Könsrollers roll i BDSM?

Jag funderar mycket på könsroller sedan några år. Jag funderar på dessa nästan osynliga strömmar som drar i oss och formar oss, nästan helt utan vår vetskap. De flesta är helt okunniga om vilken massiv roll de normativa könsrollerna spelar i formandet av vår personlighet, men när man väl börjat få ett genustänk och ser sig omkring i samhället är det nästan omöjligt att släppa det tankesättet.

När jag ser mig om i BDSM-världen märker jag att en övervägande majoritet av männen identifierar sig som dominanta och omvänt identifierar sig många kvinnor som undergivna. Det här gör mig lite filosofisk och nyfiken. Formar de klassiska könsrollerna oss även i BDSM-världen?

Könsrollerna som normen lär ut påminner oss om att män ska vara jägare, män ska vara starka, vilda och ta för sig. Det är männen som ser till att det finns kött i grottan. Männen visar inte sin mjuka sida utan de tar spjutet, går ut i skogen och kommer sen hem med bytet. Normen säger att kvinnor sköter hemmet, föder barnen och gråter när det går en maska på strumpbyxorna. Eller nåt. Klassiska könsroller som vi alla förväntas acceptera.

Det är ju givetvis fullständigt nonsens. Män är inte känslokalla robotar som går ut i vildmarken och röjer. Kvinnor är inte våpiga gråtmaskiner som automatiskt älskar spisar och barn. Nej, män och kvinnor är människor och alla är olika. Icke desto mindre bombarderas vi av dessa könsroller om och om igen, och jag undrar om det inte undermedvetet går igen när vi börjar utforska dominans och undergivenhet. Män förväntas vara dominanta, kvinnor förväntas vara undergivna. Män förväntas använda, kvinnor förväntas gå igång på att användas.

Självklart finns det även undantag här. Massor av män trivs fantastiskt bra i undergivna roller och massor av kvinnor älskar att vara dominanta. Icke desto mindre, när jag ser mig om i världen ser jag att män generellt identifierar sig som dominanta och kvinnor som undergivna.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Könsrollers roll i BDSM?

 1. Thomas

  Vadå ”normativa könsroller”? Det finns ju inga normativa könsroller alls i Sverige. Tvärtom står det ju var och en fritt att bete sig och uppträda enligt det motsatta könets konventioner om man så önskar. När något är normativt, så innebär ju det att man s.a.s. blir bestraffad om man inte följer det normen påbjuder. Så är det inte i Sverige. Däremot finns det en mängd konventioner som är kopplade till kön, framvuxna i kulturen, bland människor. Det är ingen ”elak gubbe” som har tvingat på oss dessa konventioner, utan vi skapar och omskapar dem ständigt. Ta t.ex. detta med kläder. Alla kvinnor som klär sig ”som kvinnor” (d.v.s. såsom majoriteten kvinnor gör) reproducerar den kovention som är att personer som är kvinnor biologiskt sätt, klär sig såsom de flesta andra som är kvinnor biologiskt sett, gör. Och vice versa.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Som vanligt kan jag bara beklaga din okunskap och hiskeliga naivitet i det här ämnet. Det enda jag håller med dig om är att vi skapar normerna själva, men att säga så är en grav förenkling av ett oerhört komplext ämne. Som vanligt föredrar du dock att förenkla allt till plattityder så att det stöder dina egna argument. Dina resonemang i övrigt är nästan helt ovidkommande.

   Svara
 2. arthur

  delar nog Dina tankar i det stora hela Klumpe….men är ändå fundersam över uppdelningen ug eller dom….faktum är att det stora flertalet verkar befinna sig i en ganska ”vid”” dynamisk rörelse någonstans i mitten och att det är mindre vanligt med det utpräglade statiska åt vardera hållet….någon form av normalkurva även här alltså. Det gör att man som alltid nog bör avhålla sig från etiketterna i pannan i det flesta fallen…eller om man nu ska klassificera, nöja sig med att etiketterna har väldigt kort bäst före datum. Även begreppet switch blir ofta otydligt då det också styr tankarna mot det digitala svart eller vitt så att säga. Jag anser att det här gäller den BDSM-värld där vi lite till och från rör oss….men det hindrar inte att det kan finnas andra spelplaner med andra ”regler”.

  Svara

Skriv en kommentar!