Jag klär inte ut mig

Idag är det ”Halloween”. Jag är ganska skeptisk till denna importerade tradition. Inte så mycket för att jag tycker den är dum (det gör jag inte) utan mest för att den har importerats på kort varsel och utan att rotas speciellt väl i den svenska kulturen. Jag bodde två år i USA för ganska länge sen nu och tyckte Halloween i USA var jätteroligt. Där har den en kulturell förankring och i USA går man ”all-in” på konceptet. Det kläs ut massor, alla är införstådda med hur det funkar och butikerna är beredda.

Sverige har ingen Halloween-tradition utan den har liksom fösts in i det här landet via filmer, media och (antar jag lite cyniskt) företags vilja att sälja skräp till folk. Det funkar inte här, det är en importerad tradition som helt enkelt inte funkar och som har applicerats artificiellt på det svenska kulturmedvetandet. Jag deltar inte i den och det var många år sen jag gick på nån fest eller klädde ut mig. Som naturist är jag dessutom ointresserad av att ha alltför mycket kläder på mig, så att dessutom spöka ut mig (no pun intended) mer än vanligt känns inte lockande.

Tidigare idag såg jag en artikel som jämförde maskeradutstyrslar för män och kvinnor. Jag bladade igenom bilderna och suckade lite. Artikeln erkänner utan omsvep att kostymerna inte är plockade från samma butik utan från flera olika. En av butikerna är dessutom specialiserad på att sälja ”sexiga” outfits så jag förstår om de kvinnliga motsvarigheterna är ganska fånigt sexiga. Det har varit en och annan som reagerat på detta i stil med ”men varför ska inte tjejerna få klä ut sig sexigt om de vill, jävla kulturmarxistfeminister som vill avskaffa kvinnors rätt att vara sexiga” och liknande dumheter.

Jag själv vill inte ta bort någons rätt att klä sig som de vill eller att känna sig sexiga, men jag blir ändå lite kritisk eftersom det så tydligt signaleras att kvinnor enbart duger i olika sammanhang om de anspelar på sin sexualitet. Dessutom blir jag lite irriterad på att även maskeradkostymer nu har delats upp i manligt/kvinnligt! Varför? Vad fyller det för syfte? Som sagt, ha gärna sexiga kostymer men kan man inte ha icke-sexiga varianter utan att behöva kalla dem ”för killar”? Kan man inte bara säga ”piratkostym” (eller whatever) utan att behöva haka på för killar?

Sen undrar jag också, om man nu tillverkar t.ex. sexy-varianter på olika maskeradkostymer, varför gör man det inte i killstorlekar? Om vi nu ska vara rättvisa så finns det säkert killar som skulle tycka det var kul att klä ut sig till olika sexy-varianter. Man behöver inte ens göra könsöverskridande saker, varför finns det inte sexiga brandmans-kostymer för killar?

Vad vill du klä ut dig till? Eller skippar du hela konceptet? Om du vill klä ut dig, vill du ha en sexig-variant eller bara en ganska vanlig variant på nån outfit?

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Jag klär inte ut mig

 1. Blanka Blad

  Jag tycker tyvärr artiklarna om skillnaden mellan täckta och sexy kostymer reproducerar bilden av hur Halloweenkostymer ska se ut. Så att sexy blir lika med kvinnliga.

  Svara
 2. Richard

  Apropå det där med hur väl integrerat Halloween är i USA och inte här i Sverige så får man också betänka att det har funnits i USA bra mycket längre, och om jag läser rätt i det jag länkar till nedan så tog det ca ett halvsekel innan det blev så nationellt ingrott som det är där idag. Även där är det ju en importerad tradition.

  Vi får väl se hur det ser ut här i Sverige om 50 år 😉

  http://www.history.com/topics/halloween

  Svara

Skriv en kommentar!