Jag försöker lära mig att ta plats

Återigen blir jag mer än lite frustrerad över hur jag är under vissa omständigheter. Jag är nämligen en diskret och stillsam person för det mesta. Det är möjligt att jag har skrivit om detta tidigare, men den här bloggen är inne på sitt åttonde år (!) och jag lyckas inte hitta något bland de tusentals inlägg som skrivits. Ett vagt minne av att jag pratat om detta tidigare finns men jag kan som sagt inte hitta något i arkiven.

Men som sagt, jag är en diskret person. Inte på det sättet att jag är bra på att hålla hemligheter eller respektera människors utrymme (vilket jag är) utan att jag i standardläge inte gillar att ta plats. Eller, rättare sagt. Jag vill ta plats men min standardreaktion är undfallande och att anpassa mig efter andra. Att liksom passa in i utrymmet som ges.

Detta märks absolut tydligast för mig när jag umgås med min bonuspartner Niva. Jag tycker väldigt bra om honom men jag har märkt att ibland är han och jag inte helt kompatibla. Det är helt enkelt så att han är en personlighet som tar mycket plats. Han har oerhört mycket energi och arbetar utefter grundförutsättningen att om han gör nåt som är störigt så säger man det. Detta funkar inte alltid helt bra med mig eftersom Niva också är blind för sociala signaler. Detta är inte hans fel, jag beskyller honom inte för nånting lika lite som jag beskyller mig själv för nånting. Det är bara personkemi, helt enkelt.

Men, mitt standarbeteende är som sagt att när en utrymmeskrävande personlighet rumlar runt så väljer jag själv att ta ett steg tillbaka och avvakta – eller nöja mig med den plats jag får. Jag gillar inte det här beteendet men det är väldigt svårt för mig att låta bli då det är väldigt djupt rotat i mit. En kvalificerad gissning är att det här går tillbaka till lågstadiet, min första stora interaktion med andra människor och att jag kanske då hamnade i situationer som gjorde att jag valde att dra mig undan. Att passa in i bakgrunden.

Jag försöker lära mig att det är okej för mig att ta plats, men det känns oerhört svårt att ändra ett så djupt rotat beteende. Denna standardreflex att avvakta frustrerar mig oerhört. Speciellt i interaktion med andra gör det att jag hamnar i ett avvaktande tillstånd. Om t.ex. Blanka pratar med någon tenderar jag att känna mig oartig om jag deltar i samtalet. Jag upplever det som att jag lägger mig i eller avbryter. Ironiskt nog har detta ibland lett till att människor tror jag inte tycker om dem eftersom jag sällan lägger mig i, men det är inte sant. Det är helt enkelt mitt beteende att ta ett steg tillbaka, såväl fysisk som socialt. Det är egentligen inte vem jag är utan helt enkelt ett tecken på min osäkerhet.

Det blir svårt också för det är en motsägelse inuti mig. Jag vill delta, jag vill vara yvig och jag önskar jag var mer ”framåt” men om jag inte får tydliga signaler att det är okej faller jag alltid tillbaka i denna reservation. Det är säkerligen också en stor del av min introverta personlighet – jag blir fort och lätt överbelastad i sociala situationer och om jag t.ex. gått på en fest får jag social baksmälla dagen efter. Jag måste processa allt och det kan ta tid. Om det är mycket fysisk interaktion (kramar, kyssar, sex, etc) samtidigt får jag en större baksmälla som måste processas och smältas.

Under de tre år som jag varit tillsammans med Blanka har jag fått lära mig att man får ta plats. Man får tala om hur man känner och att det inte är nåt fel på att känna saker, även när man är sur, sårad eller förvirrad. Jag tar till mig den lärdomen så ofta jag kan men samtidigt är det svårt att släppa den här sabla reservationen, det avvaktande beteendet och att alltid släppa fram andra. Ibland undrar jag om jag inte är för väluppfostrad och artig, kanske skulle jag må bättre av lite mer jävlar-anamma? Kanske är det vad som hela tiden underminerar mitt självförtroende, att eftersom jag är så avvaktande och (tycker jag) undfallande så betyder det också att jag själv aldrig riktigt kan odla ett självförtroende?

Knepigt. Men jag ska försöka bli bättre på det. Bättre på att ta plats.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!