Poly och sexuell läggning

Är poly en sexuell läggning? Kan den ses som en sexuell läggning?

Ingen vet. Ingen form av poly* räknas som en sexuell läggning i lagen så det finns idag inget skydd för den som skulle bli utsatt för diskriminering på grund av antal partners.

Mitt eget svar är att det för en del är en sexuell läggning om vi använder det som term för vad som känns naturligt att göra. Niva skulle behöva bruka våld på sig själv för att försöka inordna sig det tvåsamma regelverket. Om ni ska skapa er en bild så tänk er en katt man försöker tvinga ligga still i knät på bara en person. Rätt snabbt skulle den skaka besvärat på sig och försöka ta sig loss.

Andra, som Jacob och jag, har resonerat oss fram till ett polyliv genom samtal och prova-utvärdera metoder. Ytterligare andra som Klumpesnusk funderar ut en tanke om hur de vill leva och sätter den sen i praktiken.

Personligen kan jag tycka frågan är av underordnad betydelse. Att något är naturligt ses ibland som något ohejdbart men jag tycker inte det borde ge naturligt företräde framför att något är genomtänkt. Fokuset anser jag borde ligga på frågan: ökar eller minskar detta enskilda människors livsutrymme utan att skada andra?

Att jag älskar flera skadar ingen annan så länge jag är öppen med det och att ett beteende är naturligt för en gör inte att det är mindre fastrotat i den som filosoferat sig fram till det. Att leva poly har förändrat mitt sätt att tänka och vara.

Läs även dessa inlägg:

9 tankar kring ”Poly och sexuell läggning

 1. Richard

  *Sexuell* läggning skulle jag inte kalla det, poly som jag är hindrar det mig inte att ha sex med mono-personer, eller att ha sex med en i taget.

  Jag skulle kalla det en känslomässig läggning, om något.

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Fast då kommer vi in på en intressant fundering, är homo- och bisexualitet en sexuell läggning?

   Jag skulle kalla även det en känslomässig läggning (och gör det ju också eftersom jag anser mig biemotionell).

   Det är bara ur ett monogamt perspektiv som det sexuella handlar i fokus för ett kärleksförhållande. För som homorörelsen försökt få förstockade människor att förstå i många herrans år, det handlar inte om vem man knullar, det handlar om vem man älskar. Att knulla den man älskar är en trevlig bieffekt.

   Svara
   1. Richard

    Hmmm…

    Jo, du har helt rätt, det jag sa var inte helt genomtänkt. Men känslan är fortfarande densamma i mig, och jag ska se om jag kan uttrycka varför på ett begripligt sätt.

    homosexualitet, heterosexualitet, bisexualitet, pansexualitet osv uttrycker, så vitt jag begriper, attraktion baserat på kön (samma, det andra, båda, alla osv). I mitt sinne är just att det är baserat på kön det som gör det till en sexuell läggning (i en del språk, t.ex. engelska och franska används ordet ”sex” både för kön och att ha sex, ifall nån undrar över den språkliga kontexten jag utgår ifrån).

    Jag har väldigt svårt att se poly som något som är baserat på kön på samma vis.

    Vidare så ser jag heterosexualitet, homosexualitet, bisexualitet, pansexualitet osv som ömsesidigt uteslutande, folk som identifierar sig med dessa ord brukar använda *ett* av orden rätt så strikt (jag har inte hört nån säga något i stil med ”jag är panhomosexuell”, t.ex.).
    Om poly var en sexuell läggning så skulle det ta plats jämsides med dessa och bli ännu ett alternativ. Men så är det ju inte, de flesta polys kallar sig även straight, bög/flata, bi och så vidare, om de nu identifierar sin sexuella läggning alls.

    Förklarade det lite bättre varför jag har svårt att se poly som just en *sexuell* läggning?

    Svara
 2. Amra

  Jag haller med dig Blanka, angaende om att homo och bisexualitet raknas som en kanslomassig laggning men samtidigt tycker jag det kanns konstigt att tanka att mina kanslor har en speciell laggning, ett fack dar dom tillhor. det medfor automatiskt att det finns andra fack dar de inte tillhor, om du forstar hur jag menar?

  Svara
 3. Indra

  Det faktum att jag är bisexuell hindrar inte att jag skulle kunna vara tillfredsställd med relationer och sex med enbart män (eller enbart kvinnor), men det gör inte att jag har en läggning som är heterosexuell (eller homosexuell).

  Svara
 4. Klumpesnusk

  Jag ser poly som ett val, likaväl som jag ser monogami som ett val. En läggning för mig är huruvida man attraheras till män/kvinnor/mittemellan.

  Ja, det är ganska suddigt vad som definierar en ”läggning” (konceptet uppfanns ju trots allt i slutet av 1800-talet) men jag ser poly som en livsstil, därmed ett val. Att det valet sen ligger bättre i linje med hur jag vill leva mitt liv kan ju givetvis diskuteras filosofiskt.

  Men för mig är det ett val, inte en läggning. Det är resultatet av en tankeverksamhet och ett aktivt beslut, och det gäller även om min övriga åsikt är att det lite suddigt ligger i människors ”natur” (i brist på bättre uttryck) att älska eller värdesätta flera människor.

  Svara
 5. Tina

  Jag håller med dig om att det är ett val och egentligen inte en läggning. På sätt och vis är ju alla människor polyamorösa då de flesta har varit kär i fler än en person (dock valt att leva med endast en åt gången). Men i lagen kanske det borde ses som en läggning så att man dömer på samma sätt som om någon blir diskriminerad p.g.a. att den är t.ex. homo.
  Sen kan jag tro att det skiljer sig väldigt mycket mellan hur olika personer är benägna att bli jättekär i flera samtidigt. Jag har aldrig upplevt NRE med fler än en åt gången. Som du säger, det är mycket diffust och skiljer sig från person till person. Svårt att dra en gräns och säga ”jag sällar mig till den här gruppen och endast den här gruppen”. En bra poäng med relationsanarki är ju att man inte ska behöva trycka in allting i fack.

  Svara

Skriv en kommentar!