Öppet brev till Annelie Enochsson

Hej Annelie!

Jag inleder inte mitt brev med ”kära” eftersom jag tycker du är ganska motbjudande i stort och eftersom jag isf skulle ljuga. Du själv har flera gånger sagt att man inte ska ljuga, men samtidigt har jag blivit uppfostrad med att vara trevlig och artig vilket är varför jag inte bara inleder med nåt mer bryskt. Hej, det får duga.

Via en annan blogg jag följer läste jag om hur du får panik över den ”homoagenda” som RFSU tydligen bedriver. Eftersom du har plockat bort inlägget från din egen blogg kanske du har glömt det och därför citerar jag dig nedan:

”Blir så trött över detta politiskt korrekta att det RFSU säger är det som gäller. Vadå neutral sexualundervisning – är RFSU den som sätter upp en standard på vad neutralitet är?? De som har en homoagenda och anser att hetro är förlegat och skall förlöjligas.”


(Skärmdump)

Detta är alltså vad du skrev.

Att jag är rejält oförtjust i dig och dina åsikter generellt är ganska välkänt. Det här är inget undantag. Jag tycker du är ganska rejält dum i huvudet, och dessutom demonstrerar du tydligt en egenskap som är alldeles för vanlig och utbredd bland svenska politiker – ni uttalar er om saker ni inte kan ett enda jävla skit om. Jag känner själv till mina gränser, jag är exempelvis inte speciellt insatt i t.ex. hur man blir präst och därför undviker jag att vara såpass arrogant att jag börjar göra uttalanden om just det. Tyvärr verkar du helt sakna den egenskapen utan du uttalar dig glatt och definitivt om lite vad som helst som gör dig upprörd.

Jag minns exempelvis när du blev upprörd över Pride-paraden. Likt ett skräckslaget får bräkte du om hur farligt det var att det slängdes ”löspenisar” i alla riktningar. Jag minns det tydligt. Att det sen bara blir extra komiskt iom att jag är helt säker på att du ALDRIG någonsin ens varit i närheten av en Pride-parad känns bra som grädde på moset. Du kan absolut ingenting om det du uttalar dig om, men det hindrar dig aldrig från att arrogant, självsäkert och tveklöst uttala dig om det.

Likadant är det när du uttalar dig om RFSUs sexualundervisning i skolorna. Jag är helt säker på att du aldrig ens varit i närheten av en sådan, och jag är tveksam till att du överhuvudtaget varit på nån form av lektion rörande sexualkunskap. Jag misstänker att i likhet med de flesta semi-fundamentalistiskt kristna människorna har du indoktrinerats i sexualskräck från tidig ålder och eftersom kristendom inte uppmuntrar till kunskap (bara lydnad) så har du aldrig heller utforskat eller lärt dig om detta utan bara stuckit huvudet i sanden och fingrarna i öronen.

Du bör se över dina fakta. Ja, jag förstår att det här med fakta är en märklig och främmande sak för dig, nåt som gör dig nervös och påpekar att du har fel. Du verkar inte gilla att ha fel eftersom du inte tillåter kommentarer på din blogg, samt tenderar att radera saker som orsakar allt för mycket kontrovers och bringar in diskussion, som exempelvis ditt uttalande ovan nu gör och har gjort.

Jag önskar att du promenerade iväg till närmsta grundskola och faktiskt satt med på en lektion där RFSU informerar. RFSU är en bra organisation. De är kunniga, de är duktiga och varför lärarna glatt lämnar över till dem är för att de är mycket mer ajour med forskning och vad som pågår i tonåringars huvud. Lärarna har inte tid för det, de är redan överbelastade med trams som dina partikollegor och allianskollegor tvingar dem till, och i lärarutbildningen är sexualkunskapen helt frånvarande. Jag önskar själv att jag haft en informatör från RFSU som körde min sexualkunskap istället för den stammande, darriga skolsystern med svettig överläpp som bara behandlade sex som ett slags köttslig mekanik och som enbart pratade om sex som nånting som hände mellan drömprinsen och drömprinsessan efter att de gift sig i kyrkan och en råkade halka medan den andra böjde sig framåt för att plocka upp nåt. Sex är mer än att göra barn, så mycket, mycket mer men det fick inte jag lära mig i skolan. Vems fel är det? Jo, människor som dig. Det är ni som förhindrar sånt, det är ni som predikar avhållsamhet och annat nonsens, det är ni som tror att om man inte lär ungjävlarna nåt om sex så kommer de inte att knulla. Helt felaktigt, för tonåringar vill ha sex. De är kåta, de är nyfikna.

