Islands porrförslag osar ruttet

Blanka tweetade en sak som gjorde mig uppmärksam på omvärlden.

islandtweet

Jag blev tvungen att fråga henne vad det handlade om, jag hade totalt missat nyheterna. Tydligen debatterar Island ett förbud av nätporr. Låt oss till att börja med kalla det för vad det är: censur. Jag är generellt skeptisk till användandet av ordet censur då jag anser att det missbrukas alldeles för mycket i vårt samhälle – men här går det inte att komma undan att det är censur. En liten klick av människor vill förbjuda andra att ta del av nånting. Klassisk censur.

– För närvarande tittar vi på de bästa tekniska lösningarna för att kunna åstadkomma detta. Men om vi kan skicka en man till månen, borde vi kunna tackla porr på internet också, säger Halla Gunnarsdottir, en politisk rådgivare till Jonasson.

En politisk rådgivare hävdar att det tydligen finns en stark enighet att porr är skadligt. Dessutom tydligen för ”kvinnor och barn”. Tar inte män skada av porr? Nej just ja, vi män älskar ju att våldta och förstöra. Hur som helst. Jag säger att detta är totalt skitsnack. Porr är porr. Sen huruvida det är skadligt eller ej beror dels på vilken porr man pratar om samt porren ställd i förhållande till åskådarens prydhetsfaktor samt dennes uppfattning av moraliska frågor.

Porr är porr. Det är bilder och filmer på människor som knullar. Om du har en moral som uppfattar detta som ett problem kommer du givetvis att anse att porr är skadligt. Om du däremot är utrustad med en någorlunda fungerande hjärna kommer du att förstå att det finns många typer av porr precis som det finns många typer av åsikter om porr – samt att gråskalan är enorm.

Även om man lyckas definiera vad som är porr så är det omöjligt att förbjuda det. Porr har existerat ända sen den första gången nån grottmänniska upptäckte att man kan ta en bit träkol ur eldstaden och rita ett par tuttar på grottväggen. Kan du definiera vad som är porr? Ja, du kan det utifrån din egen moraliska kompass. Jag tycker t.ex. inte att Anders Zorns tavlor med nakna kvinnor är porr – men någon med en mycket snävare och mer reaktionär åsikt om erotik och porr kan säkerligen tycka den är alldeles för ekivok.

Anders_Zorn-Wet bed-on-the-loft
(Är detta porr? Ja, är man tillräckligt konservativ kan man säkert tycka det.)

Porr är porr. Men det finns många olika sorters porr och att klumpa samman en hel genre och säga den är skadlig duger inte. Vi pratar exempelvis inte om ”film” som ett homogent media utan förstår att det är skillnad på blockbusters och snäv indiefilm. Vi pratar inte heller om ”musik” som en homogen uppsättning kreativa uttryck där vi förstår skillnaden mellan Mozart och Meshuggah. Porr blir alltid extremt generaliserat. Hur ska man dessutom göra skillnad på den porr som både jag och Blanka finner oerhört tråkig, den som jag kallar för McPorr där man massproducerar knullande silikontikar med snustorra fittor – jämfört med t.ex. de vackra, sensuella bilderna som jag och Blanka tar på oss själva, glada i vår sexualitet och publicerar här på vår egen blogg, under egen kontroll och utan att bli utnyttjade alls?

Vidare kommer man dessutom att överlåta på datorer att avgöra vad som är porr och inte porr. Låt mig tala om en illa dold hemlis för er: datorer är SKITKASSA på att avgöra subjektiva saker som exempelvis vad som är porr och vad som inte är det. Ändå ska vi låta reaktionära makthavare använda fundamentalt okunnig teknik för att censurera vårt nät?

Låt mig ge ett konkret exempel på hur datorer är skitdåliga på att avgöra vad som är porr. Jag använde Googles bildsök för att hitta en bild. Bilden är nedan:

tumblr_mewiqruEJp1rv0578o1_1280

Inte jättesubtilt, nej. Lite härlig, vanlig amatörporr där nån glad kvinna visar sitt vackra kön. Vilka liknande bilder föreslår Google? Föreslår den andra, saftiga porrbilder?

