Prides allvar i den färgglada paraden

Jag kommer stå på Stockholms gator med tårarna rinnande nedför kinderna imorgon.

Det är dags för Stockholm Prideparad. Den går från Humlegården bort till Tantolunden via Skeppsbron och Hornsgatan med start klockan 13.

Hbtq-människor kommer dra genom stan med musik och några nakna tuttar och läderkläder. Viktigast är att det kommer vara en mängd människor som har det gemensamt att i nästan varje annat sammanhang är de de udda och oftast osynliga. Vi kommer genom organisationer som fackförbund, partier och olika yrken visa att vi finns i varje del av samhället och vi väntar inte på tolerans eller acceptans.

Vi är! Gilla det eller inte, egentligen bryr vi oss inte om det inte vore för att det många tar för självklart, som ex. tala om sin partner öppet på sin arbetsplats, för oss är avslöjanden, tystnad, halvlögner och för några rena lögner. Vi vill leva våra liv och känna kärlek utan fördömande och risk för våld. Vi vill inte bli diskriminerade!

Du som ställer dig för att se på paraden kommer gilla karnevalsyran.

Jag som i år kommer gå med tåget (äntligen igen!) kommer skratta, men först efter att ha gråtit till ”Marching for those who can’t”. Leva som homosexuell, bisexuell, transperson och queer, leva som den ständigt udda, är tidvis jobbigt, utsatt och med en känsla av utanförskap till och med i den bästa av alla världar. Snälla, skänk det en tanke medan du deltar i glädjen att vi stolta går på stans gator imorgon.

Del av Vecka6.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Prides allvar i den färgglada paraden

 1. Pingback: V. 31 – Pride « Vecka 6

 2. Emma

  Jag läser er blogg ofta. Många saker som ni skriver kan jag relatera till och vissa önskar jag att jag kunde ta till mig.

  Själv är jag i den så kallade garderoben. Kanske lite rädd, kanske lite osäker på vad jag själv vill. Jag har bara en längtan och en tanke, men jag vill säga att jag beundrar er alla som är så starka, vackra och kloka.

  Jag följer paraden för de som kan och de som inte kan i mitt hjärta och hejjar på med ett stort leende. Ni är alla fantastiska!

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Tack! Vad glad din kommentar gör mig.

   Jag har också en del tankar om öppenhet, jag har ju levt i allt från öppenhet till att inte gå med i tåget under några år på grund av mitt arbete. Det senare har gjort mig uppmärksam på hur svårt garderoben är, den handlar så ofta tror jag om att man kan inte testa av. Jag kan inte på jobbet säga, ”jo förresten om det vore så att jag var en polyamorös bisexuell sexbloggare skulle det vara okej?” och om svaret var negativt säga ”okej då glömmer vi det”.

   När jag är på Pride påminns jag om tiden då jag levde i längtan och tankar, om tiden före jag började utforska om det jag ville höll i verkligheten. Det är med blandade känslor jag sitter med svaret, för visst fanns det mycket naivitet i mina drömmar (som det ska) men jag kommer alltid fram till samma svar; klart värt det!

   Om du vill bolla tankar får du gärna skriva till min e-postadress som finns på sidan ”om Blanka Blad”.

   Kram!

   Svara
 3. RS

  Jag ”kom ut” för inte så många veckor sedan, och det är nog en av de skönaste upplevelserna jag någonsin varit med om. Jag har aldrig blivit så ompysslad och folk har aldrig varit så stolta över mig som de är nu. Den enda jag inte vågat berätta för än är min mamma, men det är bara för att hon är såpass kristen så att det bara inte GÅR i hennes huvud att umgås eller ens vara i närheten av någon med ”fel” läggning. :/

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Åh härligt att höra! Jag var själv så kär när jag mötte Indra att det gick inte in i mitt huvud att någon kunde vara kritisk. På det sättet är jag glad för jag har fått ta de få negativa reaktioner som jag mött långt senare efter att som du mött välvilja och omtanke.

   Besvärligt att din mamma agerar som hon gör, speciellt då hon säger sig leva utifrån ett ideal som faktiskt handlar om att umgås med alla människor oavsett deras status i övriga världens ögon. Jesus delade bröd med de som i hans samhälle ansågs fel, han lät en fallen kvinna tvätta hans fötter och han talade för att ingen skulle vara slav till någon annan. Länge var kristendomen den religion som släppte in flesta människor i samma rum oavsett samhällsstatus. Jag är inte troende i religiös bemärkelse men jag kan tycka det är tråkigt när man tar ett vackert budskap och låter sina egna fördomar och idéer lägga sig emellan att leva det budskapet. Min förhoppning är att du genom ditt liv kommer kunna riva hennes hinder och få henne närmare det hon säger sig vilja leva.

   Svara

Skriv en kommentar!