Mer lögner om att poly är ”otrohet”

Jag läser Lukas Berggrens ganska andefattiga ledarartikel om polyamori och relationsanarki i den ”allkristna” tidningen Världen Idag och suckar lite över hur han totalt missar poängen.

Det finns en metod inom debattsamhället som kallas för ”Straw-man argument”. Det går i korthet ut på att den som står för en åsikt konstruerar en motståndare som är lätt att slå ner. Man gör detta genom att gärna undvika saker som stärker argumentet för motståndarsidan så att man får en snygg och prydlig halmgubbe som inte gör minsta motstånd när man utan speciellt stor ansträngning knackar ner densamme.

En annan debattmetod som brukas av människor utan bra argument är det som jag brukar kalla för handviftande. Det kommer sig av att man försöker med högljudda tillrop och massor av flaxande armar försöker avleda uppmärksamheten från motståndaren eller åhörarna så att de enbart fokuserar på en sak istället för att se hela frågan.

I sin ledare ägnar sig hr Berggren ganska friskt åt båda dessa metoder.

Först bygger han upp en halmgubbe där han pratar om otrohet. Jag vet inte om han bara är för dum för att förstå eller (mer troligt) ignorerar att flersamhet inte är detsamma som otrohet, men det är tydligt att hela hans argument bygger på att allting som inte är traditionell tvåsamhet måste stämplas som otrohet. Sedan använder han väldigt mycket handviftande och pekande för att man ska fokusera på denna ”otrohet” istället för att diskutera relationer, samt kör hårt på guilt-by-association med just otroheter och flersamt leverne.

Jag finner detta ganska irriterande. Flersamma relationer är inte otrogna. Otrohet är en lögn, det är när man sviker sin partner, när man sviker sina partners. Den flersamhet som jag själv, Blanka och många andra förespråkar är en öppen, ärlig och ansvarsfull flersamhet. Vi ljuger inte för vår partner, vi för inte andra människor bakom ljuset på något vis – något som är desto mer vanligt i den tvåsamma världen. Det finns ingen Victoria Milan-sidan för flersamma, exempelvis och jag vet att alla de flersamma jag känner finner konceptet med en otrohets-sajt både avsmakligt och komiskt. I en flersam värld är en otrohets-sajt där man kan ragga ”affärer” lika relevant som ett par sandaler är för en guldfisk.

Givetvis missar hr Berggren detta. Han vrider sina händer och oroar sig för att vi nu ska ”institutionalisera otrohet” och liknande nonsens. Han bygger sina små halmgubbar baserade på sina egna lögner om otrohet, sedan slår han ner dem väldigt lätt såklart, och till sist gratulerar han sig själv för att han är så duktig.

Men som sagt, det är en lögn. Ironiskt nog är det hr Berggren som ljuger för sina läsare när han utelämnar att flersamma relationer är ärliga. Vi smyger inte med våra relationer. Jag är ärlig med att jag för närvarande är kär i två kvinnor samtidigt och har förhållanden med båda – samt att båda känner till varandra, har träffats och verkar trivas i varandras sällskap.

Jag kan iofs inte förvänta mig så mycket mer än lögner och osanning från en kristen tidning. Det viktiga är inte att hjälpa människor, det är att fortsätta indoktrinera dem i en osäker, otrygg och fobisk miljö.Det är detta som hr Berggren får betalt för att göra, även om han tror att han gör det för att tjäna en icke-existerande gud som förespråkar en förlegad norm.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Mer lögner om att poly är ”otrohet”

 1. KiwiAtDusk

  Sådär, nu sitter jag vid en dator också.
  Berggren hade varit mer än välkommen att lyssna på min medföreläsares och mitt föredrag, och kan även kontakta mig och/eller Polyföreningen för ett personligt samtal om vad polyamori och relationsanarki egentligen innebär. Men jag har en känsla av att det inte är intressant för honom 🙁

  Svara
 2. Richard

  Man kunde ju tycka att han uttryckte lite bättre vad han anser att otrohet är. Utan det faller egentligen hans argumentation platt (bortsett från halmgubbe och handviftning, alltså 😉 )

  Svara
 3. Mr.T

  Jag vet inte särkillt mycket om polly-förhållande överhuvudtaget.. men min inställning är i princip att vuxna människor fattar sina egna beslut och det ska andra skita i.. sen kan man säker problematisera kring tusen olika situtioner i samhället som är uppbyggt kring en ”kärnfamilj” men min grundsyn är i alla fall som jag sa..

  /Mr T

  Svara
 4. David

  Nu är jag swinger och inte poly men frågan om vad som är otrohet kan ju lätt appliceras på swingers också.

  Jag tycker inte man behöver vara raketforskare för att förstå att otrohet är så mycket mer än bara vem man har sex med. Otrohet för mig är när man gör saker som man vet, eller borde förstått, inte är OK med sin partner.
  Att ha sex med flera olika partners (swinger) eller kärleksrelationer med flera partners (poly) är inte att vara otrogen så länge alla inblandade parter förstår vad som sker och tycker det är OK!

  Men Lukas vill väl framstå som rättroende inför sin kristna målgrupp så chansen att han kommer att vidga sina vyer när han skriver i sin tidning är nära noll.

  Svara

Skriv en kommentar!