Myten om oskulden

Emellanåt dyker det upp en orsak att fascineras över många av de myter och dogmer som florerar kring det koncept som vi i västvärlden kallar för ”oskuld”. Detta svårdefinierade tillstånd som skapar så oerhört mycket regler, antaganden och kontrollbehov fascinerar mig.

Var går gränsen för att vara oskuld? Jag hade för några år sen en vän som hade gjort allt förutom fått sin fitta penetrerad av en kuk. Var hon en oskuld? Hon hade haft kuk i sin anal, sugit massor med kuk och i princip gjort allt som gick utan att ta emot en kuk i sin fitta. I den normalaste av definitionerna var hon oskuld, även om ordet ”oskuld” i sig härrör till nån som är utan skuld. Detta är såklart i den medeltida kristna definitionen av skuld. Sex är en synd, en skuld och så länge man inte har haft sex har man inte dragit på sig synd eller skuld. Ja, förutom arvsskulden som alla människor fick enbart genom att bli utkrystade ur en livmoder – den får man eftersom vi dödade Jesus. Eller nåt. Enligt de som fortfarande tror på detta skrock blir man fri från den genom att bekänna sin gudstro. Etc etc.

Myterna kring oskulder är många, och lika fascinerande är hur mycket hokus-pokus man tror om oskuld som koncept, och om människor som är oskulder. Allt från den gamla hederliga myten om mödomshinnan, och den dogmatiska hållningen att den ska spräckas under första samlaget, och att några droppar blod på lakanet är nåt slags bevis på att en flicka blivit en kvinna. Enda problemet där är ju att ”mödomshinnan” inte är nån hinna, den existerar inte, och är på sin höjd en liten slidkrans och i de flesta fall ingenting alls. För även om en kvinna har en liten slidkrans så kan den försvinna nästan av vad som helst – allra minst när unga kvinnor blir kåta och börjar onanera.

Andra myter är mer obehagliga och våldsamma. I många HIV-drabbade afrikanska länder förekommer det gruppvåldtäkter av unga flickor, fasansfullt långt ner i åldrarna dessutom. Dessa gängvåldtäkter uppstår ur villfarelsen att sex med en oskuld kan bota HIV. Eller bota nån av alla de andra fruktansvärda åkommorna som människor drabbas av i länder som befunnit sig i kaos i årtionden och där alldeles för många av lokalbefolkningen fortfarande tror på häxkrafter. Ah, detta ljuvliga arv som den ”civiliserade” västvärlden lämnade efter sig när vi våldtagit klart en hel kontinent.

I många reaktionära och patriarkala kulturer är det viktigt att ens fru är oskuld. Att mannen är oskuld är sällan lika viktigt, lustigt nog. Den dubbla standarden gör oftast gällande att ju mindre oskuld mannen är, desto bättre. Men iaf. Många kulturer väljer fruar med otrolig noggrannhet baserat på myter kring oskulder, och det har uppstått en liten industri av mindre nogräknade kirurger som utför diverse oskulds-operationer där de påstår sig kunna återskapa en icke-existerande mödomshinna, eller i de flesta fall bara sy in ett litet stygn som spricker vid samlag och därmed skapar illusionen av oskuld.

Det senaste i raden av märkliga produkter och tjänster som rör oskuld är en oskulds-kräm. Jepp, en kräm. Den kommer från Indien, som har en lång tradition av kvinnokontroll och patriarkalt samhälle, och även där är det viktigt med kvinnors oskuld. Tydligen så smörjer man in sin fitta med den här krämen och så blir man ”trång som en oskuld” igen. Eller nåt, jag tycker hela grejen verkar ungefär lika pålitlig som krämer som påstås göra kuken dramatiskt mycket större, eller krämer som [valfri fantasi-effekt här] på din [kroppsdel]. Den tillhörande reklamfilmen är sådär charmigt glimten-i-ögat och överproducerad som alla reklamfilmer är idag, och avslutas med att den antika mormorn beställer lite oskuldskärm online även hon. Tihi!

Tillverkaren av krämen hävdar att krämen frigör kvinnor att leva sina liv, men jag tror verkligheten är tvärtom. Nämligen att kvinnor blir än mer låsta vid denna idiotiska kräm, denna idiotiska tradition samt att tillverkaren såg en möjlighet att förflytta inkomst från miljontals indier (varav en stor majoritet har JÄVLIGT dåligt ställt med slantar i banken) till sina egna fickor.

Så till sist… snälla, kan vi inte bara släppa alla dessa myter kring oskulden? Jag tycker det är dags nu. Mkay?

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Myten om oskulden

 1. Secretessa

  Som så mycket annat handlar det om att begränsa och behålla sin makt. Det är ju väldigt praktiskt både på individnivå och i ett samhälle att skuldbelägga, begränsa, ha makt över andra människor så att de lyder och går dit den som har makten vill. Religion har i många fall använts i det syftet.
  Som en (relativt)fri människa som ser fördelarna med jämlikhet är det svårt att förstå det här enorma behovet av makt och överordning. Jag tror att oskuldsmyten kommer att leva kvar så länge dessa strukturer finns kvar men tyvärr så finns ju föreställningen kvar även i samhällen och kulturer som ändå är friare och öppnare. Vi borde ha kastat den idén över bord för länge sen.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Absolut, visst handlar det om kontroll. Oskuldsmyterna handlar om patriarkal kontroll av fruar och döttrar, precis som mycket av den hederskultur (oavsett ursprung) handlar om. Detta är helt i linje med religionens huvudsakliga syfte, nämligen också att kontrollera människors tankar och åsikter.

   Svara
 2. Brad Pung

  Du pratar om Västvärlden i början av din artikel och i slutet om att vi borde lägga ner den här myten om oskulden. Givetvis håller jag med, men det är ju främst i Västvärlden vi redan har gjort det.

  ”alla de andra fruktansvärda åkommorna som människor drabbas av i länder som befunnit sig i kaos i årtionden och där alldeles för många av lokalbefolkningen fortfarande tror på häxkrafter. Ah, detta ljuvliga arv som den “civiliserade” västvärlden lämnade efter sig när vi våldtagit klart en hel kontinent.”

  Oh please…

  Svara

Skriv en kommentar!