”Man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker”

Eftersom vi lever i en värld där övertydlighet krävs; Jag tycker det är otroligt tragiskt att det finns en kvinna, ung sådan, som känner att hon tvingats till sex. Det här inlägget handlar om den som hade samlag med henne ska dömas för våldtäkt.

Mänskliga relationer är inte svarta eller vita. Det finns stor grund för missförstånd. Att någon känner sig våldtagen blir inte mindre sant bara för att domstolen inte kan döma till det. Känslan blir inte ens fel bara för att inget faktiskt övergrepp skett. En människa kan uppleva sig vara våldtagen utan att det går att döma för brottet och inte heller är det självklart att den andra är en förövare. Det är viktigt att vi ser det så att vi slutar förminska de som känner sig våldtagna.

Under dagen har flertal på olika social media rasat över riksmedias citat av en åklagare som uttryckt: ”- Hon har inte kunnat beskriva vare sig våld eller hot, då är det ingen våldtäkt enligt lagen. Vi har ett problem här, man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker, säger åklagare Barbro Brännlund till Nya Wermlands-Tidningen.” Flertalet som rasat verkar inte tagit reda på i vilken kontext hon uttalat sig, vilket är i detta enskilda rättsfall.

Ett nej ska vara ett nej. I det här fallet, efter att ha läst domen och inte bara de nedkokade notiserna i riksmedia (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen) som gjorts efter artikel i Nya Wermlands-Tidningen, vill jag påpeka att ett nej måste vara ett tydligt nej.

Vi måste alla träna på att säga nej så att det hörs och så att det når mottagaren. Vi kan inte begära att människor ska bli tankeläsare. Vi kan inte döma människor för att de har bristande förmåga som tankeläsare.

Kvinnan har enligt egen utsago sagt nej men det gjordes i en situation där den andra kunnat tolka det som sluta med handlingen du gör (oralsex) vilket mannen gjorde och hon har också på fråga hur det känns svarat ”skönt” under själva den sexuella handlingen. Hur ska motparten veta att det var helheten som sas nej till och inte bara det som gjordes i stunden när nejet sas när han började slicka henne? Inget i vare sig hennes eller hans berättelse tyder på att han inte skulle sluta ha sex om hon tydligt sagt nej istället för att ”stänga av”.

En del av varför mannen ”borde” förstått att personen var ovillig är att kvinnan hade pojkvän. Att ha partner är inte något som med automatik gör att man inte vill ha sex med någon. Inte ens att man lovat exklusivitet är ett sådant tecken, då det finns flertal människor som är otrogna mot sina partners.

Det tas i domen upp ett flertal saker i hennes berättelse, utöver att hon har en partner, som skulle visat på att hon inte ville, men som han kan ha missat för att de gjordes på ett vagt sätt. Ett tydligt ”nej jag vill inte” är tyvärr inte en av dem, vilket han säger att han skulle hörsammat.

Hon skylde brösten och sa: jag vill inte. – Tyvärr är många kvinnor osäkra på sin kropp och han uppfattar situationen som att hon skäms för sina bröst. Inte märkligt då hon har en historia av kroppsförakt bakom sig.

Hon spänner ihop benen som tecken på att hon inte vill – Den där blir jag kluven till, för ja, ett par hopknipna ben borde vara ett tecken på ovilja, samtidigt som jag exempelvis ibland håller ihop benen för att jag tycker om hur smekningen blir.

Hon grät, men vet inte om han märkte det – Jag känner flertal som gråter vid sex, det är inte konstigt då det är en stark känslomässig upplevelse. Man ska därför vid osäkerhet upprätta verbal kommunikation med sin sexpartner, vilket både kvinnan och mannen i det här fallet säger att han gjort och att han då fått svaret att ”det är skönt”. Hon säger sig ha sagt detta för att få sexet överstökat trots att det gjorde ont.

