Jag och Tumblr

Jag har en viss hatkärlek till stället som heter Tumblr. Det är en frustrerande relation för den ger så mycket men tar även väldigt mycket. Helst skulle jag vilja kunna prata med Tumblr och förklara att väldigt mycket av dess egenheter är irriterande, men det går ju inte.

Det jag gillar med Tumblr är utbudet. Om det finns en förtjusning, fetisch, fabless, böjelse eller upphetsning kan man hitta ett flöde för det på Tumblr. Det finns otroligt kreativa människor som fotar sig själva, som delar andras sensuella och sexuella saker, som publicerar underbara slumpmässiga saker de hittar på nätet. Tumblr är en guldgruva för erotik och porr. Allt från den typiska McPorren till originell, rolig och sensuell erotik som hittas eller skapas. Massor av de bilder jag publicerar här kommer från Tumblr i en eller annan variant.

Det jag INTE gillar med Tumblr är dels hur svårt det är att hitta nåt specifikt. Tumblr är kaos och anarki. Hittar man ett bra flöde så sker det enbart genom slumpen och inte för att man var skicklig – eller att nån man känner rekommenderade det. Inte heller gillar jag att Tumblr uppmuntrar till anonyma verk. Tumblr strippar filnamn, ändrar storlek på bilder, verk och det stör mig. Jag är en person som vill hitta källan, vill hitta skaparen och alltid ge cred till den som skapat nåt. Jag har väldigt få undantag till den principen men Tumblr uppmuntrar inte till det. Varken i sin tekniska kapacitet eller i sin kultur. Tumblr behandlar bilder och verk som om det var nåt slags lösgodis och det tycker jag är respektlöst. Om jag hittar en fin bild vill jag säga ”kolla, den kommer härifrån” och ge tillbaka till skaparen. Googles bildsök hjälper en del men många bilder blir helt anonyma när de hamnar på Tumblr. Användarkulturen på Tumblr uppmuntrar också till detta, användare tar bort alla former av identifikation från bilder och verk vilket jag tycker är dålig stil.

Detta kommer från att jag själv gärna vill ha cred för det jag skapar. Jag har ingenting emot att saker sprids, men två saker stör mig: ingen och/eller felaktig credit eller att någon annan påstår att de skapat nåt som jag skapat. Spridning har jag inga som helst problem med, så länge det leder tillbaka till mig. Många som skapar saker oroar sig för okontrollerad spridning. Jag gör inte det. Tvärtom uppmuntrar jag att man sprider mina saker så länge mitt signum följer med det. Visserligen accepterar jag dock att det säkert händer att människor tar bort mitt signum och anonymiserar mina verk men det är en del av att acceptera spridning. Helst vill jag dock fostra en attityd att skaparens signum är viktigt som en del av verket, för vem vill få sina verk borttagna från sig själv? Inte jag.

Allt jag skapar och lägger ut på nätet kommer tillbaka dit. Sprid det gärna, men länka tillbaka till mig. Det är bra karma, det är sund nätiquette.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!