Skapar porr tomhet?

Häromdagen ville jag se på porr. Jag gled runt på Xhamster och laddade hem lite strösaker från Pirate Bay. Den enda konkreta känslan jag fick var en känsla av äckel och tomhet. Jag blev avtänd av det jag såg snarare än upphetsad. Jag rantade lite på twitter om det och nu försöker jag samla mina tankar kring ämnet i ett riktigt inlägg istället.

Innan jag fortsätter vill jag säga att jag är positiv till porr. Jag tycker att bra porr fyller en funktion och jag har ingenting emot att porr produceras.

Det som stör mig med porr är hur korrupt det har blivit som koncept. Inte korrupt på ett ekonomiskt sätt, utan hur sakerna som produceras inom porr har blivit mer och mer förvridna, bisarra och absurda. Det här är ett problem som uppstått ur ett oerhört intrikat och komplicerat Moment 22. Enkelt uttryckt så har det uppstått eftersom porrkonsumenter tror att porrproducenter vill att man ska se dessa saker och porrproducenter fortsätter att producera det eftersom de tror att konsumenter vill se det. Sedan försöker man bara göra sina produktioner mer och mer raffinerade och intrikata. I processen gör man sina produktioner ännu mer absurda och overkliga.

Att saker blir mer och mer groteska, invecklade och raffinerade är standard i vårt samhälle. Vi lever i ett ”Extra Allt”-samhälle där saker måste utvecklas i rasande takt, där nya upplevelser på en daglig basis är vad vi förväntas sträva efter. Vi ska ha fler tv-kanaler, snabbare nyheter, smartare telefoner, bättre sex och snyggare bilar. Vi lever i ett oerhört hetsigt samhälle där ekorrhjulen snurrar snabbare för varje dag och där resurserna för ekorrhjulen förväntas bli mindre i ungefär samma takt.

Porr är inget undantag. Tvärtom tror jag att porr är en tydlig indikator över hur fort saker ska gå och hur Extra Allt gör att man tar genvägar och gör saker som kanske inte är helt genomtänkta för att åstadkomma den där extra kicken.

Jag vill se sund porr. Eller ja, ”sund” låter väldigt knastrigt och lite moralpekande. Jag bryr mig inte om moralisk eller knastrigt uppfostrande porr. Det jag vill se är porr som inte innehåller saker som vi vet är ohälsosamma. Saker som att bara spotta lite på någon söt liten tjejs analrosett och sedan hårdknulla henne i rumpan. Det vet vi i verkligheten inte går, inte är skönt och inte bör göras. Saker som att trycka in kuken i rumpan och knulla där, sedan tillbaka till fitta och fram och tillbaka mellan hålen. Såna saker som ju faktiskt inte är så jättebra och som om det görs i verkligheten ofta har otrevliga baksmällor (no pun intended) i form av svampinfektioner eller värre.

Nu vet jag ju också att när man gör såna saker i filmer så har man tagit vissa förberedelser. Analsex kräver uppvärmning och om man t.ex. gör fram-och-tillbaka-mellan-hålen manövern kan man rimligtvis anta att det finns förberedelser eller saker som klipps bort som inte syns för åskådaren. Det kan man anta, men problemet är att vi aldrig får se det. Oavsett om man gillar porr eller ej så måste vi alla erkänna att porr har blivit lite av en De Facto-instruktionskälla till både ungdomar och (erfarna såväl som oerfarna) vuxna.

En annan sak som jag funderar på är mer suddig och mer djupgående. Porr är idag vansinnigt idealiserad och stiliserad. Eftersom porrskådisar bokstavligen får en inkomst från sina kroppar är det därför viktigt för dem att upprätthålla ett ideal. Detta gör dem attraktiva för producenter och konsumenter. Produktionerna av porr blir ännu mer intrikata och de sexuella handlingarna som utförs blir mer och mer förskjutna från verkligheten. Att ha fantasier är sunt och normalt men jag undrar om inte denna flodvåg av idealiserade kroppar och verklighetsförskjutna sexuella akter istället skapar ett slags mindervärdeskomplex hos åskådaren? Det finns ganska många idag som har problem med porrberoende och jag får känslan att många andra människor som kanske inte har ett aktivt beroendeproblem med porr ändå upplever stora tillkortakommanden med sin egen kropp och sin egen sexualitet när varje porrfilm bombarderar dem med scenarion som väldigt få människor upplever samt ett hav av idealiserade kroppar som utför dessa scenarion.

