IKEA startar papparevolution i Saudiarabien

Den här bilden har fått representera IKEAs idiotiska tilltag att retuchera bort kvinnorna i den version av katalogen som ges ut i Saudi Arabien.

Jag gillar lägga alternativa läsningar i bilder och tycker att just den här retucherade bilden är bättre än originalet. I den visas en pappa som tar hand om sina småbarn i en vardagssituation, hur mycket bättre kan det bli? Ingen övervakande mor för ”alla vet ju män kan skada barnen” och inget av pappan som lekfarbror.

Inte för att jag tror att IKEA kommer gå i bräschen för något förändringsarbete i Saudiarabien, men tänk vad härligt det skulle vara om saudiska pappor krävde föräldraledighet för att få ta hand om sina barn så som IKEA-papporna får?

Läs även dessa inlägg:

7 reaktion på “IKEA startar papparevolution i Saudiarabien

 1. Secretessa

  Jag undrar varför de egentligen tog bort kvinnorna. Var det ett krav? Och varför ett sådant krav i så fall? Varför krävde de inte istället att kvinnorna skulle ha slöja eller liknande? För vad säger det med en inredningskatalog med bara män och pojkar i? Blir inte det konstigt också? Jag förstår inte och är inte insatt i den saudiarabiska kulturen men jag skulle gärna vilja veta hur resonemanget går. Ska kvinnor helt utplånas från alla ställen i samhället utom i hemmet? Det här väcker verkligen mycket funderingar och nyfikenhet hos mig. Hur vill männen i saudiarabien att deras liv och samhället de bor i ska vara?
  Ursäkta att jag snor din blogg för mina tankar :0)

  Svara
 2. arthur

  Har varit i Saudi och arbetat för ganska många år sedan. På den tiden (och troligen fortfarande)var kvinnorna alltid ”maskerade” och gick tillsammans med andra kvinnor eller med sina män (eller möjligen andra släktingar) ute på offentliga platser. Aldrig ensamma alltså. Vid de enstaka tillfällen man kommer in i deras ”hemmiljö” så är det ganska normalt och iaf lite västerländskt. Har dock bara varit inbjuden till lite ”finare” hem. Man får aldrig glömma att de allra flesta Saudier är överklass per automatik i sitt land och man ser aldrig kvinnor arbeta t.ex.

  I större palats har kvinnorna egna kvarter och egna gångvägar med höga murar så att det inte behöver korsa eller möta män av misstag. Lite oklart om de tillåts träffas i offentliga rum…alltså väldigt speciellt.

  En sak man däremot aldrig tillåts glömma där som västerlänning är att man som man också hela tiden måste var klädd korrekt och alltid t.ex bära långärmad skjorta och långbyxor. Det gäller även om man arbetar t.ex på något bygge där lite svalare klädsel skulle passa. Enda undantaget är om bygget är instängslat och insynsskyddat.

  Råkade vid något tillfälle komma lite utanför arbetsområdet i kortbyxor o T-shirt. Höll på att gå illa men kom undan med en varning….å andra sidan…har vi inte även i Sverige fortfarande ett ganska snäv tolerans på kläder i arbetet på ett kontor t.ex?

  A

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Tack spännande höra, vilket är min tes, att ett samhälle där kvinnor ska hållas i schack ofta har liknande hårda regler för män.

   Svara
 3. Blanka Blad Inläggsförfattare

  Jag fann den här artikeln på DN (http://www.dn.se/ekonomi/inga-kvinnor-i-saudisk-ikeakatalog) och roas av att ta av örhängen och välj en annan t-shirtlinje är tydligen ett enkelt sätt göra om en kvinna till man.

  Jag är helt med på att vi tolkar bilden som att det nu är en man som sitter där istället för en kvinna, men båda sakerna är attribut som vi valt säga är kvinnliga. Örhängen gör inte en kvinna eller man.

  Svara
 4. arthur

  Kan väl tillägga att det ibland när man hör diskussionen med krav att få bära slöjor etc i Sverige i samband med vissa yrken där det rimligen inte är så ”användbart” som för lärare, poliser och brandmän…och vet att man i ett av de mesta islamistiska landen i världen aldrig skulle acceptera en klädsel som vi finner helt normal…kan fundera en stund…av vilket skäl skall man tillåta ett unilateralt tänk här? Naturligtvis ska man som privatperson ha full frihet att välja sin egen klädkod, något jag inte på något sätt är motståndare till…men att man då får då samtidigt faktiskt förvänta sig nyfikenhet och acceptera en visst utanförskap i vårt samhälle. Alltså på motsvarande sätt som en västerlänning känner när han besöker ett land där ”vita svep” är vanligare än en rutig skjorta.

  Svara
 5. arthur

  Ändra till ”men att man då samtidigt faktiskt får förvänta” …blev visst si o så med språket 🙁

  Svara

Skriv en kommentar!