Tjejer, datorspel och mansgrisar

Jag läser en artikel i Aftonslasken om hur killar reagerar dåligt när kvinnor/feminister påpekar att det är tunt med bra kvinnliga förebilder i datorspel. Jag har läst om det här i andra medier förut men inte orkat bry mig om det. Den här gången kände jag lite annorlunda.

Datorspel är verkligen killarnas och männens domän – på gott och ont. Tyvärr generaliseras kvinnor oerhört i själva spelen, och kvinnor som spelar datorspel blir ofta extremt stereotypt behandlade eller porträtterade. Om det är tjejer i spelen porträtteras dom nästan uteslutande i kroppsform av porrstjärnor. Jättestora bröst, pyttesmå midjor, jättestora rumpor. Osv osv. Kvinnliga karaktärer i spel har i de flesta fall en undergiven roll, antingen finns de uttalat där enbart för att bekräfta den manliga huvudrollen (dvs spelaren) eller så är de uteslutande utsmyckning. Jag har ofta fnissat åt hur i olika fantasy-spel så får killarnas karaktärer alltid massor med tung rustning medan ”rustning” för kvinnor oftast består av den typiska plåtbikinin som helst ska dölja så lite som möjligt.

Kvinnliga spelare anses ofta vara missfoster. Stereotypen kring kvinnliga gamers är att de är antisociala fläskberg som sitter hemma och vräker i sig chips framför sitt X-box eftersom de är för fula/dumma/whatever för att hitta en kille och vara en ”riktig” tjej. Om en kvinnlig gamer faktiskt ser bra ut hamnar hon omedelbart i den dubbla standarden som gamervärlden marknadsför: Antingen har hon blivit känd för att hon är snygg och inte för att vara duktig, eller så är hon inte en riktig gamer för att hon är snygg. Hur hon än gör blir hon dömd enligt en hycklande norm.

Paradoxalt vet jag många killar som säger att de skulle älska om deras flickvän delade deras gamer-intresse, men i verkligheten vet jag att väldigt få av dessa killar skulle klara av att hantera det på ett moget sätt. Det är killar som måste vara alfa-hannar och om flickvännen är lika duktig som dem, då blir de hotade och känner sin status ifrågasatt.

Jag är ingen gamer själv men jag gillar att spela datorspel om de är bra. Jag är dock väldigt petig och det är relativt sällan som spel fångar mig, men jag funderar ofta på varför det finns så få bra kvinnliga karaktärer i datorspel. Artikeln på Aftonbladet nämner ”Mirrors Edge” (som jag äger men faktiskt aldrig spelat) och förutom det är det två spel som jag kommer på som har kvinnliga karaktärer som inte enbart är där som bekräftelse eller ögongodis: Portal och Portal 2 har en kvinna som heter Chell som spelarkaraktär, samt att i Half-Life 2 (och efterföljande episoder) delar man sitt äventyr med Alyx Vance, en välbalanserad kvinnlig karaktär.

Jag störde mig dock en smula på Portal 2. I det första spelet var Chell klädd i en orange overall som inte signalerade sex-appeal någonstans. I andra spelet däremot lossade skaparna på overallen och lät henne klä av sig en smula. Visst, hon förvandlades inte till ett sexobjekt bara för att hennes överkropp fick ett brottarlinne istället, men jag kände ändå att jag hade föredragit att ha henne klädd som i första spelet.

portal
(Chell som hon porträtteras i Portal 2)

Det stör mig oerhört att kvinnor (och män) som kritiserar denna brist på balanserade kvinnliga karaktärer och förebilder inom datorspel- och datorspelsvärlden får ta emot så mycket skit, så mycket misogynism och förakt. De flesta som säger detta är samma killar som ofta drömmer om att ha en flickvän som spelar spel, eller ja – en flickvän överhuvudtaget. Problemet är att deras attityd aldrig kommer att möjliggöra att det händer. Det är ett problem också då de flesta företag som skapar spel rycker på axlarna och hänvisar till den gamla trötta principen om att det mest är killar som köper/spelar spel och att de bara försöker rikta sig mot en målgrupp. Snacka om att upprätthålla ett ordentligt Moment 22! Med den attityden kommer det aldrig att komma några vettiga kvinnliga karaktärer i spelen, och det i sin tur kommer aldrig att locka tjejer att spela spel, och det kommer inga karaktärer, osv osv.