Vi lär människor att köra bil på ett sunt och säkert sätt. Med dig och dina gelikars logik ska vi förbjuda körskolor för att på nåt bakvänt vänster försöka hindra trafikolyckor.

Du tjatar väldigt mycket om olika homoagendor också. Som om det var nåt slags konspiration där bl.a. Jonas Gardell, RFSU och Pride-rörelsen likt nåt slags bögigt illuminati försöker rekrytera människor in i homorörelsen. Lägesrapport: Det finns inget sånt. En del människor växer upp och inser att de gillar det egna könet bättre. Det är inget fel med det och det är inget som behöver bekämpas eller begränsas. Ej heller är det nån konspiration där man försöker indoktrinera in den här homoagendan i våra ungdomar.

Nej, den enda här som har en homoagenda är du. Du kan ju inte sluta pipa om det, resten av världen har gått vidare från 40-talets vansinnigheter men du håller desperat fast i dem som om det var nåt slags beskyddande sköld. Du viftar med din homoagenda och skriker om den, men de enda som lyssnar är Tuve Skånberg och alla andra gamla fnösken.

Därför tänker jag be dig att antingen hålla käften eller kanske prova att gå på nån lektion. Sex är trevligt, bra och så länge det görs på rätt sätt blir alla glada. Det är inte omoraliskt och behöver inte bekämpas eller snärjas in – ej heller finns det nån konspiration som försöker korrumpera våra unga grabbar och tjejer. Definitivt önskar jag att du slutar vara såpass arrogant och tvärsäker att du uttalar dig om saker du verkligen inte kan ett skit om.

Tack för ordet!

Läs även här där RFSU själva ger svar på tal. Enochsson och hennes gelikar måste sluta ljuga om sexualkunskapen och sluta vara såna stopp mot bra, sund och hälsosam sexualkunskap för ungdomar.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Öppet brev till Annelie Enochsson

