Varför inte?

Jag läser dagens ”Fråga insidans experter” i DN. Jag var på vippen att skriva ett svar till frågeställaren men jag låter bli. Ibland är det lärorikt att låtsas som att frågeställaren frågat mig, men idag orkar jag inte riktigt ta itu med det.

Men jag fastnar på en sak i frågeställarens brev.

”Ett polygamt förhållande skulle jag helt enkelt aldrig klara av.”

Varför skulle du inte det? Jag får ofta höra det här från olika människor. Varför skulle de inte klara av det? När man pratar med dem kommer det fram att de inte riktigt vet, mer än att de vet att de aldrig skulle klara av det.

Jag tror det här ligger i att man lutar mer på sina fördomar, stereotyper och klichéer snarare än att ändra sin syn på relationer och förhållanden. Jag har gjort det själv, ska jag lite motvilligt erkänna. Jag har gjort det om mycket och jag vet varför jag gjorde det – för att jag var osäker och för att förändringen var läskig, även om den lovade nånting bättre så fanns det en trygghet i att veta vad man hade även om det inte var idealiskt.

Polylivet är inte svårt. Det är inte speciellt annorlunda egentligen i praktiken heller. Jag förundras över människor som känner sig inlåsta i sina monogama förhållanden, som har frustrerade sexliv, som känner sig undernärda känslomässigt och som har förhållanden som stagnerat – men som ändå envist hävdar att de inte skulle klara av nåt annat när man föreslår en mer öppen livsstil. Polylivet är inte en perfekt lösning, jag brukar ofta säga att man byter ut en uppsättning problem mot en annan – men i mitt eget fall brukar jag understryka att den nya uppsättningen problem är av en sort som är mycket lättare att hantera.

Ja, man måste tänka om i mycket. Man måste släppa gamla vanor, man måste utvecklas. Är det värt det? Jag anser att det fullständigt och totalt är det. Är det svårt? Det kan vara det. Allas resor är olika.

Men varför avfärda det så fort? Det är vad jag inte förstår.

I brevskrivarens fall tycker iaf jag att det verkar som att hon skulle trivas bättre som poly. Det verkar också som att hon behöver släppa en hel del av normens förväntningar på henne och acceptera att hon har lätt att bli kär i andra och kan vara kär i flera samtidigt utan att det utesluter någon. Men det verkar svårt att släppa normen eftersom hon avfärdar alternativet så fort.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!