Varför idealiserar vi även tjockisar?

Nedanstående bilder är ur en kommande fotobok som enligt fotografen själv firar alla kroppsformer. Jag tycker bilderna och kvinnorna är väldigt fina, men samtidigt oroar jag mig att de skapar en dålig bild. Det finns gott om olika projekt som självapplicerat påstår sig fira mångfalden av kroppar men som tyvärr i själva verket bara bidrar till en idealisering av även icke-slanka kroppar.

Jag upplever att de här bilderna ingår i den kategorin. Som sagt, jag tycker det är jättefina bilder och sexiga kvinnor men jag är tveksam till att det här skapar nåt slags positiv kroppsimage. Tvärtom upplever jag att man bara idealiserar även tjockisar.

Varför säger jag så?

För att det här är perfekt mulliga kvinnor. De är mulliga på precis det sätt som idealet föreskriver. De har stora rumpor, breda höfter och stora bröst. Precis som idealet av en mullig kvinna ska vara. Dessutom är dessa två kvinnor professionella modeller, de är inte ”vanliga” kvinnor. De har sina kroppsveck på rätt ställe, de har inga gäddhäng eller bilringar förutom just de kurvor som är smickrande. De är idealiserade och fotona porträtterar dem på ett idealiserat sätt, även som ”mulliga” kvinnor.

Att skapa en bok med bara två modeller som representerar mångfalden hos kvinnokroppar tycker jag är på tok för snävt, speciellt när de två modellerna som sagt uppfyller idealet av ”mulliga” kvinnor. Det finns ingenting verkligt med de här två kvinnorna och att dessutom fotografera dem på det sätt som gjorts förstärker bara overkliga ideal. Om man ska göra en bok om mångfalden hos kvinnliga kroppar, om ”äkta” kvinnliga kroppar – var är då mångfalden och var är de äkta kvinnorna? De som har gäddhäng, små rumpor och stora bilringar? De syns såklart inte i en sån här bok eftersom de inte uppfyller idealet.

Nej, dessa bilder känns som en björntjänst för mångfalden hos kvinnor. Jag rekommenderar fortfarande Adipositivity om man vill se mångfald hos riktiga människor som inte är idealiserat smala.

gallery_nrm_1418665267-denise_and_marina-1

gallery_nrm_1418665752-densie_and_marina_2

gallery_nrm_1418672558-denise_side

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Varför idealiserar vi även tjockisar?

  1. Bodypalace

    Ja och värst är väl alla tumblr-sidor som säger sig hylla alla kroppar och även de som riktar sig enbart mot mulligare kvinnor och även män för den delen som också idealiseras mer och mer.

    Förresten så vill jag passa på att tacka för alla 1500 unika besökare du gett mig detta år tack vare länken till min blogg i din länksamling 🙂

    God jul och gott nytt år!

    Svara

Skriv en kommentar!