Byta relationsform

En sak som jag och Blanka ofta bekräftar i vårt förhållande och vår relation är att vi vill vara tillsammans. Med det menar vi att även om vår kärlek till varandra skulle ta slut så vill vi fortfarande ha överlappande liv. Det innebär att om vi t.ex. skulle få slut på känslor så vill vi omdefiniera vår relation till en som fungerar för oss. Kort och enkelt; vi skulle övergå till att vara vänner och fundera över vilka komponenter vi vill lägga i vår relation.

Häromdagen läste jag ett blogginlägg skrivet av någon i en (antar jag) normativ monogam relation som har fått veta att mannen hon är gift med har kommit ut som homosexuell. Det är ett väldigt personligt och ärligt inlägg och jag blev rörd av det. Tyvärr innebär det ju slutet på deras förhållande (och giftermål, eftersom de var gifta) iom att han är attraherad av män och inte av henne.

Men, jag kände att det på nåt sätt ändå finns en silverkant på molnet. Det är inte slutet för deras relation. Hon kommer fram till ungefär det i sitt blogginlägg också. Deras villkor för relationen har förändrats och nu måste den förändras till en vänskapsrelation. Det är bra för dem båda i långa loppet även om det givetvis är väldigt smärtsamt just nu. De har barn ihop och kommer givetvis att finnas i varandras liv via den länken, men det är nu de ska omdefiniera sin relation och finna ett sätt att vara glada för varandra, att stödja varandra och att acceptera förändringen utan att behöva förlora varandra.

För så är det ju, man vill inte förlora varandra. Kärlek kan ta slut, människor kan ändras men i de flesta fallen vill man ju ändå behålla fina människor i sitt liv. Det går inte alltid, ibland är smärtan för stor eller så faller man för frestelsen att bränna sina skepp och såra den man hade en relation med, men jag hoppas och tror att de flesta, om de fick välja, skulle vilja behålla sin(a) partner(s) men med en omdefinierad relation.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!