Hon har i efterföljande läkarundersökning haft sprickor som tyder på att hon haft sex utan att vara tillräckligt våt. Det är inte heller ett tecken på att det hon upplevt måste varit en våldtäkt, jag hade mycket sex som ung där jag inte var tillräckligt våt och ännu inte hade lärt mig säga ”stopp vänta, vi behöver få med oss min fitta före vi fortsätter”. Faktum är att det fortfarande inte alltid är så att jag kan avgöra om min fitta är med på noterna och jag därför får små svidande sprickor.

Jag vet inte hur det är för er andra men jag brukar oftast gå på kroppsspråk så jag tycker inte det är så märkligt att han gjorde detsamma. Jag önskar att han hade stannat upp och tydligt frågat om hon ville ha sex istället för att gå på vad han utifrån kroppsspråk antog var en ömsesidig vilja. Hans handling blir inte en våldtäkt för att han läste av henne fel då hon inte gjorde någon handling som korrigerade hans misstag. Jag beklagar även för hans skull för vi ska komma ihåg att han i mångas ögon alltid kommer vara ”våldtäktsman” trots friande dom och hans berättelse även i den kortfattade domen tyder på att han hade uppriktiga kärlekskänslor för henne.

Det som framgår i själva rättsfallet är att kvinnan upplevt sig våldtagen och att mannen inte insett att kvinnan upplevde detta. Mannen anses inte heller i sammanvägning av de två personernas beskrivning av händelseförloppet haft en chans att förstå att sexet är oönskat. Detta att inte få möjlighet att inse att han begick ett övergrepp är i svensk lag det som friar den åtalade.

Jag instämmer i att vi ska lära pojkar lyssna efter nej men vi ska också lära flickor säga nej med tydlig stämma.

Läs även dessa inlägg:

7 tankar kring ””Man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker”

 1. EllertPellert

  Jag förstår inte varför du delar upp sakerna var för sig och analyserar det utifrån det?! Om du tänker på det i en helhet så har en kvinna och en man haft sex och kvinnan har sagt nej och skylt sig, knipit ihop benen och gråtit under sexakten.
  Sen det här med tydlighet: JÄTTEMÅNGA kvinnor ”fryser” till i panik vid en våldtäkt (precis som folk kan göra överlag i stressade situationer när något hemskt händer). Att ”frysa” är ett psykiskt försvar, man slåss alltså inte, man säger kanske inte ens nej, man rör sig inte.
  Om vi hela tiden ska fortsätta hitta på olika varianter av saker som inte är våldtäkt så kommer män aldrig fatta att det INTE ÄR OKEJ att ha sex med nån som inte är helt hundra med på tåget!

  Ett nej borde för fan räcka! //Ellert

  Svara
 2. Blanka Blad Inläggsförfattare

  Jag vill börja med en fråga till dig; hur anser du att en person ska säkerställa att den andra parten är helt hundra med på tåget?

  Eftersom det är ett händelseförlopp så delar jag upp och analyserar utifrån det. Det är vad som krävs för att vi ska kunna se om mannen haft en möjlighet uppfatta att hon hamnat i en frysning. Jag skrev, direkt i toppen, att jag såsom domstolen finner det utom allt tvivel att hon upplevde en våldtäkt.

  Frågan jag analyserar är, ska mannen dömas för våldtäkt?

  Jag valde att endast ta saker ur hennes berättelse eftersom det är ur den vi kan finna vad hon gjorde för att visa att hon inte ville. I hans berättelse finns saker som ömsesidigt hångel och pussar, att hon stönar på ett sätt som låter som att hon njuter och säger flertal gånger att det är skönt samt att hon följer med honom till olika platser i lokalen. Så ställda mot varandra blir det ännu svårare uppfylla lagens mening om våldtäkt.

