Vi måste helt klart prata om det

Jag läser den här artikeln på SVT Debatt om hur en kvinnlig journalist blev respektlöst behandlad av några bandmedlemmar. Jag håller med om att vi behöver prata om den sviniga sexismen, men tyvärr är inte sexismen begränsad till en eller annan bransch.

Såna här artiklar dyker upp lite då och då numera. Någon blir illa behandlad och skriker efter åtgärder och kontroller inom en viss del av världen. Det kan vara inom musikbranschen, det kan vara inom företagskulturen, det kan vara var som helst. Det som alla missar är att det här inte är ett problem inom en eller annan del av vår värld – det är ett problem som genomsyrar samhället och det är mycket mer komplicerat än att det bara är sexism.

Det är sexism, det är homo/bi/transfobier, det är rasism, det är olika förakt mot sjukskrivna, pensionärer eller andra grupperingar. Föraktet genomsyrar vårt samhälle och det har inte bara blivit en norm utan i många fall även en livsstil och en inkomstkälla. Varje dag behandlas kvinnor dåligt. Varje dag behandlas invandrare dåligt. Varje dag behandlas fattiga människor dåligt. Varje dag behandlas bögar, flator eller intersexuella dåligt.

Föraktet mot olika grupperingar av människor genomsyrar samhället. Det är överlägset en av de största källorna till när jag blir trött på världen. Jag strävar efter att respektera alla människor oavsett form, storlek, kön, hudfärg eller nån annan måttstock. Vi är alla människor och vi förtjänar alla varandras respekt, ödmjukhet och förståelse. Bara för att en människa inte lever som jag betyder inte att jag får eller bör förminska, nedvärdera eller behandla hen respektlöst.

Sexismen inom musikbranschen är ett problem, absolut. Men den är inte ett enskilt problem och den är en del av ett mycket större problem. Den är bara ett symptom på det som växer i vårt samhälle där sånt här beteende inte bara tolereras utan inofficiellt uppmuntras. Det börjar tidigt på skolgården med devisen att ”boys will be boys” och liknande idioti. Sedan fortsätter det upp i åldrarna. En del killar blir musiker och börjar behandla kvinnor som föremål. Andra växer upp och blir politiker som skapar saker som Fas 3 eller springer runt med järnrör. Andra växer upp och blir chefredaktörer på Veckorevyn och sätter i system att få unga killar och tjejer att känna sig osäkra på vem de är.

Att vi måste prata är helt och hållet sant. Vi måste prata med varandra. Vi måste prata med våra barn. Vi måste prata med våra vänner. Vi måste styra om samhället och lära varandra att slappna av och att behandla varandra med respekt och omtanke. Vi måste bli ett mjukare samhället, ett mer förstående samhälle. Det här är inte ett problem som kan lösas med regler eller åtstramningar. Det kan bara lösas på en fundamental nivå i samhället och det börjar med individen. Det börjar med familjen.

Det börjar hos oss själva.

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Vi måste helt klart prata om det

Skriv en kommentar!