Finns det sanning om när man runkar?

Häromdagen hade jag ett samtal på Twitter om hur ofta män respektive kvinnor onanerar. Jag hade tänkt skriva mina tankar om det igår men pga en händelse i mitt vanliga liv försvann min skrivlust fullständigt. Det är osäkert om den kommit tillbaka men jag tänkte försöka tackla ämnet ändå.

Är det skillnad mellan hur ofta män och kvinnor runkar? Jag tror inte det och om det är nån skillnad är den försumbar. I min erfarenhet onanerar män och kvinnor ungefär lika mycket. Ej heller är det en regelbundenhet utan som med det mesta som rör mänskligt beteende varierar siffran beroende på årstid och humör.

Det finns egentligen två problem med den här funderingen som jag ser det. Dels är problemet att för att få nåt slags rättvisande statistik så måste man i princip ha statistik över varje enskild man och kvinna på hela planeten. Hur ofta man runkar är en oerhört kulturell grej och även i små urvalsgrupper finns det en oerhörd variation. Mycket av vår attityd till onani är dessutom social och beror starkt på hur vi uppfostrats samt vilken miljö vi vistas i.

Det andra problemet är att det är i praktiken omöjligt att få veta äkta statistik om detta eftersom förvånansvärt många människor ljuger om sina onanivanor. Just denna bit tycker jag är intressant att fundera kring. Väldigt många människor ljuger om sina onanivanor, varför gör de det? Jag har gjort det själv för många år sen, då gjorde jag det för jag kände en press att leva upp till mansidealet där mannen ska vara ohämmad och ha hög sexlust. Därför överdrev jag hur ofta jag runkade. Jag är helt övertygad om att väldigt många män gör detta, just för att de inte är helt bekväma med att deras faktiska sexlust och/eller runkningsfrekvens motsvarar sinnebilden att män alltid ska vilja ha sex och alltid vara redo för sex. Det blir ett slags status eller imponeringsfaktor att säga att man runkar 2-3 eller fler gånger om dagen eftersom jag bara är för kåt liksom, jag måste alltid få utlösning och liknande påståenden.

Omvänt tror jag att många kvinnor ljuger om hur ofta de dubbelklickar på musen av precis samma anledning men tvärtom – kvinnor tror jag ofta förväntas ha en kontrollerad sexualitet, en diskret sexualitet. Även om detta sakta förändras och fler kvinnor blir mer bekväma med sin sexualitet vet jag att när jag frågat många av mina helt normala kvinnliga vänner hur ofta de onanerar så tar det ett tag innan de erkänner sanningen. Den första siffran de säger är alltid markant lägre än den verkliga siffran. Detta är roten till min teori om att kvinnor i ett stort socialt och samhälles-perspektiv förväntas ha lägre sexlust än män.

Det är hela den gamla tråkiga attityden till sex. Män förväntas vilja knulla hela tiden, svårstoppade rovdjur som de är och kvinnor är ansvariga för att kontrollera tillgången till sex. Detta yttrar sig i hur ofta vi säger oss onanera, men sanningen döljer sig.

Med detta sagt vill jag understryka att jag inte tror alla är så här. Jag är helt övertygad om att det finns kvinnor som runkar 3-4 eller fler gånger om dagen likaväl som det finns män som gör det. På andra sidan av perspektivet tror jag det finns kvinnor som kanske runkar en gång i månaden likaväl som det finns män som gör det. Min teori är dock att könsrollerna och sociala konventioner uppmuntrar män att överdriva sin mängd eftersom det ingår i den ”manliga” könsrollen, och kvinnor att underdriva sin mängd av precis samma orsak.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Finns det sanning om när man runkar?

 1. secretessa

  Något jag kommer att tänka på när jag läser din text är det här med att många vill ha män och kvinnor till motsatser. Hur ofta runkar män jämfört med hur ofta kvinnor gör det? Jag tror att könet egentligen är irrelevant i en sån här fråga men eftersom det i så många kulturer inte minst i vår läggs in så mycket i vad som är manligt/kvinnligt så påverkar det förstår ändå.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Ja, det läggs väldigt mycket i hur olika kön ”ska vara” och det ska alltid vara motsatser. Kvinnor gör mer, män gör mindre. Oftare, färre. Osv. Alltid motsatser.

   Svara

Skriv en kommentar!