Kloka ord…


Övers. Du måste hitta dig själv före någon annan kan hitta dig. Älska dig själv före du kan bli älskad. Tro på din egen framtid före du kan bli en del av någon annans.

Ni vet såna där peppiga små ord som sätts mot en fin bakgrund och sen ska alla nicka och likea på på Facebook. (Förr skulle man säga, ”ja men precis …”). Det här är en av den och jag säger: Skitsnack!

Jag verkligen hatar den ovan med att ”man måste älska sig själv före man kan bli älskad”, vad är det för trams?! Jag tycker den är en beundransvärd strävan, den att älska sig själv och jag hoppas att jag en dag kommer dit mer än glimtvis men inte är den ett krav för att bli älskad. Som tur är! Hur många människor skulle inte gå oälskade genom livet för att de inte finner kärleken till sig själv?

Min egen erfarenhet genom att bli älskad av flera samtidigt är att bli älskad, även i ens svagaste mest blottade stunder, är ett bra sätt att få syn på det vackra med sig själv och börja älska sig själv. Att tre väldigt olika personer (Jacob, Indra och Niva) sa att de älskade olika delar av mig gjorde det omöjligt för min självkänslostörning att hävda att jag lyckats förvända synen på den älskande och behålla greppet om mina tankar

Jag tror därtill att det finns ett feltänk i sk klokheten, vi lär oss uttrycka känslor genom samspel med andra människor så ibland tänker jag att jag bör skriva en motgrej: Man måste bli älskad för att få möjlighet lära sig älska sig själv.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Kloka ord…

 1. Richard

  Hmmm…

  jag uppfattar inte det där så himla mycket som peppiga ord, utan en rätt djup insikt, som i varje fall stämmer på mig.

  En tolkning av den är att om jag inte tycker om mig själv (eller delar av mig själv) så kommer jag heller inte att vilja visa mig (eller dessa delar av mig själv) för andra. Det innebär att jag inte släpper andra nära nog att kunna se, och då blir det inte så nära som jag innerst inne önskar.

  Just det är vad just det meddelandet sa mig och fick mig att inse vad jag gjorde, främst mot mig själv. Så huruvida meddelandet är skitsnack eller inte är mest väldigt personligt.

  *kram*

  Svara
  1. Blanka Blad Inläggsförfattare

   Att du tolkar den så klokt innebär inte att det är kloka ord. Vad det säger dig är personligt, men som fakta är meningen inte sann.

   Om du inte är älskad, så kan en orsak vara att du väljer att inte visa dig. Att visa hela sig själv är inte en förutsättning för att bli älskad dock och jag är glad att kärleken jag får inte är villkorad av mina egna begränsningar.

   Jag gissar att flertalet lägger in tolkningar som gör de där meningarna kloka och jag tror vi gör det för att vi ”vet” att de ska vara klokheter så vi försöker finna det kloka istället för att skriva riktiga klokheter som ”För att låta människor komma mig nära behöver jag leva utan staket i mitt inre”

   Det är precis som ”måste finna dig själv före någon annan finner dig”. Det är enklare finna dig om du vet vem och var du är. Tydlighet inombords ökar möjligheten till kommunikation men är inte ett krav för att en relation ska bli bra.

   Svara
   1. Richard

    Mm, personligen tycker jag att ”fakta” och ”sanning” inte är samma sak, även om det finns ett överlapp. Det är egentligen väldigt lite som jag ser som fakta, det ska verkligen vara ovedersägligt, axiomatiskt, något som inte går att komma undan. Däremot finns det en hel del sanningar, och de beror väldigt mycket på vad var och en tar till sig. Enligt min åsikt är sanning något personligt, fakta är det inte.

    Jag kan inte se att jag skulle lägga fram den där klokheten som fakta, men däremot som en sanning (sen är det upp till andra om de vill betrakta det som sin sanning eller inte). Likaså kan jag inte se ditt ”skitsnack” som fakta, däremot som en annan sanning, din sanning. Den har du all rätt att ha, såklart.

    Svara
 2. Indra

  Jag var på väg att skriva ”skitsnack, man måste inte älska sig själv för att bli älskad” bara jag såg bilden. Men sen skrev du ju precis det 🙂

  Barn lär sig att sortera upp sitt inre i olika känslor (kärlek, rädsla, ilska, hunger) genom att möta människor som har sorterat upp sitt inre och hjälper till att tolka. Att lära sig sortera isär olika känslor istället för att bara ha ett stort obegripligt kaos i sitt inre tycker jag är just att lära sig känna. Någon som aldrig blir älskad och bemött med kärlek lär sig inte känna igen känslan och kan då inte känna känslan själv.
  Mina åsikter kommer till stor del ur psykologisk forskning. Om nån tycker att psykologi inte är vetenskap eller att vetenskap inte är sanning får de tro det. Jag argumenterar inte om tro, men min tro är på vetenskap.

  Svara
 3. Linnea

  Jag tolkar det som att man behöver kunna ”stå på egna ben” innan man kan ha en sund relation med andra. Att om man inte kan det så blir det lätt så att relationen blir en slags krycka för en, och personen man har relationen med blir sekundär till själva relationen. Om man däremot kan älska sig själv tillräckligt mycket för att veta att man klarar sig på egen hand så känns det lite som att man kan lyfta blicken och bjuda in människor i sitt liv enbart för att man älskar dem som personer istället för att de är första bästa som fyller det där behovet man har av bekräftelse eller av att vara behövd.

  Jag tror liksom att många som inte klarar av att älska sig själva har relationer som handlar mer om beroende än kärlek. Däremot tycker jag att uttrycket att ”älska sig själv” är lite illa valt. Det handlar ju inte om en rusig narcissism där man likt en nyförälskad inte kan se några fel, utan kanske om att stå ut i sitt eget sällskap utan att förgås av ångest, kanske rent av tycka att det är riktigt hyggligt emellanåt.

  Svara

Skriv en kommentar!