Jag blir trött bara av att tänka på det.

Spelar du spel? Saknar du spel med vettiga kvinnliga karaktärer? Känner du till spel med bra kvinnliga karaktärer? Ge tips!

Läs även dessa inlägg:

15 tankar kring ”Tjejer, datorspel och mansgrisar

 1. Sinner

  Jag spelar mycket. Inte så mycket PC just nu, utan jag sitter vid mitt älskade 360. Just nu spelar jag Fallout 3. Det har varit intressant. Man skapar sin egen karaktär i början, och får då välja kön. Att spela som manlig eller kvinnlig spelar inte så stor roll, men du kan få lite olika ”perks” under spelets gång, så spelar du som kvinna så kan du få en ”perk” att du kan förföra männen för att få det du vill, t.ex..
  Över lag bra för båda könen, men ibland känns det som att ”default” ändå är att man ska vara man…OFTAST blir min karaktär kallad missy, heroine, madame, eller girl, MEN ibland blir jag kallad guy också… I Fallout New Vegas, spelet efter, där finns det dock faktiskt ”perks” där kvinnor kan förföra kvinnor, och män förföra män…! Det tyckte jag var spännande och bra!

  Så över lag bra betyg till Fallout..! Och kläderna är precis samma, spelar ingen roll vilket kön! Armoren är precis lika heltäckande som männens, och kvinnokroppen är vanlig och inte överdriven stereotyp 🙂

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag älskar Fallout-spelen (åtminstone trean och New Vegas) och även om jag själv alltid spelar som manlig karaktär stämmer det att kvinnor ofta porträtteras bra i dem. Kvinnliga NPC’er finns i alla varianter och till övervägande del är det faktiskt hyfsad balans på dem. Man kan stöta på allt från sjåpiga våp till skjut-först-fråga-sen tjejer. Det gillas!

   Svara
 2. Molly

  Mass Effect serien är relativt neutral i själva karaktären man spelar. Inget förändras, förutom dom heterosexuella karaktärernas ”romansdarhet”. Och den innehåller endel stora bröst och nakna kvinnor också men ställer upp vissa intressanta scenarion kring roller, tycker jag… Exempelvis rasen Asari som ser kvinnliga ut och kallas matriarker, men dom är enkönade och kan ligga med vem dom vill. Biowares och Bethestas senaste titlar har börjat få lite ifrågasättande inehåll och jag läste en ”ta er i brasan” kommentar från en av utvecklarna till Dragon Age när någon av deras målgrupp var missnöjd med att han blev antastad av en man(en asassing alv). Jag blir glad men det är en bit kvar att gå.

  Sen finns de massor med starka kvinnors i spel, men precis som i film så blir de lätt stereotypt. Alla vet ju vem Laura Croft är men inte för att hon är en multimiljonär/superkrigare…

  Hört om Samus Aran? Från Nintendos Metroid. Det är en kvinna men många fattat inte de förens hon tar av sig hjälmen, och går då ut på internet och rantar om de:D

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag spelade aldrig Mass Effect-spelen själv, men har hört sägas att det var hyfsat onormalt. Det är ju positivt!

   Samus Aran, ja jag spelade det när jag var liten och det stämmer att hon är en stark kvinnlig karaktär som faktiskt porträtteras icke-stereotypt och Metroid-spelen har ju många år av framgångar och popularitet! 🙂

   Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag hoppas du skojar? Det lilla jag sett av Bloodrayne-spelen porträtterar den kvinnliga huvudrollen som en typisk tuttar-på-två-ben karaktär.

   Svara
   1. Molly

    Jo, det var en smula osmakligt med den banbrytande ”tuttanimering” som alla(mina vänner) pratade om. Men spelet handlar om en halvvampyr som hämnas sin mor och sliter nazister i stycken. Hon är snarare galen.

    Något jag inte kan fatta är att hon knallar runt i stilettklackar. Det har många spel med kvinnliga karaktärer. Bröst har ju de flesta kvinnor trots allt, men klack? Varför?

    Svara
 3. Hilmer

  No One Lives Forever, en James Bond-pastisch som utspelar sig på det glada 60-talet och där huvudpersonen är en kvinnlig agent, Kate Archer.
  Nu var det ett tag sen jag spelade det, men jag har för mig att hon var relativt normalbyggd och i regel ’anständigt’ klädd.

