Jag och DeviantArt

Jag skrev i ett tidigare inlägg om min hatkärlek till Tumblr. En annan site som jag har en hatkärlek till är DeviantArt. DA är litegrann som det där citatet från Fight Club.

”You know how they say you only hurt the ones you love? Well, it works both ways.”

DeviantArt stämmer bra in där. Jag har varit medlem på DeviantArt i väldigt många år nu, nästan sen den först hoppade ut på nätet. Sedan 2001 har jag haft ett konto där och fram till 2005 bidrog jag stadigt med olika visuella alster. Omring 2005 skedde väldigt många förändringar bakom scenen på DA och jag kände att den community som jag deltagit i var död. I ungefär samma veva slutade jag intressera mig dels för att skapa grafik och slutade även intressera mig för att publicera dem. Jag har fortfarande kvar mitt konto men använder det uteslutande som en passiv grej för att komma åt de NSFW-delar som DeviantArt har. Jag har i flera år planerat att plocka ner det jag publicerat där, speciellt då många av sakerna jag lagt upp har försvunnit ur mina egna samlingar under åren. Under en ambitiös höst för några år sen kom jag ungefär halvvägs och nu har jag inte brytt mig på omkring 4-5 år.

Varför har jag en hatkärlek för DeviantArt? För att idén är bra men för att användarna förstör den om och om igen.

Idén med DA är enkel. Ett ställe där vem som helst som anser sig vara en konstnär kan publicera sin konst och kanske även tjäna en slant på den. Om du är målare, fotograf, whatever då är DA stället för dig. Det kostar inte en spänn att skaffa sig ett konto och du kan sätta igång direkt. Eftersom DA är såpass stort som det är finns det möjlighet att marknadsföra dig i communityn och är du duktig, kreativ och bra på att marknadsföra dig dröjer det inte länge förrän besökarna strömmar in.

Problemet är att eftersom DA är öppet för alla så kommer det även människor som inte har ambitioner, som inte förstår idén eller som helt enkelt skiter i den. Givetvis beror det på vilken del av DA man rör sig i –exempelvis är den avdelning som pysslar med digital konst inte genomrutten– men om man rotar runt i foto-avdelningarna drunknar man fort i skräp. Speciellt i deras ”artistic nude”-avdelning blir man snabbt trött på mänskligheten.

DA har väldigt tydliga regler kring nakenhet. Ingen uppenbar porr, inga erektioner, ingen porr som man knyckt från nån snusksida, inget blod, inget våld, etc etc. Detta spelar ingen roll egentligen eftersom man för varje bra, sensuell och fin bild får ett flöde fyllt med usla mobilbilder på olika mäns kukar, bajsnödiga emos som fotat sig framför spegeln i alldeles för mycket smink, olika män som tar kassa selfies på sig själv och/eller sin kuk alternativt skitdåliga foton som antingen är öppet amatörporriga eller tangerar ämnet.

Det finns ingen som granska det som läggs upp utan tanken är att användarna själva ska anmäla det som är stötande eller bryter mot reglerna. Detta funkar hyfsat men floden av skräp som oseriösa användare laddar upp är fullständigt massiv. Jag tror att om varenda seriös användare av DA inte gjorde nånting förutom att anmäla skräpverk skulle man ändå få sitta dygnet runt för att hinna med allt som laddas upp. Jag gissar också att de moderatorer som går igenom anmälningar är oerhört överhopade av arbete och därför sällan spenderar mer än nån sekund på varje fall – det är ganska vanligt att moderatorerna plockar bort skapelser utan minsta bedömning. Detta nyttjas såklart av småsinta människor som anmäler rivalers verk och sedan plockas de verken ner utan minsta motivation eller granskning.

För mig som gillar naket och sensuellt är dock det senare inget större problem. Det som föder min frustration med DeviantArt är som sagt mängden skräp som man förväntas vada igenom. Jag publicerar ganska ofta fina bilder här som jag hittat på DeviantArt och jag kan garantera att för varje bild jag publicerat här har jag sett hundratals bilder på mobilkukar, selfies i spegeln eller skitdåligt photoshoppade nakenbilder stulna från olika porrsajter.

Å andra sidan, när man hittar den där fina bilden som någon verkligen ansträngt sig för att ta, lagt ner tid och kreativitet på – då känns det som att man hittar en polerad diamant inuti ett kaotiskt utedass.

Läs även dessa inlägg:

En reaktion på “Jag och DeviantArt

  1. Sara

    Tips! Nya funktionen ”more like this” gör det mycket lättare att undvika skräpet – under förutsättning att en hittar något bra verk att utgå från! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar!