Gråtande män och savande kvinnor

En person som jag är bekant med och som jag uppfattar som mycket klok spred den här på Facebook häromdagen.

149402_359531777498032_1287576302_n

Jag fattar skämtet. Det gör jag. Jag är också glad att min första tanke var: ”Schysst med en man som vågar stå för att han gråter till film”. Fast då det inte var så roligt och folk enligt egen utsago skrattade högt så fick jag tänka till och lägga in ”normativ sexistiskt läge” och jo, då fattar jag skämtet.

Jag fattar att det är ett sexistiskt skämt. Jag kan skratta om det vi skrattar åt är hur korkade vi som läsare är när det första vi ser framför oss är en runkande man och en gråtande kvinna.

Men det är ju inte vad vi ska skratta åt, utan vi ska skratta åt att ”generellt, när det kommer till att se film, använder män och kvinnor näsdukar till olika kroppsliga vätskor”. Låt mig se, vet vi det eller tror vi oss veta det? Stämmer det väl in i bilden av våra könsroller?* Ja. Attans, då är det nog så att vi tror oss veta detta och inte något fakta på hur det är.

Jag vill ha ett jämställt samhälle. Jag vill inte få ett jobb på grund av mitt kön. Jag vill inte mista en högre lön på grund av mitt kön. Då mitt kön inte är med i mina yrkesuppgifter så tycker jag inte att mitt kön ska ses till alls. Och hm, vänta, inte ens om jag kunde göra pengar på den här bloggen med alla dess ord om och bilder på min fitta så vill jag som individ bli bedömd utifrån den. (Flattr är alltid trevligt. ;-))

Jag tycker att normativa bilder kan vara vansinnigt roliga, men det jag roas av i det är den helt vansinninga bilden att alla blondiner skulle vara på samma sätt, alla män på samma sätt, alla … Ni fattar, eller hur? Jag vill skratta åt oss själva, inte skratta åt hur blondiner beter sig.

Det texten ovan gör är att berätta för män som gråter och kvinnor som torkar fittsav att de är ovanliga. Vi är nu en gång så programmerade att vi gärna inte gör det ovanliga, vi vill vara lagom unika snöflingor. Så vi kommer att anpassa oss.

Jag vill ha ett samhälle där män är fria att vara känslosamma och kvinnor får vara kåta. Det ska vara vem du är som individ som ska avgöra hur vi tolkar meningen ovan, inte min förinställda fördom om ditt kön.

Kan vi inte befria våra tankar från könsstereotyperna? Jag tror att det är steget vi behöver för att få en mer jämställd värld.

Vi som är kloka kan vara uppmärksamma när vi reproducerar mytbilder av män och kvinnor.

* Den frågan är bra att ställa sig och om du kan finna en liknande kommentar som vi ger till barn typ ”men Pelle, var nu en stor pojke och gråt inte” så är du nästan alltid på området där vi behandlar kön olika.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Gråtande män och savande kvinnor

 1. Secretessa

  Jag tolkade det som att skillnaden är att många kvinnor vågar säga att de kan gråta till en film medan de flesta män håller det för sig själva… och såg det inte alls som ett skämt utan mer som ett sorgligt konstaterande. Först när jag läste vidare i din text så insåg jag skämtet. Men jag tycker inte att det var så kul. Även när det handlar om att torka sperma eller torka tårar så tycker jag även där att det mest är ett konstaterande – ja, män gråter kanske inte lika ofta även om de skulle vilja. Och ja, det är väl kanske vanligare att män torkar sperma än att kvinnor torkar fittsaft.

  Men jag är nog ganska långt i från att bonda med andra kvinnor/särskilja mig från män genom stereotypa skämt.

  Var på en marknad igår och hjälpte en man och en kvinna att sätta upp ett partytält, sen blåste tältet ner och då kom en annan man och hjälpte till att resa det. Och han sa hela tiden mycket sarkastiskt – ja ja, kvinnor kan… tydligen.
  Och återigen undrar jag varför det för så många är så himla viktigt att hela tiden påpeka att män och kvinnor är olika. Så viktigt att de inte ens ser vad som verkligen sker.

  Svara

Skriv en kommentar!