De omanligt långa naglarna

Jag minns en av de första gångerna jag fick höra hur jag borde identifiera mig som man. Det var den första gången jag kan minnas som jag fick höra från en annan människa hur jag borde leva mitt liv enligt dennes åsikter, mallar och regler. Det var en av de första gångerna (som jag minns) som jag fick känslan att jag inte dög om jag inte följde reglerna rörande mitt kön.

Det var i gymnasiet. Jag minns inte när i gymnasiet alls, bara att det var i gymnasiet. Om jag anstränger mig pekar en del saker på att det var under första året, men mitt minne är inte pålitligt rörande när det hände. Däremot minns jag tydligt varför. Jag hade helt enkelt för långa naglar. Under perioder kan jag nämligen finna ett märkligt och stillsamt nöje i att låta mina naglar bli långa. Det här går tillbaka till sent mellanstadie ungefär. Det händer ibland även som vuxen även om det är väldigt sällan numera, plus att mina naglar är bräckligare och går sönder lättare vilket gör att de inte hinner bli så långa.

I sig är det inte så komplicerat. Jag är ointresserad av att skaffa det som kan anses vara ”feminina” naglar, utan det har mer att göra med att öva sitt tålamod samt se kroppen producera nåt. Jag målar inte naglarna, inte för att jag har nåt emot det utan mest för att jag upplever det som ett hyfsat onödigt bök för egen del. Inte heller dömer jag om andra män/kvinnor vill måla sina naglar.

Hur som helst. Under det här tillfället hade jag hyfsat långa naglar. Jag fann nåt slags stillsamt nöje i att rengöra och fila dem. Det var avkopplande och en stund att låta tankarna ströva fritt. Detta gjorde att jag generellt hade rena och polerade naglar, vilket tilldrog sig uppmärksamhet från min kusin. Hen uttalade sig skarpt om det hela, sa att jag borde göra nånting åt mina omanliga naglar. Jag minns inte de exakta ordalagen, men jag minns känslan av förvåning och mild förvirring. Jag tyckte inte mina naglar var omanliga, bara långa. Jag målade dem inte, jag formade dem inte, jag gjorde nästan ingenting med dem förutom sporadisk rengöring och filande för att få en jämn halvmåne – tills jag några dagar senare vanligtvis tröttnade på allt krångel och klippte dem kort samt njöt lite av den där spända känslan som uppstår i fingertopparna när man klipper naglar kort efter att ha haft dem långa.

Omanliga naglar. Plötsligt fanns det regler kring hur jag fick vara som man och kille. Att ha nåt annat än korta, trubbiga, helst avnötta naglar var tydligen emot dessa regler. Vilket var synd, jag gillade att ha lite naglar. Det är fortfarande nåt jag anser oerhört praktiskt. Man kan plocka upp småsaker med naglarna. Pilla loss gamla klistermärken. Klia sig själv eller någon annan sådär rafsande skönt så man blir lite rödfärgat av rivandet. Naglar är användbart.

Jag kände mig inte omanlig. Visserligen kände jag mig inte heller som nåt särskilt supermanligt föredöme heller, men jag kände mig som ”mig” helt enkelt. Att jag lät naglarna växa gjorde mig inte mindre ”mig” tyckte jag. Ändå tyckte tydligen andra att det var viktigt att jag skulle anpassa mig efter deras åsikter.

Det sa en del om attityderna i min gymnasieskola. Det säger en hel del om vårt samhälle i stort att man ska anpassa sig efter andras regler och åsikter snarare än att vara den man är.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”De omanligt långa naglarna

 1. Spanky

  Där min pappas släkt kommer ifrån så är långa naglar hos män något sexigt bland kvinnorna. Jag vet inte riktigt hur det går till men så är det. Sen tycker jag att män ska ha vårdade naglar eller händer över lag. Dock så är inte långa naglar ngt för mig men som sagt; välvårdat är sexigt.

  Svara
 2. Kajsa

  En dum fråga: Finns det inte vissa instrument där det kan vara fördelaktigt att ha långa naglar då man spelar på instrumentet? Som ett sätt att förlänga fingrets längd och på så sätt minska slitaget på själva fingret?
  Hur som… I min mening är det upp till var och en hur ens naglar ska se ut eller inte. Gör mina ständigt korta(!) naglar mig mindre feminin? (Mitt yrke gör att jag på sätt och vis inte kan ha ”kvinnliga” långa naglar). Ska man tycka till kanske man kan tycka till om att händer och naglar hålls (relativt) rena framför att de är skitiga. Om man nu måste tycka till…

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Som Lisa redan skrivit, plockinstrument. Klassisk gitarr exempelvis, eller harpa. Många musiker som spelar såna instrument märker dock ett avsevärt slitage på naglarna och för exempelvis gitarrister finns det plektrum som är i form av ”fejknaglar” som träs på fingertopparna och är mycket mer tåliga.

   Svara
 3. Kajsa

  Det var lite det jag menade.. Känner ex antal (män) som spelar gitarr och även om de använder plektrum tycker jag mig minnas att de allesamman har längre naglar än vad jag har. Så…

  Svara

Skriv en kommentar!