Nej, den föreslår det här:

exempel2

Ja, det var ju verkligen liknande bilder. Porriga och smaskiga. Det är dessutom inte vilken som helst uppsättning datorer som föreslår dessa bilder utan Googles egna maskiner. Google har enorma mängder med datorkraft och de mest förfinade och raffinerade algoritmerna som mänskligheten hittills skapat – och inte ens denna otroliga kraft kan se skillnaden mellan en blomma och en kuk. Politiker gillar att försöka framställa datorer som magiska lådor som kan lösa alla problem, men det kan de inte. Datorer är väldigt avancerade räknemaskiner men de har inte en kognitiv suck gentemot människans hjärna. De är inte magiska lådor som man sätter in önskat resultat i och sen kommer perfektion ut. Som ett av mina favoritcitat lyder: ”Ingenting har skapat så mycket kaos som datorer, undantaget möjligtvis kombinationen tequila och handeldvapen.”

Dessutom går det inte att förbjuda nåt sånt här idag. Internet och datorer är inte som det gamla telefonsystemet som var centralt kontrollerat. Internet är vilt, galet och även om politiker och makthavare gillar att försöka frammåla att de har total kontroll över det är detta en lögn. Vill människor hitta porr kommer man att hitta antingen ett juridiskt kryphål eller ett teknologiskt kryphål. Att försöka censurera porr är en lysande demonstration av slöseri med resurser i jakten på nånting meningslöst.

Så, låt oss sammanfatta. Vi har självutnämnda moralens väktare bland politiker, som tar en åsikt och sedan manipulerar den att följa deras egna agendor och motivationer. Dessa vill sedan förbjuda en åsikt och produkt som väldigt många människor nyttjar och uppskattar, samt sätta en snäv etikett på denna åsikt och produkt som inte motsvarar bredden samt använda en teknologi som är fundamentalt opålitlig att avgöra subjektiva åsikter till att efterleva denna censur.

Jag är ledsen, kära Isländska censurvurmare – men det är många gånger lättare att skicka en människa till månen än det är att censurera porr.

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Islands porrförslag osar ruttet

 1. vildvanilj

  Ja. Kan inte annat än hålla med på alla punkter.
  Sen tycker jag att ett bättre sätt att upprätthålla en god balans är att tillföra mer av det goda, om man nu ändå inte kan ta bort det dåliga.
  Tror på mer naket. Fler vinklar. Fler kroppar. Fler perspektiv. Inte att försöka ta bort sånt som vissa ogillar. För vem ska vara stilpolis ändå?

  Snubblande över ett annat klokt inlägg om nakenhet som upprör:
  ”Glada kroppar hjälper mot nakenchocker” –
  http://www.genusfotografen.se/?p=1337

  Svara
 2. Pingback: Det här med google-sökningarna | Vild & vanilj

 3. Lisa

  Hmmm… Såhär tycker jag.

  Porr framställs ofta som något skadligt, precis som du skriver. Anledningen till detta är antingen att oskyldiga kvinnor och barn snubblar över det och blir skadade för livet, eller att brutala män tror att kvinnor älskar att bli våldtagna, alternativt att sex är en vara som kan beställas. Detta är givetvis totalt absurt, men framför allt tror jag att sättet som vi hanterar ”problemet” gör att vi skjuter oss själva i foten. Mer öppen diskussion, mer öppen analys av ”problemet” gör att problemet försvinner, alltså att folk accepterar att sex är okej och porr är okej och att det finns en skillnad däremellan. Porr är underhållning, speciellt kommersiell porr, och även om tanken att vuxna människor inte kan skilja på verklighet och underhållning är fruktansvärt förnedrande, så är det absolut så att vi givetvis uppfattar mycket och lär oss mycket från den underhållning vi väljer. Därför skall man välja med omsorg efter porr man är bekväm med, men givetvis är inte porren till skuld för allt man vill pracka på den.

  Istället för att censurera porr eller låtsas som att det inte finns / att det bara finns en typ av porr borde man uppmuntra människor till att tala om sex med sina barn, leta efter porr de tycker om och är bekväma med samt sluta hålla på med den här jävla skuldabock-skiten där man ser erotika som något farligt och destruktivt.

  Svara

Skriv en kommentar!