Jag är inte polygam

Ett ord som jag har rätt svårt för är ”polygam”. När jag pratar om hur jag lever med två flickvänner och en förlängd familj av bonuspartners och övriga med nya människor händer det ibland att de säger nåt i stil med ”jaha, så du är polygam?”

Nej, jag ägnar mig inte åt polygami. Ja, jag vet att det ordet är egentligen korrekt för hur jag lever men jag gillar det inte pga associationerna som det skapar hos många människor. Polygami associeras hos gemene människa med patriarkala strukturer. En man har flera fruar, exempelvis och mannen får gifta sig bäst han vill men fruarna ska sitta still och vara trogna. Typisk mormon-polygami, är tyvärr associationen hos de flesta.

Därför känner jag lite ovilja mot att ordet används om mig. Återigen, ja, jag vet att tekniskt så är polygami motsatsen till monogami, men associationerna hos allmänheten är nåt jag inte känner igen hos mig.

Innebörden av det ordet hos de flesta utesluter den rika mångfald som ett flersamt leverne innebär. Innebörden hos gemene människa utesluter möjligheterna och förstärker traditionerna. Hos många människor är ”polygam” samma ord som ”monogam” fast man gör sin monogami parallellt med flera människor, men ingen av de människorna är i sin tur fria att utforska andra relationer. Det uppfattas ofta som parallell monogami där mannen ger sig själv den rättigheten men hans relationer får inte den friheten.

Sån är inte jag. Jag vill inte vara sån. Jag ser min familj som ett nät av kopplingar. Partners, bonuspartners, vänner osv. Alla sitter vi ihop i ett nät av länkar mellan olika människor. Det är fint! Det är kärlek!

Vill ni kalla mig nåt, kalla mig polyamorös eller flersam. Det är ord jag kan identifiera mig med.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”Jag är inte polygam

  1. Wolger

    Intressant att läsa om din flersamhet. Även om jag är mono själv så förstår jag innebörden och just som du säger, fördelar och andra meningsfulla utbyten man kan få genom att just vara flera. Cudos till er alla som vill dela med er av eran erfarenhet och upplevelser.

    Tack för en bra blogg …

    /W

    Svara

Skriv en kommentar!