Stockholm Pride från ett polyperspetiv

Kärlek! Glädje! Gemenskap! Öppenhet! Acceptans! Delaktighet! Det är Pride för mig. Kom var med du också.

Så, ett år har snart gått sedan jag senast skrev om Stockholm Pride. I år har jag varit aktiv inför Pride och är redan i startgroparna att bli upprörd över dumma uttalanden om ”nu ska bögarna ha sex på gatorna”- artiklar. Men, det var inte det jag vill skriva om nu utan jag vill ge tips om vad du som är intresserad av polyperspektiv och att möta icke-normativa människor ska göra under denna festvecka.

För, all aktivism i ära så är det en fantastisk vecka att röra sig bland minoritetsgrupperna av identitet, relation och sexualitet. Faktiskt främst för all glädje som så många lägger in i aktivismen den vecka, mycket litet ”ni förtrycker oss” och massor av ”kom och var med oss, vi vill vara med er”.
Pride
Stockholm Pride pågår från 30 juli till 3 augusti. Om du är intresserad av uppträdanden från artister och festa så är det Pride Park du ska gå till och det är i år beläget på Östermalms IP, det sker också en hel del fester ute på stan. Föreläsningar, seminiarium och möjlighet att sitta ned och tala med människor sker i Pride House, vilket hålls i Kulturhuset. Det brukar också vara en hel del picknickar och sånt på stan.

Eftersom det brukar komma frågor om det, större delen av Prides aktiviteter är barnvänliga i den mån att det är (trista) vuxna som talar, talar och talar. På Kulturhuset finns aktiviteter för barn.

Körsbären för dig som lever icke-monogamt eller är nyfiken är:

Tisdag 30 juli
kl 14-15 Poly för nybörjare föreläsning på Pride House (Kulturhuset)
kl 12-18 Du kan tala personligt med någon som lever polyamoröst eller relationsanarkistiskt på Pride House (Kulturhuset)
kl 18 Polyfika på stan (Här måste du tyvärr känna någon eller vara med i någon av grupperna för poly på Facebook för att få adressen. Du kan gå till programpunkten ovan strax före klockan 18 och be någon där ta med dig till fikan.)

Onsdag 31 juli
kl 13-14 NORMKRITISK STORSTÄDNING AV FAMILJEJURIDIKEN! Pride House (Kulturhuset)
kl 12-18 Du kan tala personligt med någon som lever polyamoröst eller relationsanarkistiskt på Pride House. (Kulturhuset)
kl 15 börjar picknicken i närheten av Pride Park (Östermalms IP). Den avslutas när ingen längre vill sitta kvar, men beroende på väder brukar det bli till kl 18-20 då många kommer dit efter jobbet. Hit kan du lätt ta med barn för det de kommer uppleva är en massa (trista) vuxna som sitter på filtar, möjligen kramas och talar medan det äts medhavd mat.

Torsdag 1 augusti
kl 14-15 Att bygga och bo tillsammans – för den annorlunda familjen Pride House (Kulturhuset)
kl 15-16 Polyfamiljer Pride House (Kulturhuset)
kl 12-18 Du kan tala personligt med någon som lever polyamoröst eller relationsanarkistiskt på Pride House (Kulturhuset)

POLYMINGLET i Gamla stan! Detta är en fest som blivit tradition. Start klockan 19 och fest tills stället stänger klockan 01. Ta något att dricka efter jobbet, lite dans och så säkert massa skratt. Om du inte känner någon annan där, säg till en av värdfolket så presenterar de dig. Inträde 120 kronor. (Om någon undrar, nej det är inte en sexfest, vi blandar inte ens bilnycklar och går hem med en ny partner. ;-))

Fredag 2 augusti
kl 12-18 Du kan tala personligt med någon som lever polyamoröst eller relationsanarkistiskt på Pride House (Kulturhuset).

Lördag 3 augusti
Start kl 13 Pride Paraden
Här ser du allt från We who walk for those who can’t (homosexualitet är straffbart i många länder och öppet firande av Pride är förbjudet eller stoppas i ännu fler) till diviga dragqueens och BDSM.

