DN och porren

Jag har varit relativt ointresserad av DNs ganska snäva vinkling av porrmissbruk och porrimpotens de senaste dagarna. Mycket av det för att jag precis kom ut ur en helg fylld med sex men också för att jag helt enkelt varit upptagen med att ha ett helt vanligt liv. Ni vet, jobb och allt sånt.

Det är såklart ingen förvåning att DN så tungt lägger sig på den moraliserande tyngdpunkten med sina artiklar. Det står dem tyvärr helt fritt att göra, även om det är tråkigt att se en seriös tidning hänfalla åt såpass oseriös journalistik. Men visst, det är tidens tecken och även tidningarna måste försöka få in folkmassorna så att tryckpressarna kan hållas rullande. Journalistisk etik och objektivitet får helt klart stryka på foten till förmån för upprördhet och handviftande.

För egen del känner jag att det som stör mig med det hela är inte så mycket att man moraliserar utan hur man gör det. Det görs på ett väldigt enkelt och svartvitt sätt. En artikelserie som annars hade kunnat bli intressant om man verkligen lagt ner tid på den blir istället en tråkig moralkaka från människor som är rädda för sexualitet. Istället för att undersöka, utbilda läsaren och presentera mångfalden blir det bara ett stelbent konstaterande att porr är skadligt. Den där gamla moralpaniken som vi sett om och om igen där man drar alla sorters porr över en kam och sedan generaliserar grovt.

Det är DET som stör mig. Den där valhänta hanteringen av ett annars intressant ämne där man på förhand utgått från vad resultatet ska visa. Där ändamålet helgar medlen och där slutresultatet bara blir nånting trött och unket.

Porr kommer i många olika former. Jag och Blanka producerar lite naket själva även om ingen av oss är renodlade exhibitionister. Vi står för det vi gör och kan garantera att de bilder som vi skapat och publicerat här är 100% fria från förtryck, förakt eller annat otrevligt. Vi räknar med att amatörbilderna som skickas in också är lika frivilliga och uppmuntrade, men vi kan inte garantera det. Bilderna vi hittar, där försöker vi hitta källor men givetvis kan vi inte garantera det.

Vi vill att världen ska njuta av sex. Vi njuter av sex, med varandra och med andra. Beroende på var den moraliska kompassen pekar så kan man såklart säga att vi skapar porr. Vi föredrar att se det som erotik. Erotik att njuta av. Erotik att skapa glädje med. Vi försöker på intet vis skygga från att sex och allt som hör därtill är ett lika fascinerande som komplicerat ämne utan vi utforskar det i samma takt som vi lever och skriver den här bloggen.

DN försöker klämma ihop ett intressant ämne i lite lagom stora smakbitar. Portionsbaserad journalistik där man på förhand bestämt att det ska peka i den ”sunda” moralens riktning. Det är tråkigt att DN väljer att moralisera och det är tråkigt att man inte kan utforska ett samtids-ämne på ett sakligt och undersökande vis.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”DN och porren

Skriv en kommentar!