 1. Margareth Berglund

  Jag har arbetat med sexualiteter sedan 1974 och var kanske en av de första som började med ungdomsrådgivning till personal och ungdomar på ungdomsgårdar runt om i Göteborg. På 90talet deltog jag i högskoleutbildningen till sexualrådgivare (100p) på Göteborgs universitet, ansökte om auktorisation 2007 och har därefter haft en mottagning för enskilda och par i sexuell rådgivning.
  Under åren i Göteborg besökte jag flera gånger RFSUs öppna föreläsningar samt läste regelbundet deras tidning OTTAR och fann deras upplägg bli mer och mer smaklöst, rått och vulgärt – som om de själva inte var helt trygga med sitt uppdrag att informera om sex, en kamp om att profilera sig i tiden och vinna stadsbidrag och fortsatt verksamhetsuppdrag. Språkbruket var rått …knulla, fitta, kuk..fick de vuxna att sätta kaffet i halsen och kritiserade man det så blev man angripen att vara ”out of date”. Ungdomarna uppmanades lära älska sig själva genom att sticka in ett finger i sin slida och smaka på sin fluor eller smaka på pojkvännens sperma. Man skulle spegla sig här och där för att inte missa sin egen kroppsuppfattning. När i historien har dylikt förekommit tidigare? Visst…det är viktigt att veta sin kropp, men hur går det då med de synskadade? Går de då helt miste om sin sexualitet för att de inte sett sina inre blygdläppar och anus?
  På frågan om vad 14-åringar har i sitt huvud var svaret – SEX! Fast jag minns min egen 14-årstid som att det var FÖRÄLSKELSEN som hägrade och inte sex. Är ungdomar verkligen så annorlunda i dag mot förr? De jag möter, pojkar och flickor i åk 6-9, vill mest fråga om hur man dejtar och frågar chans samt få veta vad som är normalt i sin kroppsutveckling. De går miltals på sina dejter och verkar inte alls längta efter att ha analsex med varandra.. Visst finns undantag och har så alltid gjort, ungdomar som hörbart är sexuellt utsvävande och redan ”kan och gjort allt” i åk6. Den individuella mognaden kan även den vara +- 3-5 år i dessa klasser. Men jag anser ännu att informatören skall lära ut ett vuxenspråk om sex och inte fjäska för de unga och visa sig tuffa att dela de utåtagerandes jargong. Prata mer om relationer än om vad man ser på porrfilmer. Prata om våra olika kulturer i sex och samlevnad och att syftet ännu i dag är att vara en kärlekshandling till en bestämd partner och inte delas med alla man känner. Vi ogillar otrohet, övergrepp och anser blottningar och öppet sex på allmän plats är förargelseväckande beteenden.
  Vi är i dag ett stort antal utbildade sexualrådgivare som läst 60-100p klinisk sexologi vid Göteborgs universitet, alla med en omfattande utbildningsbakgrund som barnmorska, psykolog, läkare mm. Många av oss har erhållit auktorisation efter en ansökan. Men även om vi erbjudit oss utföra dessa skolutbildningar, avvisar RFSU oss ofta pga åldersskäl, då de vill att deras unga snabbutbildade skall vara informatörer. Det är verkligen inget kvalitetsmärke! Det skall vara en tuff, ytlig jargong där man talar om kondomer, analsex och utlösningar på ett mekaniskt skämtsamt sätt som gör lektionen spännande och även om samhället ännu är till 80% heteronorm så framstår HBTQ som något som skall erfaras innan man vet vem man är.. och för att få ett optimalt gott sexuellt liv i sitt liv. Och det vill ju alla ha!
  Jag upplever att de senaste 10-15 årens sexprat i samhället i en rasande fart vulgariserats och där själva sexualakten blivit satt på en piedestal i sin stävan att uppnå fantastiska orgasmer medan relationen, kärleken, längtan och ömheten inför en älskad person helt gömts undan. Jag möter därför i dag på min mottagning unga kvinnor och män som inte längre kan känna lust och längtan, som har prövat allt de kan tänka sig i stimulerande åtgärder och där de nu vid 25-30 års ålder får börja om från början med nya tankar om sex samt sensualitetsträningar. Dyrköpta erfarenheter från dagens utbud av sexinformation, där skolan självfallet drar sin bit till stacken. Många har dessutom vuxit upp i familjer med konservativa teologiska religioner som lagt ytterligare skuld och skam på deras börda och tankar om suicid har förekommit för att fly undan påfrestningarna och skammen.
  Jag skulle önska en större samverkan mellan RFSU och våra olika kulturella samfund i dessa frågor och att ödmjukheten infördes i ämnet som sådant. De flesta religioner i dag har det gemensamt att sexualiteten är en gåva från ett gudomligt väsen och skall hanteras som sådant och inte missbrukas i ett ungdomligt nyfiket sökande . Man måste inte pröva allt för att veta!
  Margareth Berglund
  auktoriserad sexualrådgivare enl NACS

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag håller inte med dig om speciellt mycket.

   Ja, det är klart att ungdomar är precis lika intresserade (om inte mer) av relationer och kärlek. Mig veterligen försöker RFSU även ha med det i sin information men då tiden är begränsad för hur länge de kan informera måste man tyvärr göra prioriteringar. Det går inte att stå i timmar och prata om saker och relationer är ett redan snårigt ämne att ge sig in på. Jag tycker själv att det behövs mer kunskap om kärlek och relationer men jag anser att i mångt och mycket är det föräldrarnas ansvar att uppfostra och lära ut – inte skolans och egentligen inte RFSUs heller. Med det sagt förstår jag dock helt varför man försöker ge åtminstone lite grunder i hur kärlek och relationer kan fungera. Nånting som RFSU definitivt inte ska göra är att lära ut monogami, trohet och liknande. Kärlek tar slut, relationer tar slut och ska man lära ut nåt så är det att det händer samt ge ungdomar förståelse i hur man ska hantera det och gå vidare. Det betyder inte att trohet betraktas som ”otrendigt” eller liknande.

