Att fota naket utan att objektifiera

Ett av mina stora intressen (kanske en passion?) är att fotografera. Eftersom jag tycker kvinnor är oerhört attraktiva faller det sig därmed naturligt att ett av mina favoritmotiv är just kvinnor. Eftersom jag dessutom är som jag är faller det sig vidare rätt logiskt att jag gillar att fotografera nakna kvinnor. Jag har gjort det en hel del och tycker jag börjar bli rätt bra på det. Blanka är ett av mina favoritmotiv, och jag tröttnar aldrig på att se henne genom kameran. Hon är vacker, sensuell, sexig och är täckt med med detaljer som attraherar min estetik.

Jag har även en vän, som är en relativt ny bekantskap, men jag tycker mycket om att fotografera henne också. Nästa söndag har vi bokat in en omgång framför kameran, och senast hon kom hit och klädde av sig framför den tyckte vi båda att det var en produktiv session. Jag har nya idéer som jag vill prova nästa Söndag, och hon är en mycket bra modell som lyssnar på mig, och jag lyssnar på henne. Det är ett bra samarbete och hon är dessutom väldigt trevlig och intellektuellt stimulerande mellan fotograferandet.

En filosofisk tanke har seglat upp i mitt bakhuvud. Jag ser mig själv som en smart, tänkande och observant kille som kämpar hårt med att visa respekt för andra. Jag tycker inte själv att jag ser kvinnor som objekt – snarare tvärtom. Det tycker åtminstone jag – många i min bekantskap skulle nog hålla med mig. Det är som jag skrev för länge sen att när man väl börjar se ett mönster, då kan man inte sluta se det. Jag kan inte sluta se mönster i samhället om objektifiering av kvinnor och jag kämpar hårt för att inte själv objektifiera de kvinnor jag har i mitt liv eller som visar sig framför min kamera.

Så, en filosofisk fråga till er, mina kära läsare: Hur tar man vackra, sensuella, sexiga, erotiska bilder UTAN att objektifiera kvinnan i fråga? Eller, om det är flera människor, utan att objektifiera personerna man fotograferar?

Nu vill jag förtydliga också. Jag vet hur JAG skulle och ska göra, men jag är nyfiken på om ni andra har tankar på ämnet. Jag lever enligt filosofin att man alltid kan utvecklas och lära sig nya saker. Jag vill utvecklas i det här området, jag vill höra andras tankar och åsikter. Jag vill bredda mina vyer och förfina mina tankar och tekniker!

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Att fota naket utan att objektifiera

 1. Richard

  Skitsvårt egentligen, om man tänker efter. Det ligger ju, klyschigt uttryckt, i betraktarens ögon.

  I mångt och mycket skulle jag nog säga att det handlar om att få betraktaren att tänka på annat och samtidigt ge hen något vackert att se. En del brukar säga att det ska finnas personlighet i bilden, eller en story, och det tror jag är bra tankar i sammanhanget, om än inte så himla konkreta.
  Jag kan tänka mig att inte bara ta en bild av personen, utan även av en situation personen är i, något som får betraktaren att fundera lite över vad som pågår. Det kan lika gärna handla om något så enkelt som en blick eller ett ansiktsuttryck som ger bilden en accent.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Ja, det är så jag tänker också. Personligheten är viktig, och att lyckas få med den även i en erotisk och/eller sensuell bild. Gärna ansikten, och som du säger – nåt slags röd tråd kring det hela. För mig handlar det om att göra nånting äkta, nånting konkret. Bra erotik för mig innehåller två saker som skiljer det från porr – konstnärlig ambition samt en känsla för motivet. Porr handlar bara om upphetsning, erotik är konstnärlig upphetsning. Porr objektifierar, men jag tycker att erotik visar en njutande människa. Minns inte vem som sa det, men porr kittlar könet medan erotik kittlar könet och sinnet.

   Svara
   1. Richard

    En annan tanke är att gå in för abstrakt foto.
    (jag har en del tankar åt det hållet själv)

    Svara
 2. Blanka Blad

  Det svåra är ju att vi lever i ett samhälle där nakenbilder kan ge konsekvenser för de som fotas och det gör att viljan att ta ansiktsbilder blir mindre. Exempelvis så läggs inga bilder med ansikte ut på mig för att med mer avancerade sökverktyg kan ansiktsigenkänning på bilder en dag bli verklighet och jag vill inte bli sökbar.

  (De erotiska foton med ansikte på mig som finns i dag är utgivna under pseudonym, annan än Blanka Blad.)

  Svara
 3. Secretessa

  Att få fram människan bakom det yttre är väl en del i det hela. På de bilder där kvinnor objektifieras blir ju personen till för någon annan, vem bryr sig om vem den där kvinnan är egentligen, vilka intressen hon har och vad hon tycker? En del av objektifierandet är väl också det stereotypa, kvinnan ska ha släta ben, kurvorna på rätt ställen, stå i vissa poser osv. Genom att ta bilder som inte följer dessa mönster så händer ju också något.
  Jag tycker också att det kan vara rätt intressant att låta den som blir fotad få styra en del; ”så här vill jag bli sedd” eller ”så här känner jag mig bekväm/sexig” osv.
  Det finns mycket fint och sexigt även i detaljer och det gör ju inte modellen till objekt på samma sätt.

  Svara
 4. Lisa

  Carter Stevens sa en gång till mig (på facebook, så det är mindre häftigt): Skillnaden mellan erotika och porr är att i porr har bilderna fokus.

  Klassisk pornografi är enormt personlig och ofta oerhört spännande och intressant även om man tar bort sexscenerna, så tanken på vad som är porr och vad som är erotika är väl lika personlig som vad som är eller inte är objektifiering. För mig handlar tanken om den ideala skönheten om brist på detaljer – inga celluliter, inga födelsemärken, långa släta ben och runda bröst. Att försöka att ge en personlig bild av en människa snarare än ett objekt är väl att göra en vacker bild av en hel människa, snarare än att ignorera detaljerna och fokusera på de slätaste ytorna. Sedan är det väl upp till personen som ser bilderna huruvida hon ser ett objekt eller en person.

  Svara

Skriv en kommentar!