Läs även dessa inlägg:

10 reaktion på “Stockholm Pride från ett polyperspetiv

 1. Secretessa

  Jag blir lite full i skratt över det här om en kan ta med sig barnen. Tror folk att Pride är någon slags jättestor sexorgie?
  Det skulle vara roligt att åka, jag har av någon anledning aldrig varit på Pride. Men jag får se hur det blir.

  Svara
  1. Klumpesnusk

   Det finns faktiskt förvånansvärt många (vanligtvis av mer konservativ, reaktionär sort modell Annelie Enochsson) som är helt övertygade om att man går på Pride på egen risk, för alla kommer att blotta sina könsorgan, bara prata analsex och ansiktssprut samt försöka gnida eller sticka in sitt könsorgan i alla närvarande samt lägga ner sexleksaker och glidmedel i din väska när du inte tittar.

   Förvånande som sagt, men ganska vanligt hos mer reaktionära människor.

   Svara
   1. Kiwi

    Åh! Kan inte nån lägga ner glidmedel och leksaker i min väska? Gratis är… Skönt? ;P

    Svara
    1. Klumpesnusk

     Hade jag varit rik hade jag gått runt på Pride med en stor tomtesäck och delat ut leksaker till den som ville ha. Bara stick ner handen i säcken och dra upp random pryl 🙂

     Svara
  2. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Det finns helt klart de som tror att allt är sexfester, och en del är ju det också så helt ute och svävar är de ju inte. Vi har mött människor som blir besvikna på att det inte är mer sex på ex polyfikor. Polykonferensen 2008 fick be en person lämna platsen för att hen hade fått för sig att det var en sexfest.

   Jo, kom. Det är en härlig fest med massor av trevliga människor.

   Svara
 2. Kajsa

  Tyvärr, måste jag nog säga (fastän jag egentligen inte ska eller borde säga tyvärr), har jag fått en liten inblick i tankarna hos de som tänker ”kan man eller vill man ta med barnen till Pride?” Och då handlar det inte om eventuella orgier, könsorgan och leksaker utan rädslan och oron över vad som kan bli följderna av det barnen upplevt. Tänk vad barnen kan komma att säga till andra om sina föräldrar! Barn är ju rätt duktiga på att berätta om det de upplevt
  Och sen kan det ha att göra med framkomlighet, ljudnivå…

  Jag måste säga att jag förstår båda (de olika) lägren. Alla har sina anledningar till hur de funderar och reagerar på Pride.

  Och i övrigt tack för ”körsbärslistan”! Jag som kollat på alla möjliga olika Prideevenemang hade lyckats blanda ihop dagar och tider för det som intresserar mig. Men nu har jag koll igen. 🙂
  Tack!

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Ja, och de tankarna tycker jag att man ska ta på allvar även om jag tycker de är lite överdrivna men det baserar jag ju på min erfarenhet.

   Beroende på barnets ålder så kan ju det dyka upp ord som behöver förklaras, men generellt tror jag att det barnen ser är ett gäng vuxna som gör vad vuxna brukar när de kommer i grupp, nämligen pratar. Och barnen springer runt, leker med andra barn och gör sånt barn brukar göra.

   Ljudnivå tycker jag är en viktig fråga, och själv skulle jag inte ta med barn in på Pride Park efter middagstid av den anledningen.

   Var så god. Ta gärna chansen att tala personligt med de som sitter i Pride House. Vi ses på Pride.

   Svara
 3. N

  Jag vill gärna gå på pride i år, speciellt med tanke på att jag nyss kommit underfull med att jag är polyamorös, men jag gifter mig med min livspartner den 3 Augusti, så det krockar tyvärr lite.

  Kanske drar med min fina man upp nästa år, för han har faktiskt lovat att jag ska få besöka pride någon gång i mitt liv. Håller tummarna för att det blir nästa år, kanske som present till vår ett års dag som gifta.

  Svara

Skriv en kommentar!