   Hur ska man veta om man är homosexuell när sexualkunskapen som den traditionellt är inte tar upp såna ämnen annat än i förbigående? När jag gick i högstadiet och vi hade sexualkunskap nämndes överhuvudtaget inte homosexualitet, än mindre saker som intersex eller transexuella. Hur skulle du gå till väga för att lära att det är okej att vara homosexuell? Hur ska man veta om man är det utan att ha utforskat det? Jag tycker det är trist att du i din kommentar verkar i likhet med andra konservativa krafter fortfarande uppför dig som att det är konstigt eller onormalt. Det går alldeles utmärkt att prova ha en sexuell erfarenhet med någon av samma kön, och efter man gjort det så fortsätter man göra det om det kändes bra och om man inte gillade det så avstår man. Det är ju inget krav att man ska göra det om det inte verkar lockande, men varför stigmatisera nyfikenhet och utforskande?

   Det finns inga fula ord. Jag använder själv både kuk, fitta, knulla och andra ord i mitt dagliga tal med båda mina partners och med vänner. Det är inte skadligt, det är inte vulgärt. Det är vulgärt om jag låter det vara vulgärt men ord är vad man gör dem. För dig är det ”fula” ord, för mig är det vackra ord som beskriver något jag njuter av. Det gör mig inte vulgär som person. Jag väljer att lägga positiva värderingar i orden, du väljer att inte göra det. Jag gissar också att du är en sån som automatiskt känner dig lite chockad när du kanske hör homosexuella beskriva sig som bögar och flator? De försöker bara ta ord som annars är nedsättande och fördomsfulla och göra dem till sina egna, till nånting positivt. Jag gör detsamma med ord som kuk, fitta och knulla. Jag vill att de ska beskriva något vackert, nånting skönt – inte vara nedlåtande eller vulgära. Vulgärt existerar enbart hos människor som anser sig själva ”moraliska” och moral är något man använder för att förtrycka andra som inte lever som en själv.

   Har du hört talas om en princip som på engelska kallas för ”confirmation bias”? På svenska blir det konfirmeringsbias enligt wikipedia, men jag gillar inte det uttrycket och försöker hitta ett nytt. Läs gärna den länken. Mycket av det du skriver verkar färgat av just detta och det är ett problem som många i din yrkeskategori lider av men samtidigt förnekar. Om jag som är polyamorös skulle gå till en relationsrådgivare och sa att jag hade problem i ett förhållande skulle hen då omedelbart säga att det beror på min livsstil och sedan söka efter orsaker till varför det är ett problem – helt enligt hens egna förutfattade meningar och bekräftelsefördom.

   Din argumentation är något snurrig också. Å ena sidan verkar du förtjust i att man ska på något vis ändra eller begränsa informationen om sex, du gör referenser till hypotetiska människor som blivit låsta av för mycket fri sexualitet och sedan hamnat i ångest och depressioner – men samtidigt pratar du om hur vi satt sex på en piedestal. Jag anser absolut att vi satt sex på en piedestal och jag anser att det är skadligt. Vi behöver avdramatisera sex och människor behöver veta att det är okej, att man får göra det och att det inte behöver vara ångestladdat. Man kan ha sex med någon man inte är kär i likaväl som någon man är kär i.

   Sist men inte minst undrar jag om du någonsin varit i kontakt med RFSU eller gått på deras informationsmöten? Jag tror inte du har det och därför är du nära att precis som Annelie Enochsson börja uttala dig om saker du inte känner till. Förutom det uppskattar jag din kommentar även om vi delar väldigt lite gemensamma åsikter.

   Svara

Skriv en kommentar!