hur den kan sexualiseras. Jag tycker bilderna blev jättefina, vanliga vardagsbilder på en ungefär helt vanlig tjej. Fantastiskt fint, och ett bra sätt att få tillbaka synen på sin egen kropp.

Givetvis har det här inte varit helt okontroversiellt, och diverse reaktionära och nakenfobiska människor har krupit ut ur lövverket för att kalla det här porr. Löjligt. Det är ingen porr, det är ingen sexualitet här.

Jag håller inte helt med fotografen som säger att det är nästan omöjligt att porträttera den nakna kvinnokroppen utan att sexualisera den på ett manligt sätt. Jag tycker själv att jag har lyckats rätt bra med det i många av mina bilder. Ingen av de bilderna har synts på den här sidan, men jag tycker överhuvudtaget att det är förvånansvärt enkelt att fotografera både män och kvinnor på ett relativt osexualiserat vis. Jag säger relativt, för jag ser inte riktigt vitsen heller med att hålla sexualiteten ute ur bilderna, men samtidigt tycker jag inte att man behöver exploatera den. Jag gillar att fotografera erotik men det är inte en nödvändig ingrediens.

Men, för att försöka runda av, jag gratulerar Emma till att ha gjort en stark återhämtning och att ha skapat vackra bilder på en helt vanlig, naturlig, avslappnad kvinnokropp! Den här världen behöver mer sånt!

Historien bakom Consent, som är Emmas fotoprojekt, kan läsas här. Om du vill se ett urval av bilderna finns dessa i denna artikel av den danska tidningen Friktion.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ””Hämndporr” och kvinnosyn

  1. Lennart

    Håller med fullständigt. Bara sjuka människor gör så. Jag har tagit bilder på andra nakna personer. Men jag har gett de bilderna och inte sparat de själv. Jag är en snäll person, kanske för snäll som både min fru och mamma säger. Jag har även blivit fotad naken, tycker om det, men vill inte heller att dessa bilder sprids hur som helst. Det finns gränser.

    Svara

Skriv en kommentar!