Erotiska serier: Milo Manara

Shizaru nämnde i ett inlägg för ett tag sen att hon läser Historien om O i serieform. Det påminde mig att jag borde skriva ett inlägg om just erotiska serier, något jag tänkte göra för länge sen men totalt glömde bort. När det kommer till erotiska serier finns det en överlägsen favorit hos mig. Det är serierna som skrivits/tecknats av den italienske mästaren Milo Manara. Jag har läst en hel del tecknad erotik men det mesta är ganska fort bortglömt strunt som inte intresserar mig pga att den saknar finess eller är för överdriven – ungefär samma orsaker till varför mycket av den kommersiella porren inte heller intresserar mig.

Manaras verk ingår inte i kategorin finesslös och överdriven tecknad erotik. Tvärtom håller den i min mening mycket hög klass och även om den kanske inte är så blött porrig utan mer ägnar sig åt naket lustspel med lite sexuella inslag finner jag den tilltalande. Manara tecknar och skriver själv sina alster. Det märks också att han jobbar inom den ”seriösa” serievärlden då han lägger ner mycket tid på sina erotiska alster. Men som sagt, han kan betraktas som en seriös serieskapare då han även tecknar och skriver icke-erotiska alster medan många porrserier (i likhet med porrfilmer) produceras under pseudonym eller av namnlösa deltagare.

manara
(Milo Manara – ”Gullivera”)

En stor behållning anser jag också är hans humor. De flesta serierna har en humor som påminner om den man hittar i gladporr förut, och precis som gladporren hittar man kvinnor med könshår eller hår under armarna. Tecknarstilen är dessutom mycket ren, klassisk och detaljerad samt inte speciellt överdriven. Hans grundberättelser är ofta komiska eller mer uppsluppet erotiska varianter på klassiska berättelser som ovan smakprov som kommer från hans version av Gullivers Resor där det istället är en ung kvinna som råkar ut för ett äventyr av brobdignagiska mått.

Det enda som är trist är att Manaras erotiska alster kan vara förbaskat svåra att hitta i tryckt form, även om de är relativt lätta att hitta i elektronisk form med hög upplösning om man kikar på rätt ställen.

manara2
(Milo Manara – ”Butterscotch”)

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Erotiska serier: Milo Manara

 1. Brad Pung

  Min egen favorit av Manara är nog Indiansommar.

  Vad tycker du annars om Serpieris ”Druuna”? Eller Leroi’s och Lévi’s ”Kärlekens Pärlor”?

  Svara
 2. Christofer Döss Sex Exhib

  Kul att hitta tillbaka till denna underbara blogg igen! 🙂
  Jag är Christofer Döss Sex Exhib aka nakencrille

  Svara

Skriv en kommentar!