Blogspot: oroar du dig för din blogg?

En del bloggar som ligger på gratisplatsen Blogspot (också känd som Blogger) som ägs och drivs av Google har fått följande kryptiska mail skickat till sig:

Viktig uppdatering om policyn för barnförbjudet innehåll på Blogger.

Du får det här meddelandet eftersom du är administratör för en blogg på Blogger som har konstaterats ha barnförbjudet innehåll. Söndagen den 30 juni 2013 kommer vi att uppdatera vår innehållspolicy så att det blir uttryckligen förbjudet att tjäna pengar på barnförbjudet innehåll på Blogger. Efter den 30 juni 2013 kommer vi att tillämpa denna policy och ta bort bloggar med barnförbjudet innehåll och bloggar där annonser för barnförbjudna webbplatser visas.

Om annonser med barnförbjudet innehåll visas på din blogg med barnförbjudet innehåll ska du ta bort dem så snart som möjligt för att undvika brott mot användarvillkoren och/eller att innehåll tas bort.

Med vänliga hälsningar,

teamet bakom Blogger

Vad detta innebär är ganska kryptiskt. Det kan vara dålig översättning eller så är det här början till slutet för bloggar med naket på Blogspot. Vi vet inte. Det verkar som mailet i första hand refererar till bloggar som har reklam på sig, men jag misstänker att om man läser mellan raderna så kommer Google inom en inte alltför avlägsen framtid att börja använda sånt här språk för att rättfärdiga att de sparkar ut bloggar med naket. Det är såpass snurrigt och generellt formulerat att det i princip kan gälla vad som helst, och som har demonstrerats tidigare har Google/Blogspot väldigt lite samvete vad gäller att sparka ut nakenbloggar utan någon egentligen rimlig motivation. Allra minst innebär det att de kommer att ta bort bloggar som har en banner för t.ex. en sexbutik oavsett om man tjänar pengar på det eller ej. I värsta fall kan de ta bort bloggar utan förvarning och motivation.

Det är nämligen den tråkiga baksidan med att använda sig av en gratistjänst – du har ingen egentlig kontroll över det du skapar och det du skapar sker på nåder av den som tillhandahåller platsen. Den som tillhandahåller platsen kan sedan hur godtyckligt som helst ändra sig och över en natt döda din skapelse och allt som finns där. Tyvärr.

Om du är en blogspot-bloggare som har en nakenblogg, någon som vill starta en nakenblogg på en trygg plats eller som vill ha kontroll över din plats på nätet – kontakta oss. Vi har kontakt med en seriös plats som inte har några nymoralistiska tendenser. Det är samma plats som hostar den här bloggen. Priset är inte gratis men vi har fått en försäkran om att det sker till självkostnadspris i absolut möjligaste mån och därmed som ett försök till att trygga yttrandefriheten på nätet.

(Ett gratis-alternativ är att flytta din blogg till WordPress.com som också tillåter nakenbloggar, men med liknande restriktioner för reklam samt återigen att du har ingen garanti att WordPress.com inte ändrar sin policy när som helst.)

Läs även dessa inlägg:

2 reaktion på “Blogspot: oroar du dig för din blogg?

 1. SwedishTeen

  ”Don’t be evil” är Googles mottot, men jag tycker att det mer och mer börjar klinga väldigt falskt om det.

  Värt att tillägga är att bloggtjänsten Tumblr (numera Yahoo-ägt) verkar fortsätta att acceptera naket innehåll även dem. Vi får se om Yahoo kommer utöva några påtryckningar på Tumblr, med tanke på all porr som finns att tillgå där.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag tror det bara är en tidsfråga innan Yahoo/Tumblr kommer att börja förbjuda erotik och porr. Som jag sa, så länge man använder en gratistjänst så använder man den på nåder av den som tillhandahåller den. Det sveper nymoralistiska vindar även över nätet och de stora drakarna kommer inte att gå emot den strömmen.

   Och ja, Googles slogan klingar mer och mer falskt för varje dag som går 🙁

   Svara

Skriv en kommentar!