Att missförstå naturism

För ett bra tag sen läste jag en artikel skriven av nån journalist på nån amerikansk blaska nånstans. Jag antar att artikeln var menad att vara skriven med en milt syrlig och komisk ton, och temat för artikeln var att artikelförfattaren besöker en naturist-resort och provar på hur det är att vara där.

Behållningen jag fick av artikeln var dock att artikelförfattaren helt missförstått syftet med att vara naturist. Större delen av artikeln ägnades åt att missförstå ett koncept som många naturister pratar om, nämligen att ”kroppen är ett tempel” och liknande åsikter. Det här är en gammal naturist-klyscha som jag själv inte håller med om men som kan spåra sina rötter tillbaka till bl.a. den tyska nudistkulturen på 20- och 30-talet. Där fanns (och finns än idag) en rörelse som hette FKK – Freikörperkultur. Ett av deras mål var en sund själ i en sund kropp, och man ansåg att nudism skapade sunda kroppar eftersom man då tog hand om den, samt en lite småflummig idé om att nakenhet förde en närmare till naturen och därmed närmare till nåt slags ”naturlig” och hälsosam fysik.

Jaja. Det finns många naturister som tycker om det här konceptet och som förespråkar det, och det är inget fel med det. Som sagt, jag själv är lite mer avvaktande neutral till det hela, men alla är vi olika.

Hur som helst. Artikelförfattaren missförstod detta och ägnade en stor del av artikeln åt att beklaga sig över hur många slappa magar och hängpattar som dinglade framför hens ansikte dagarna i ända. Det var gott om syrliga metaforer i stil med att om kroppen var ett tempel, så behövde de flesta naturister en rejäl renovering. Tydligen. Artikelförfattaren ansåg att om man var naturist så skulle man per definition ha en kropp som en atlet, eftersom man isf skulle vårda sin kropp. Osv. Etc.

Åtminstone för mig handlar inte naturism om detta. Tvärtom handlar naturism om mig att acceptera att alla är olika – inte att naturism är ännu en rörelse för att tvinga in människor i ännu en likformig och snäv kroppsbild. Naturism för mig är att acceptera människans fantastiska mångfald kring kroppen, inte att skapa en självutnämnd elit som är ”vacker” och en underklass som ska sträva efter att se ut som denna elit. Naturism för mig handlar om att alla är olika, och det är okej. Oavsett om vi är gammal eller ung, hårig eller rakad, lång eller kort, tjock eller smal. Att acceptera och tolerera mångfald.

Jag har ofta fått höra om människor som vill besöka ett nakenbad eller liknande men är rädda för att inte duga med sin kropp. Jag finner detta lite bittert komiskt eftersom de flesta människor på ett nakenbad är allt annat än perfekta gudar och gudinnor. De flesta är precis som dig eller mig. Stora, små, tjocka, smala. Helt vanliga människor. Detta bör förstås och respekteras, anser jag. Inte kritiseras eller skämtas om bakom ryggen på sina medmänniskor.

Naturism är respekten och toleransen för att vi alla är olika. Vi ser olika ut, och oavsett hur vi ser ut finns det inget att skämmas för. Naturism handlar inte om att vara perfekt utan att vara perfekt för dig.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!