Om man ser på de flesta sorters porr som produceras idag innehåller den i stort sett ungefär samma ingredienser: storkukade känslokallt grymtande muskelberg som mekaniskt knullar kvinnor vars utseende huvudsakligen består av slätrakade fittor, enorma silikonbröst och getingmidjor. Vill man se nånting annat än dessa två typer av människor måste man ge sig in i diverse mer eller mindre fetischiga subkulturer av porr och då får man ändå inte se helt vanliga människor eftersom allting då istället handlar om att tillfredsställa just den fetischen man hittar, oavsett vad det må vara.

Denna idealiseringen och distansieringen från vad man kan kalla ”vanlig” sexualitet tror jag skapar ett tomrum inuti många människor. Jag vet att det gör det inuti mig. Absolut kan jag bli väldigt kåt av att se McPorr men efteråt undrar jag ofta om det var värt det, för ofta när jag runkat till den typen av porr känner jag mig lite mer ihålig efteråt. Ibland vill min reptilhjärna bara få en utlösning, men efteråt när min vanliga hjärna tar över igen undrar jag om jag inte bara gjort mig själv lite mer tom på något vis genom att konsumera och njuta till en porr som jag egentligen inte går igång på när jag är nykter.

Jag älskar mångfalden hos människor. Bruna, vita, långa, korta, smala, tjocka, håriga, släta och allt däremellan och utöver. Jag älskar mångfalden och det fantastiska spektrum som människor presenterar i något så enkelt som sitt utseende. Jag saknar det i porr. Porren är allt annat än mångfald. Porr är korvstoppning. Korvstoppning både som metafor för produkten den skapar men också som metafor för själva industrin.

Emellanåt sparkar jag runt idén att själv producera en porrfilm som representerar mina värderingar och min syn på porr, sexualitet och njutning. Jag vet att jag har resurserna för att göra det om jag vill, men jag oroar mig att om jag gör det kommer det inte att leva upp till mina krav på mig själv – och värre, jag oroar mig att det ska ses som ett slags revolt, som ett manifesto eller en motreaktion till det som jag faktiskt ogillar med kommersiell porr. Jag är inte sån, jag är inte en aktivist och jag vill inte bli sedd som en sådan heller. Om jag producerade en porrfilm vill jag bara att det representerar mig, att den produktionen inte ses som nånting annat än en film där vanliga människor knullar på vanligt sätt.

Jag oroar mig också för att jag själv ska vara såpass skadad eller tom att jag inte lyckas få med det som jag vill porträttera. Det finns mycket tvivel inom mig och mitt självförtroende vacklar i den här frågan. Kanske måste jag älta den i några år till innan jag slutgiltigt kan antingen lägga idén till en sista vila eller ta tag i den och skapa produktionen.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Skapar porr tomhet?

 1. Sara

  Jag måste bara rekommendera queerporr och feministisk porr (Justine & Juliette har ett bra utbud). Där handlar porren så mycket mer om njutning, om verkliga människor i verkliga scenarion. Queerporren har räddat min porrkonsumption i alla fall!

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Den queerporr jag hittat är jättetrevlig men generellt tycker jag den är svår att hitta på ett lättillgängligt sätt. Jag är enormt oförtjust i tanken på att köpa saker i blindo eftersom jag dessutom är ganska oförutsägbar med vad jag tänder på. Tack för din kommentar dock, kul att någon orkade läsa igenom hela inlägget 🙂

   Svara

Skriv en kommentar!