Lösa tankar om nakenhet

Det är ingen nyhet eller överraskning för regelbundna läsare av denna blogg att jag trivs bra naken. Det är inte heller någon nyhet eller överraskning för de flesta av mina vänner, och jag försöker vara konsekvent i mina åsikter, handlingar och värderingar. När jag spenderar tid hemma hos Blanka och Niva är jag sällan påklädd, och jag är inte speciellt bekymrad över om de är det eller ej. Jag uppskattar nakna kvinnor, men jag lägger inte en värdering att kvinnor BORDE vara nakna.

Jag växte upp i en familj som inte hade speciellt mycket kroppsskam. Vi hade kläder på oss hemma, men om familjen t.ex. skulle bada bastu tillsammans eller liknande var det ingen som brydde sig. Mina föräldrar gav mig en pragmatisk syn på kroppen och nakenhet – att det inte är nåt att skämmas för, men heller inte nödvändigtvis nånting som hela tiden måste hyllas. Kroppen bara ÄR, helt enkelt.

Det finns många åsikter om nakenhet. Jag tycker själv att nakenhet är positivt, och jag tror att många människor skulle kunna läka många osäkerheter kring sin egen kropp om de spenderade mer tid nakna, men jag är också lite smått skeptisk till evangelister. Det finns alldeles för många evangelister i samhället, människor som jag upplever verkar ignorera en del vinklar kring det som de sprider omkring sig. I polyvärlden exempelvis finns det gott om evangelister som predikar poly som en enkel och perfekt lösning på alla relationsproblem. Jag håller inte alltid med dem – poly är BRA, men det är inte problemfritt och mycket av förändringen handlar om att förändra sitt sätt att hantera problem som uppstår.

Att vara naken är liknande. Att börja spendera tid naken är bra, men man måste även förändra sitt eget tankesätt för att kunna ta emot lärdomarna som man kan få. Att spendera tid på en naturiststrand eller naken i hemmet kommer inte att automagiskt förändra allting till det bättre – man måste jobba med sig själv, man måste utvecklas.

Med det sagt trivs jag bra naken. Jag klär på mig när jag känner mig frusen, och jag har väldigt lite intresse av att vara en fundamentalist av något slag så därför brukar jag låta människor sköta sina egna liv.

Det stör mig dock att nakenhet i den ”normala” världen är så intimt förknippad med sex och sexualitet. Jag gillar att ha sex, och sex gör sig bäst när man är naken, men en stor del av min nakna tid tillbringas i icke-sexuellt tillstånd. För en vecka sen spenderade jag större delen av dagen naken på en strand tillsammans med Blanka och Niva. I bjärt kontrast till hur en del människor tror naturister uppför sig hade vi inte gruppsex, vi hade inte anonymsex med främlingar och inte heller gick vi runt och onanerade för varandra. Tvärtom spenderade vi dagen med avslappnade samtal, att ligga och läsa en god bok, sola och ta det lugnt. Emellanåt gjorde jag och Blanka små dopp i vattnet, men ingenstans gjorde vi sexuella saker.

En annan sak som stör mig är att många ”normala” människor oroar sig över att deras kropp ska bli dömd och betraktad som äcklig om de klär av sig nakna på en naturiststrand. Denna märkliga uppfattning att man måste vara en vältränad gud eller gudinna för att ”få” vara naken är i mitt sinne helt absurd. Faktum är att nästan ingen bryr sig om hur du ser ut på en naturiststrand. Det finns unga, gamla, tjocka, smala, storkukade, småkukade, rakade, orakade, småbröstade, storbröstade människor där. Ingen dömer någon för dennes utseende – vilket inte kan sägas om att klä upp sig och gå ut på det lokala haket för där bedöms du inte för nånting annat än just ditt utseende.

Var naken, det är bra för dig. Klä på dig om du fryser eller blir för självmedveten. Ta emot evangelisternas predikande med lite sund skepsis och du kommer att må bra. Ta lärdom av saker, oavsett var du får dem. Trivs med dig själv, oavsett ditt utseende.

(Detta inlägg är inspirerat av Vecka 6)

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Lösa tankar om nakenhet

 1. Marie

  Spännande tankar!
  Det jag kom att tänka på är att det är svårt att veta vad som är hönan och ägget med trivas naken och trivas med sin kropp. Jag vet att jag själv inte trivts så mycket med min kropp alla gånger, men i takt med att jag märker att jag får uppskattning för den tycker jag mer och mer om att vara naken, och i och med nakenheten kan jag också lära mig att acceptera min kropp mer och mer.
  Samtidigt som jag och min sambo nu bor ensamma blir det oftare mer naket på morgonen, i samband med sex eller på kvällen. Något som jag tycker har varit jobbigt för mig är att ”vanlig” nakenhet, alltså inte i samband med sex, har på något sätt gjort min sambos kropp mindre sexuellt laddad… (Jag har visserligen varit väldigt stressad det senaste och sex inte varit det mest prioriterade alla gånger, men det känns jobbigt om nakenhet gör att jag blir mindre sugen för att jag ser sambon naken i osexuella sammanhang.) Vill liksom reservera nakenhet för sex för att på så sett bli mer upphetsad och ”betinga” nakenhet med mys och sex… Nu kanske det låter lite förvirrat, men hoppas jag kan göra mig förstådd!

  Numera skäms jag iallafall inte när jag är naken, så det är ett stort steg på vägen!
  Tack för en bra blogg och kul att ni är tillbaka!

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag har pratat med en del människor som upplever som dig att det ”förbjudna” försvinner lite med en partner när man tillbringar tid nakna tillsammans utan sexuell koppling. Jag tror det är ganska vanligt, och är nåt som är övergående i takt med att man anpassar sina tankelag och handlingar efter nya omständigheter.

   Jag och Blanka kan tillbringa massor med tid nakna under icke-sexuella omständigheter utan att känna att det minskar vår sexuella dragningskraft till varandra. Tvärtom upplever jag själv att den stärks då jag kan beundra hennes vackra kropp obehindrat 🙂

   Svara
 2. KiwiAtDusk

  Som jag tror att jag nämnt tidigare, så råkade jag ut för att min avsexualiserade nakenhet helt plötsligt blev sexualiserad under mitt enda besök på en naturiststrand. Jag badade och solade i godan ro, och helt plötsligt var det en man som gav mig ”den där blicken” ni vet och nickade upp mot skogen. Och jag kände mig inte längre bekväm med att vara naken där. Till min stora sorg 🙁

  Svara
 3. Pingback: V. 22 – Nakenhet « Vecka 6

 4. Pingback: Att vara ensam tjej på nakenbad « Klumpesnusk

Skriv en kommentar!