Människor med pannben (Förtydligande!)

Jag vill göra ett förtydligande till “Man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker” som handlade om att jag ansåg att mannen i det fallet inte borde fällas för våldtäkt.

I diskussionerna kring fallet drogs slutsatser som att ”ett nej är inte ett nej” och ”det är ingen poäng säga nej för det spelar ingen roll i rättssalen”. Jag menar på att rättsfallet inte alls visade på något sådant. Inlägget diskuterade endast om mannen i fallet borde dömas för våldtäkt på de uppgifter som getts.

Jag menar på att vi ska kunna behandla personer med den omtanke och medkänsla som någon som blivit utsatt för övergrepp behöver även om vi inte kan döma någon som förövare. På samma sätt som jag inte tycker att människor ska behöva vara offer för att bli tagen på allvar, övergrepp är inte samma sak som sex. Att ha givande sex tror jag för en del till och med är det som läker det psykiska såret efter ett övergrepp, men samhälleliga debatten kan ibland låta som att det innebär att personen inte blev tillräckligt skadad.

Jag irriterande mig på att det blev en svartvit debatt på grund av att så få valde läsa själva domen. Att tycka till på lite information är lätt, att tycka klokt med mycket information är svårt. Ju mer gråskala världen har desto svårare är det att peka finger. Både män och kvinnor begår övertramp sexuellt och det ska vi diskutera ofta och mycket så att det blir tydligt att gränserna hos människor varierar.

Per har kommenterat inlägget med följande ”Jag håller annars med dig [Gloria] att ett nej är ett nej. Dock har kvinnor ett ansvar att se till att nejet går igenom pannbenet på den kåta mannen de följt med hem.”

Jag vill förtydliga: Jag står inte alls bakom att ”kvinnor har ett ansvar att se till att nejet går igenom på den kåta mannen du följt med hem”. Absolut inte!

Män har en skyldighet att inte ha pannben överhuvudtaget! Att vara kåt är inte en ursäkt för att missa ett nej oavsett om detta ges verbalt eller kroppsligt. Om det kroppsliga är otydligt så skall du fråga verbalt och lyssna på svaret. Om man ändå är tveksam, avstå hellre sex före att du begår ett övergrepp.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Människor med pannben (Förtydligande!)

 1. Thommy

  Du har helt rätt i att sex kan vara och är väldigt läkande för människor i nästan alla situationer om man har sex som passar för situationerna , sex skulle remiteras av läkare .
  En person som utsatts för övergrepp bär spår i sig resten av livet och många gånger utsätter sig för destruktiv sex,( jag vet själv ) skulle den personen kunna få rätt sex och känna sig stor i sex skulle mycket kunna läkas mycket fortare .

  Skulle sex, nakenhet och erotik få synas mer på ett naturligt sätt skulle även det bidraga till att minska övergrepp och att nej kanske är ett nej och kanske senare blir ett ja pga att personen litar på den andra .
  Ni på den här sidan visar vackra naturliga människor som njuter av sex och att visa upp sig .
  Skulle alla tänka lika skulle inte övergrepp finnas .

  Kram

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Jag önskar att det fanns ett lätt sätt att få stopp på övergrepp, men tyvärr tror jag inte det går.

   Både de övergrepp som handlar om ofrivilligt maktövertagande och ohörsamhet kommer vi inte till rätta med genom att förändra något av vår inställning till sex tror jag.

   Jag tror att vi ska lära barn att säga nej. Jag avskyr att barn tvingas krama vuxna. Det är klart att en kram är mysig, men den ska ges frivilligt.

   Svara
 2. Thommy

  Jag håller med dig om att att man ska lära barn att säga nej och det gäller i alla situationer och att barn ska respekteras som barn .
  Jag har själv blivit utsatt som barn, man ska få vara barn så länge man är barn .
  Men tack vare mitt bra sexliv när jag sedan blev i rätt ålder så har sex blivit bra för mig och inte nåt skitigt .
  Förstår du hur jag menar med mina ord ?

  Det jag menar med att ändra intällning till sex är att typ i att det skulle få vara mera rumsrent hos VUXNA bara hos vuxna .
  Sex ska vara nåt skönt och underbart aldrig något tvång .
  Det jag menar är då att en blogg som er är så nödvändig att få en bra bild av hur fin sex ska vara

  Svara
 3. Per

  Liknande händelseförlopp som beskrevs i detta fallet som i slutänden leder till ett samlag, kan man enligt min mening inte fullständigt befria kvinnan från ansvar.
  Blanka menar du att i ett möte mellan två människor som kommer i samlag ska den ena parten avkrävas skyldigheter och den andra ges rättigheter.

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Jag anser aldrig någon (läs man för det är oftast män som har den korkade idén) har rättigheten att få sex och ingen har skyldighet att ge sex.

   Om man tror att ens pannben är så tjock att man inte uppfattar ett nej då är det dags för lite skallborrning.

   Svara
   1. Per

    Jag håller med dig helt, sex ska vara konsensus, inga undantag.
    Som väl är är de flesta människor lyhörda i det sociala spelet och kan uppfatta de olika signaler, ibland ganska sublima, som skickas mellan oss.
    Tyvärr finns det undantag. Ibland kulturella och dessa kan man i bästa fall utbilda bort, ibland biologiska som vi nog får dras med.

    Jag har utbildat i självförsvar i många år och två saker jag lär mina unga adepter är att självförsvar börjar när du väljer vilken väg du ska ta när du går hem. Den andra tanken jag vill att de ska få med sig är att det spelar ingen roll att du är vältränad och duktig här i träningslokalen för buset har ett gigantiskt övertag, för han väljer en plats där han är trygg och tidpunkt när du inte är på din vakt.

    Vill jag gå genom parken är det min rättighet, hm ja så är det bifalls det från föräldrar som ofta är med de första gångerna. Jovisst är det allas rätt att knalla genom parken halv tre på morgonkvisten, men det är en klen tröst när man ligger på marken sönderslagen och rånad.

    Vad vill jag ha sagt med detta då, jo att vi ska inte göra våra unga människor en björntjänst genom att invagga dom i en någon falsk säkerhet.

    Ju längre från krogen och närmare sängkammaren du kommer måste signalerna bli tydligare och har man hamnat i sängkammaren övertygande tydlig.

    Ett enkelt nej räcker för de flesta, tyvärr inte alla.

    Svara

Skriv en kommentar!