  Vi ska vara noggranna med i vilken ordning saker sker eftersom det kommer avgöra hur han uppfattar det. Hon skyler sig, hon säger att hon försöker ”stänga benen” (och vi kan inte veta med vilken kraft hon gör detta så ”knipa igen” är en tolkning av hennes ord), sagt nej när han börjar ge oral sex vilket han då slutar med och hon säger själv att hon inte vet om han uppfattade att hon grät. Detta samtidigt som hon på direkt fråga säger att ”det är skönt”. Han säger att de båda grät efteråt då hon säger att ”jag är en hemsk människa som gjort fel mot både sin pojkvän och mot honom”.

  Jag pekar på att med sexuell erfarenhet så kan man varit med om alla dessa saker som en naturlig del av en sexuell situation och haft en helt villig partner men att utläsa kroppsspråket på ett korrekt sätt är svårt. Så då finns kvar verbal kommunikation för att veta att den man är med är med på tåget och den verbala kommunikation som sker visar snarare på motsatsen till våldtäkt.

  Som du påpekar fryser många personer i oönskade sexuella situationer, och jag vill faktiskt i motsats till dig hävda att de visst kan säga saker och röra sig, det här fallet är ett sådant exempel. Ja, till och med säga felaktiga saker som att det är skönt trots att det gör ont.

  Så jag återkommer till det som var min poäng med hela inlägget; Hon blev våldtagen samtidigt som han behöver inte vara en våldtäktsman.

  Lagen är en sak, han bör som jag ser det inte dömas. Den andra sidan är hur vi som omgivande samhälle ser på våldtäktsoffer och personligen tycker jag vi har en rutten syn då den enda ”riktiga våldtäkten” är om någon kan bli dömd för det. Att de flesta därtill måste agera offer även efter och om de inte bejakar sexuella svårigheter efteråt så tror vi inte på deras berättelse tycker jag är äcklande.

  Vi kan diskutera om vi ska ha en samtyckeslag, som skulle innebära något jag inte anser hör hemma i en rättsstat, att vi anser att en mängd oskyldigt dömda är en risk vi tar. (Läs mer om det på Juridikblogg http://juridikbloggen.wordpress.com/2012/11/28/lite-mera-komplext/ )

  Jag är noga med att skriva människor och inte kvinnor, människor och inte män för även om män är överrepresenterade i antalet anmälda och dömda våldtäktsfall så är inte män=förövare.

  Svara
 3. Gloria

  En man kan bli våldtagen…. även trots rädslan kan den resa sig upp, inte pga av stånd och kåt, men av rädsla!! nej är alltid nej.

  Svara
  1. Per

   Jag har hört att man kan känna ett behov av toalettbesök för ”tvåan” vid kraftig rädsla, dock aldrig hört eller läst att någon fått erektion.

   Jag håller annars med dig att ett nej är ett nej. Dock har kvinnor ett ansvar att se till att nejet går igenom pannbenet på den kåta mannen de följt med hem.

   Som Blanka mycket klokt skrev i inlägget har kontexten runt, jag tänkte säga övergreppet men säger istället, mötet mellan två individer stor betydelse i frågan hur man ska bedöma vilket ansvar dessa två har.

   Hursomhelst är det oerhört trist med ”missförstånd” som får till följd att någon känner sig våldtagen.

   Sex ska vara roligt och mysigt.

   Svara
   1. Lisa

    Jag har också hört att män kan få erektion mot sin vilja, ofta i samband med rädsla. Igen, jag har bara läst om det, men det skall tydligen förekomma relativt ofta inom sexuell tortyr av t.ex. krigsfångar.

    Svara
 4. EllertPellert

  Vill tacka dig Blanka Blad för att du tog dig tid att svara utvecklande på min kommentar, jag tror att jag inte förstod vad det var du ville få fram med inlägget riktigt. Nu känns det som att jag kan förstå vad du menar. //Ellert

  Svara
 5. Pingback: Människor med pannben (Förtydligande!) « Klumpesnusk & Blanka

Skriv en kommentar!