Gästblogg: Niva om bonuspartners

Niva delar med sig av en text han gett titeln ”Om när partnern väljer att inleda en relation… eller: 10 små tips för dig som ska bli med bonuspartner” där han delar med sig av konkreta råd och erfarenheter för dig som har en partner som ska bli med partner. Matnyttigt!

Många av oss känner igen situationen, partnern har träffat någon ny person som den går och ler över eller börjat prata väldig mycket med någon i en annan stad som den plötsligt bestämmer sig för att åka och hälsa på under några dagar. Kanske är hela partnerns varelse kringgärdat av ett rosa skimmer och med en blick som ofta ser rakt igenom långa stunder.
Vissa av oss känner den så beryktade ”medglädjen” som är vad i polykretsar generellt anses vara den riktiga PK-reaktionen, det där som man som en ”god poly” ska känna medan andra vrider sig i vånda och brottas med sin lindorm till svartsjuka eller går och oroar sig över kommande förändringar och risken att bli nedprioriterad?

Om känslorna, positiva som negativa, ger sig till känna kan du inte blunda inför dem, du kanske inte kan välja din reaktion…Men du kan välja ditt agerande!

Ditt agerande har inte bara möjligheten att göra den yttre situationen utanför din och din partners relation mer gynnsam, du kan även i viss mån även styra känsloutbytet inom eran relation och framförallt kan du styra ditt eget känsloliv.

Vilka ageranden som är att föredra i alla möjliga situationer är givetvis omöjligt att skriva en text om, men vissa ledtrådar kan nog ges om hur du kan undvika de största fadäserna och åtminstone få en del saker rätt. Här kommer en handfull tips.

1. Till att börja med är det nog ingen dum ide att kika lite snabbt på hur just eran relation fungerat fram tills nu och också göra en snabb översiktsvärdering av om du vill den ska förändras i någon given riktning. Många är rädda för förändring som de inte kan påverka och ett sätt att hantera den rädslan kan vara att fokusera på en del av detta som du faktiskt kan påverka. Kanske kommer en ny relation kunna avlasta din roll som partner på något sätt? Kanske är en kommande bonuspartner någonting som kan vara en stabiliserande faktor i er relation? Kanske kan denna bonuspartner bli mer än ”bara” en bonuspartner så småningom

2. Att se vilken typ av bonuspartner du ev kommer utgöra för denna person är också vettigt att reflektera över, din roll inför din partner och inför dig själv avgör också ofta i stor grad din relation till ev bonuspartner du får. Inte sällan kan din egen roll både inför dig själv och inför din partner få ökad innebörd och större värde såväl som bli mer stabil.

3. Din största utmaning i fråga om klarsyn kan mycket väl visa sig vara att du själv sitter mitt i smeten och har mycket dålig uppsikt (trots en oftast god insyn), detta är givetvis svårt att avhjälpa men två sätt finns som nog de flesta kan testa.
Dels kan man använda sig av omgivningen och fråga om andras infallsvinklar, det kan vara allt från diverse forum på nätet till vänner och familj, viktigt dock är att hela tiden här vara mycket väl medveten om att det inte existerar något objektivt sätt att framlägga situationen på för denna utomstående part, du kommer i din framläggning färga situationen och det i sin tur kommer påverka vilken återkoppling du får. Du kan inte undvika detta men du kan vara medveten om det och medvetet lyssna till vad du säger och delvis försöka självkorrigera samt försöka avgöra hur din färgning påverkade vad då fick till svar.
Det går även att helt enkelt distansera dig själv från hela händelseförloppet, detta kräver ofta mod samtidigt som det kan utgöra ett uttryck för en flyktreflex…om detta är första tanken du får kanske du ska tänka igen med andra ord.
Modet som krävs kommer av att du faktiskt tvingar dig själv att släppa kontroll och uppsikt för en tid för att på egen hand finna vissa svar som närheten annars skulle dölja för dig, märk väl här att jag inte menar att du kan komma till särskilt mycket insikt på egen hand, nej, det är när du återigen, från lite avstånd, närmar dig fenomenet som du kan få en tydlig överblick.

4. Håll i tanken att din partner antagligen skulle vara mycket behjälpt av både din acceptans och uppmuntran i detta steg. Detta kan kännas konstigt att jag väljer att trycka på men perspektivet är viktigt i det att du inte behöver gilla den nya bonuspartern på något sätt eller behöver hålla med om att just den personen var ett bra val.
Det din partner behöver mest är troligen att acceptans och uppmuntran för att de valt att ta steget och för att de låter sig känna som de gör.
Att fatta ett beslut kan vara korrekt handling även om beslutet man fattar visar sig vara fel.

