Varför är det annorlunda online?

För ett tag sen raljerade jag lite på Twitter om det här med att HD sänkt skadeståndet till tjejen som fick en sexvideo utlagd på nätet utan sitt medgivande och sedan blev hånad för detta. Motiveringen från HD var nånting om att man idag är mer öppensinnad och bla bla bla.

Min raljering fokuserade kring att jag tycker det är märkligt att ÄN IDAG så behandlas internet som nåt slags annan värld där en annan uppsättning principer, regler och etik gäller för samma människor som existerar i den vanliga världen. Det är väldigt, väldigt märkligt varför saker som i normala omständigheter skulle anses vara kränkande och/eller vansinniga plötsligt blir okej bara för att det av nån magisk anledning utspelas på nätet.

(En serie jag läser sammanfattade det väldigt effektivt för ett tag sen)

Varför är det fortfarande så här? Jag begriper det verkligen inte. Det känns ibland som om jag käkar galenpiller eller nåt, är jag den enda som ser det så här?

Jag fick min första tillgång till internet i mitten av 90-talet, när de flesta fortfarande inte ens visste att det existerade. Det var mycket mindre på den tiden även om det var gigantiskt, men en ofta återkommande attityd på nätet då var att behandla andra som man själv ville bli behandlad – oavsett om det var online eller offline. Det är den klassiska netiketten och jag försöker följa det än idag. Jag gör ingen skillnad på människor online eller offline, jag försöker behandla alla med respekt och tålamod oavsett om det är genom en chatruta, telefonlur eller ansikte mot ansikte. Ändå känns det som om det här glömts bort och det känns verkligen i förlängningen som om man börjat med ett slags dubbel standard för online och offline.

Det som är okej online skulle givetvis aldrig vara okej i offline-världen, men ändå är det okej på nätet. Vansinnigt!

Ponera att ett par har sex. Mitt under akten ramlar det in hundratals människor i rummet och börjar titta på. Tjejen börjar pipa i panik men killen säger att det är okej, han har bjudit in dem att se på sexet och hon får helt enkelt gilla läget. Givetvis är detta en absurd situation och om nåt sånt hänt i verkligheten skulle det betraktats som ett grovt övergrepp på kvinnans rättigheter. Killen hade betraktats som en skitstövel av högsta klass och skadestånden hade vem som helst bedömt som rimligt saftiga.

Men när samma händelse utspelar sig på nätet – men i en massivt större skala eftersom nätet är så mycket lättare att distribuera saker via – bedöms det som okej. Ungdomar idag är ju mer öppna med sin sexualitet etc etc.

Va?!?

Läs även dessa inlägg:

2 reaktion på “Varför är det annorlunda online?

Skriv en kommentar!