Naken i sitt eget hem?

Det här med kroppar och nakenhet upprör. Jag förundras ofta över hur upprörande människor finner sina egna kroppar samt hur mycket hyckleri som pågår bland åsikterna kring män och kvinnors kroppar. Att visa barbröstade män är helt okej men en kvinna som helt öppet ammar sitt barn råkar ut för aggression och mordhot. Helknäppt!

Vi sexualiserar våra kroppar såpass intensivt att vi inte ens kan se dem själva. Vi kombinerar detta med ett fullständigt groteskt skönhetsideal som tvingar modell-agenturer att ragga färskt kött utanför anorexi-kliniker. Vi skapar sån ångest kring kropparna och kring våran sexualitet att vi paradoxalt både längtar och skäms för att ha en helt vanlig kropp och en helt vanlig sexdrift.

Jag uppmuntrar ofta mina läsare att vara nakna. Många människor associerar nakenhet alldeles för mycket med enbart sex och jag tycker det är bra om man lär sig att trivas naken även under icke-sexuella omständigheter. En av inspirationskällorna till detta var när jag för rätt många år sen läste om en kvinna som inte klarade av att amma sitt spädbarn eftersom hon enbart såg sina bröst som sexuella ting och äcklades av att barnet sög på dem. Jag tror människan trivs bäst naken när man slipper skämmas för sin kropp, oavsett om man som jag är en lång och tjock man eller om man som Blanka är en kort och mullig kvinna. Jag tillhör definitivt inte den skaran naturister som enbart förespråkar icke-sexuell nakenhet, utan tycker att man kan kombinera detta helt efter eget sinne då sex inte behöver vara avgränsat från ”normalt” mänskligt beteende.

Generellt försöker jag göra mitt hem till en klädes-frivillig zon. Jag har ingenting emot om människor är för osäkra för att släppa sina kläder och på andra sidan av spektrumet har jag ingenting emot om människor föredrar att vara nakna. När jag spenderar tid med Blanka är vi sällan påklädda och vi har ofta sex när vi känner för det. Vi gör även små sexuella äventyr mitt i vardagen, en sak som jag tycker är roligt och som jag tror fler människor skulle trivas med om man lyckades släppa ångesten kring sin sexualitet.

Jag är ingen jurist, advokat eller juridisk expert men jag fascineras av kvinnan som filmade en naken man i hans eget hem. Jag fascineras för att hon såvitt jag förstår bröt mot en hel del integritet, men också för att hon blev upprörd av att han inte gjorde nånting förutom spenderade tid naken i sitt hem. DN skriver lite om det, SVD gör det också. Även Aftonbladet, men jag tänker inte länka till deras artikel då jag anser Aftonbladet en fundamentalt opålitlig källa till fakta och nyheter. Om någon vet mer om detta, kommentera gärna och berätta mer. Nej, Flashback är inte heller en pålitlig källa.

Är det hemskt att vara naken i sitt hem? Absolut inte. Om du har kläder på dig nu, varför har du det? Finns det en bra, vettig och rimlig orsak att ha kläder på dig förutom att man ”ska” göra det? Jag skriver detta naken och ser ingen vits att klä på mig då jag har en behaglig temperatur i min lägenhet, inte väntar något speciellt konservativt besök och dessutom bara skulle bli mindre bekväm med kläder på.

Nakenhet är inte automatiskt obscent. Att gå runt naken i sitt eget hem är inte automatiskt obscent. Tvärtom tror jag det är sunt, skönt och skapar en avslappnad inställning till sin egen och andras kroppar om man börjar med att vara naken i hemmet.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Naken i sitt eget hem?

 1. M

  Hm, mina erarenheter är delade. Dels är det jätteskönt att vara naken, själv el med sin partner, där sex inte förväntas bara för att vi är nakna (även om det är härligt spontant och mysigt när det händer ;-). Dels har jag begåvats med stora bröst, som är tunga och otympliga när jag inte har bh på mig, runt ägglossning och mens kan det rentutav göra ont. Detta gör att jag ibland tvekar inför att vara helt naken, vilket är lite tråkigt.

  Svara
 2. Spanky

  Läste om detta i tidningen. Helt sjukt att man inte får lov att vara naken eller onanera i sitt eget hem utajn att någon ska gnälla. Visst… Om man gör det med avsikt av att andra ska se och de andra inte vill så är det fel, men om någon glor in i mitt kök och jag råkar pilla på mig själv och det är omöjligt att se in om man inte råglor så är där inga problem med det. Låt oss vara nakna. Låt oss onanera. Och låt oss göra det hemma! 😀

  Svara
  1. Mr.T

   Håller med dig ”Spanky” Jag tycker kanske inte heller att det OK att stå och dra en ”ensamseglare” i fönstret med ett tydligt uppsåt att folk ska se på.. o andra sidan så är det ju upp till folk att vända bort blicken och passera. Det känns väl som denna ”incidenten” är ett uttryck för almän moralpanik som vanligt..

   Svara
 3. Secretessa

  Vi bor långt ute på landet så om någon skulle se in hos oss så skulle det innebära att de stod inne på våran tomt, precis utanför fönstret och hävde sig upp på tå för att kunna se något. Men däremot så händer det rätt ofta på sommaren att jag går naken i trädgården och då krävs det ju inte så mycket mer än att man går, cyklar eller åker förbi i bil för att få en skymt. Men det är ju mitt hem och det är ju inte precis som att jag står vid vägen och fläker ut mig för att chocka eller tillfredsställa mig själv. Jag går ofta naken inne också, ibland sitter jag naken och äter eller lagar mat och har familjen runtomkring men inte ens mina tonårsbarn bryr sig nämnvärt. För att de är vana och för att vi aldrig har gjort nakenhet till något konstigt. Men det ska ju alltid finnas folk som förfasar sig över saker. I sådana här fall så är jag glad att jag bor som jag gör utan några nära grannar.

  Svara
 4. Kajsa

  Jag har flertalet gånger stått i köket och fått frågan om det är okej att stå där naken och flertalet gånger har min man sagt åt mig att jag ska tänka på grannarna när jag springer runt utan kläder. Varje gång svarar jag samma sak: om våra grannar ser mig naken är det för att de stirrar in i vårt hus och då är det deras problem om de tycker illa om min nakenhet. Jag har aldrig bett dem om att stirra på mig när jag är naken. Och så länge jag inte står i fönstret och aktivt visar upp mig ser jag inte problemet.

  Jag skakade på huvudet när jag hörde om mannen som blivit filmad…

  Svara

Skriv en kommentar!