5. Glöm inte bort att kommunicera dina behov till din partner.
Hur du gör detta är viktigt, att du visar att detta är din behov och önskningar så att det inte blir gränsdragningar och krav du ställer upp. Det ena kan vara ett starkt stöd för både eran relation och din partners kommande relation till din ev bonuspartner medan det andra kan vara ett hinder och kanske en kil mellan er alla tre.

6. Var inte rädd att visa ett intresse för denna ev kommande bonuspartner, erkänn både för dig själv och för din partner att denna människa mycket väl kan komma att spela en betydande roll i ditt liv och agera därefter. Här finns det ju givetvis risk att man kan tas för svartsjukt snokande och det är viktigt att vara öppen med vad man gör, ett undanskymt snokande på nätet kan skapa mycket dålig stämning även om det sker i de bästa intentioner, fråga rakt ut istället, eller var tydlig redan innan du börjar att du är nyfiken och vill kolla upp lite vad det är för en person, troligen kan du då dessutom få ett enklare arbete.
Samtidigt gäller det inte att bli besviken, de två kommer troligen veta mycket mer om varandra än du om den personen, det är ingenting konstigt i att de, som två kanske nykära, utväxlar djupa förtroenden som du inte får ta del av, detta är inte så konstigt om du tänker efter, förtroendet till en bonuspartner tar längre tid att bygga upp pga den glesare kontakten.

7. Svartsjuka är ett känslokluster, inte ett brott! Du vinner ingenting på att känna svartsjuka i sig och troligen ställer det bara till det för dig på en herrans massa vis men var noga med att hantera känslorna istället för undertrycka dem om dem uppkommer, som jag nämnde tidigare finns det en norm i vissa polykretsar som säger att känner man svartsjuka är man ingen ”riktig” poly, det är skitsnack. Jag känner själv aldrig någon svartsjuka och avråder dig från att göda dessa känslor om du har dem då de uteslutande verkar vara till bekymmer, men det gör mig inte till någon ”super-poly”!

8. Om din partner och du har en massa praktiskt som bör diskuteras så som utlägg för ev resor om ni har gemensam ekonomi, tidsplanering, ansvarsområden och överenskommelser som kan komma att påverkas av detta så är det bra att ta dessa saker tidigt om det inte redan finns utarbetade planer för detta i er relation. För att hålla förenkla detta arbetet och förbättra resultatet är det bra att ta dessa saker fr sig, utanför ev samtal om annat och när ni båda har tid att skriva ner tydligt ev överenskommelser och planer, det är lätt att tappa huvudet i ett rosa moln och om du dessutom har problem med ev svartsjukekänslor kan det bli ännu jobbigare att hantera det praktiska.

9. Glöm inte bort att planera in tid och verksamhet för er två, ibland tar man sådant för givet och när det sedan glöms bort kan följderna bli att den ena eller andra parten känner sig skuldbelagd eller övergiven.
Detta gäller särskilt sex om det är en sak ni värdesätter, var inte rädd att planera in sexdejter med varandra, att lämna någonting så viktigt som sex till spontan slump är ett mycket vårdslöst sätt att sköta en relation, speciellt när man som i dessa lägen kan vara helt i osynk men behöver bibehålla dessa kontaktytor. Sexet är också en möjlighet att synka upp sig mot varandra för många.

10. Och om detta är första gången för dig att få en ny bonuspartner; ta det lungt!
Det kommer säkerligen inte gå som på räls hela vägen, det viktiga är att du har viljan och modet att tillsammans med både din partner och kommande bonuspartner att lösa problemen. Säkerligen kommer heller inte alla problem kunna lösas, då får man lära sig leva med dem, detta är inget nederlag för dig och din partner och för eran relation, det är en adaption till nya förutsättningar och det är relationer med förmågan till adaption som är livskraftiga!

Oavsett om du har bonuspartners du trivs med eller ej så finns där alltid mycket att hämta i form av lärdom och erfarenhet, saker som kanske inte alltid kan verka så betydelse fullt på ytan med som kan visa sig avgörande för att få relationer överhuvudtaget att fungera bättre och längre i framtiden för dig.

Slutligen vill jag önska dig all lycka, en bonuspartner är underbart att ha, själv kan jag både med stolthet och lättnad säga att jag har två underbara bonuspartners, ingen av dem hade jag troligen varit så nära om vi inte haft en gemensam partner men som det är nu värdesätter jag dem högt.

Bonuspartners är en av de bästa sakerna med att leva poly.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!