  Svara
  1. Molly

   Hon va cool, men jag vet inte om gul latex är anständigt… Beror på tid och plats kanske? 😉

   Svara
 4. Spelaren

  Varför nämnde ni inte God Of War spelen eller Gears of War där männen är superextrema stereotyper med muskler stora som berg och röster som är extremt djupa och där det enda dom kan göra är att döda och dödas?

  Jag blir så jävla trött på folk som er som gnäller när en kvinna visar hud eller har stora bröst, speaking of which, det finns kvinnor som har stora fasta bröst i verkligheten också, konstigt, eller hur?

  I en grov majoritet av spel som finns är det enda mannen kan göra döda eller bli dödad. Oftast på grund av kärlek eller skyddskänslor för EN KVINNA. Har ni överhuvudtaget aldrig tänkt på det?

  ”Ja men jag mördar 100 000 manliga soldater för att rädda den kidnappade kvinnan jag älskar, MEN VAFAN ÄR DET HÄR, HAR HON EN TANK-TOP PÅ SIG?! SEXISM, SEXISM!”

  Hoppas ni innerligen ger er.

  Svara
  1. Blanka Blad

   För att detta inlägg handlade inte om manliga stereotyper. Det står inte en rad ovan om vad vi tycker om manliga stereotypa bilder.

   Du vet att de gånger vi skriver om analsex utesluter det inte vaginalt och oralt, de gånger vi kommenterar hårighet säger det varken bu eller bä om rakat och när vi skriver om bilden av kvinnlighet säger det inget om våra åsikter om manligt.

   Är det jobbigt känna att dina ögon fick läsa flera hundra tecken utan att vi tog fasta på din könsidentitet? Är det jobbigt inte få vara i det centrum normen innebär?

   För jag tycker bilden av manlighet är för jävlig, men ditt gnäll ger mig inte ett dyft lust att kämpa emot det. Det gör jag för reflekterande mäns, som kan sätta sig själva i perspektiv, skull.

   Svara
   1. Spelaren

    ”Är det jobbigt känna att dina ögon fick läsa flera hundra tecken utan att vi tog fasta på din könsidentitet?”

    Ett löjligt personligt påhopp som antingen antyder att jag är lat eller dålig på att läsa. Är inte kommentarsreglerna emot det?

    Finner det också mäkta ironiskt att gnälla för er är okej, men att gnälla för mig är inte okej, eftersom det bara är jobbigt(?)

    Sen är jag faktiskt kvinna själv, som har spelat sedan jag var 5 år med mina två äldre bröder, det kanske är det som får mig att vilja stå i normens centrum? Tyckte den här bloggen hade goda bilder om kvinnor, speciellt då jag kanske inte är i det smalaste laget själv. Men efter det svaret känner jag mig faktiskt illa bemött och vill inte spendera mera tid här.

    Svara
    1. Blanka Blad

     Ja, du har rätt det var dumt av mig, men jag blir trött på detta att kvinnligt inte ska få nämnas utan att det negativa i manligt nämns.

     Och du gjorde faktiskt rätt kraftiga antaganden när du skriver ”har ni någonsin tänkt på det” för om du är en långtida läsare vet du att både Klumpesnusk och jag reflekterar över de negativa sidorna av det stereotypa manliga ofta.

     Du utmålade dig faktiskt mer som en av de spelare, som inte läser inläggen utan reagerar med någon reflex och skriker ”mansbilden då!” när kvinnobilden diskuteras, än som en av våra läsare. Så, ja, din upplevelse av att jag läser ditt inlägg som att du inte förstått grundkärnan i det ovan är korrekt, för det är så jag läser det.

     Särskilt då de andra inte i mina ögon gnällt utan lyft positiva exempel på ett problem som är allvarligt, vilket jag antar du som gamertjej instämmer i. Att kvinnor förutsätts vara bikaraktärer, lättklädda eller ständigt sexualiserade är ytterst tråkigt och jag är glad att läsa att du är en av de som funnit vägen kring detta, men det måste ändå få diskuteras.

     Slutligen, jag har inga krav på någon att läsa här. Att någon säger att den lämnar bloggen lämnar mig oberörd, då det är en teknik att försöka styra innehållet som jag inte uppskattar alls. Om du fått något ut av bloggen tidigare men känner att du nu vill gå vidare önskar jag dig en god fortsättning. Vill du stanna, så är du varmt välkommen göra det.

     Svara

Skriv en kommentar!