”Förargelseväckande beteende”

Jag funderar på det här med nakenhet. Igen. Det är ju ett av mina favoritämnen och även något som jag själv praktiserar så ofta det går. Funderingarna idag går på det här med att vara naken på offentlig plats. I vårt avlånga (och för stunden väldigt köldslagna) land klassas offentlig nakenhet som förargelseväckande beteende. Även om vi saknar (mig veterligen) specifika lagar som säger att man inte får vara naken faller detta per automatik under nyss nämnda paragraf. Med andra ord, det finns ingen lag som säger att du inte får gå naken – men om du går naken på Coop och bara en enda människa finner detta otrevligt så har du brutit mot lagen.

Det är lite fult tycker jag. Under min research fick jag lära mig att nederländerna har en liknande lag. Där har man specifikt sagt att nakenhet är tillåtet antingen på av staten godkända platser eller andra lämpliga platser. Återigen en snygg juridisk formulering iom att så fort någon klagar på nakenhet upphör denna plats därför omedelbart att vara en lämplig plats för detsamma.

(En liten parentes men jag förundras ofta över de smått absurda saker och formuleringar som juridik kan orsaka. Som t.ex. att det är lagligt att sälja sex men förbjudet att köpa det. Litegrann som att försöka förhindra människor från att köra bil inte genom att förbjuda bilar men genom att förbjuda att man öppnar en bildörr. Man försöker liksom krypa baklänges in i mål.)

USA saknar som helhet lagar som säger nånting om offentlig nakenhet utan det har istället överlåtits på delstatsnivå och även på väldigt lokaliserad nivå. Exempelvis är det fullständigt lagligt i San Francisco att gå runt helt naken så länge det inte är på ett sexuellt utmanande eller oanständigt vis. Det har sina rötter i stadens liberala historia men även i att nakenhet ofta anses höra samman med åsikts- och yttrandefriheten. Denna princip har dock det senaste året attackerats hårt av många mer konservativa krafter som fått inflytande i stadens styre. Barcelona är också en stad som ser nakenhet som ett led i åsikts- och yttrandefriheten. Även där är det inte utan kontroverser då människor har blivit arresterade för sin nakenhet då andra har bedömt att de uppfört sig oanständigt.

nudity_SF

Det är lite problematiskt när man överlåter åt andra att bedöma huruvida någons beteende kan vara oanständigt eller ej. Jag är överhuvudtaget väldigt kritisk till att man i lagtexter tillåter subjektiva uppfattningar att råda – men det är ett problem i vårt samhälle överhuvudtaget och kan filosofiskt betraktas som ett problem med människor överhuvudtaget då vi alla är varelser med subjektiv syn på världen och subjektiva åsikter kring densamma. Jag kan se att mina åsikter i detta ämne även speglas i mina åsikter kring många av monogamins funktioner och regler – att man lämnar över den subjektiva kontrollen över sin egen sexualitet och kärlek till en partner.

Skulle jag vilja ha möjligheten att gå naken ute i den helt vanliga världen? Jag vet inte. Jag tror inte det faktiskt. Dels tror jag inte jag är redo för det men till större del tror jag inte heller att övriga människor är redo för det. Jag trivs bra naken med andra nakna människor, men då är man på en jämlik spelplan och det är människor som är införstådda med hur det fungerar. Det finns inga missförstånd och det finns ingen som tror att det är en gimmick eller ploj.

… men i mina drömmar längtar jag efter ett samhälle där man kan vara naken var man vill utan att det är förargelseväckande beteende.

(Brasklapp: Jag är inte en juridisk expert och definitivt inte en expert på lagarna om förargelseväckande beteende. Om det finns fel i min text är dessa helt och hållet beroende på min egen okunskap.)

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ””Förargelseväckande beteende”

 1. Spanky

  Tycker det e skit samma om någon går naken. Sålänge han/hon inte antastar någon så borde folk inte bry sig. Vi föddes ju nakna, barn springer nakna på stranden och i stadens badfontäner. När exakt blir nakenheten något opassande och oanständigt?

  Jag säger; let us all be naked!

  Svara
 2. Kajsa

  Jag tror inte att andra människor är redo för det. Jag tror inte att andra människor är redo för nakenhet i det offentliga.. Om så vore hade jag nog droppat allt vad kläder heter för länge sen. Om jag inte vore så frusen förstås.

  Svara
 3. joakim

  beundrar verkligen de kvinnor som vågar vara kåta och nakna utomhus vid badplatser tex.drömmer om se ensam kvinna onanera utomhus på sommaren.

  Svara

Skriv en kommentar!