Bada naken istället?

Jag fascineras över den här hetsen kring Beach-idealet varje år. Aftonblaskan och Excessen börjar med det i Februari ungefär, tjatar om att det är viktigt att se fräsch ut på badstranden och ger diverse mer eller mindre tveksamma råd kring hur du förlorar en viss mängd kilo på en överdrivet kort tid, samt antyder att du inte duger som du är och att nån slags självutnämnd strandmaffia kommer att underkänna ditt utseende och för all framtid brännmärka dig i loggboken över fräscha kroppar på stranden. Eller nåt liknande absurt.

Varför tolererar vi sånt här? Även om man vill bada på en tygad strand, varför accepterar man sån här skit från blaskorna, eller ens från anonyma människor runt omkring sig? Vad har människor som inte känner dig för rätt att döma dig efter en så fånig sak som ditt utseende? Vidare, varför fortsätter vi att bedöma människors kvalitéer efter en sån meningslös värdering som utseendet? För den är meningslös, det enda man kan bedöma efter någons utseende är t.ex. om de är brunett eller överviktig eller liknande. Vi kan inte bedöma om någon är snäll, intelligent, omtänksam – eller tvärtom, en självisk skitstövel.

Sånt slipper man faktiskt på en naturiststrand. Det låter som en tjatig klyscha, men väldigt få människor bryr sig hur du ser ut i naturistvärlden. Det är en intressant myt bland påklädda badare att endast vältränade och ”vackra” människor på nåt vis duger på en naturiststrand, men sanningen är tvärtom – det spelar ingen roll hur du ser ut, och alla är välkomna oavsett färg eller form. Det spelar ingen roll om du är kort och tjock eller lång och smal. Prova på det istället för att ligga där och stuva i ångesten över ditt utseende.

Du duger nämligen precis som du ser ut, oavsett hur du ser ut.

Läs även dessa inlägg:

13 tankar kring ”Bada naken istället?

 1. ELLA

  Jag kommer nog köra på naturiststrand i sommar. Har gått upp i vikt och har inte råd att köpa ny bikini plus att det är oskönt med vått tyg på kroppen. Slutsatsen har blivit att nakenbad nog blir bäst helt enkelt! =)

  Svara
 2. Aliva

  Jag tycker det känns väldigt lockande att gå på naturiststrand, jag har fått samma uppfattning som det ni skriver – att det är mindre fokus på kroppar där. Jag är dock alldeles för feg för att gå dit själv. Jag vet att det finns en strand här i närheten av där jag bor, jag har varit intresserad av att åka dit flera somrar i rad nu men som sagt så vågar jag inte. Jag vet inte ens vad jag är rädd för! Jag hoppas dock att jag lyckas samla mod och åka dit någon gång i sommar, det vore en upplevelse.. 🙂

  Svara
 3. Nakenludde

  Klart man skall bada naken. Egentligen finn det inget som säger att man inte får bada naken på vilken badplats som helst. På en strand som är skyltad för nakenbad träffar man likasinnade
  och alla pratar alla med alla. Så besök lungt ett bad avsett för nakenbad eller hellre gå med i en naturistförenig . Ni blir varmt väkommnade och väl emottagna. Det kan kännas litet konstigt de första minuterna att vara helt naken bland andra men efter sisådär 5 min har du totalt vant dig och ser det inte som någon konstighet och vi har en mycket fin gemensamhet på våra stränder.
  Bada inte med badkläder tänk så lätt framför allt flickor kan få urinvägsinfektion av blöta bikinibyxor.

  Svara
 4. John

  Du skriver: ”Vidare, varför fortsätter vi att bedöma människors kvalitéer efter en sån meningslös värdering som utseendet?”

  Varför skulle det vara en meningslös värdering? Skönheten är ju ett av livets centrala ämnen, och den som förnekar sinnesförnimmelsen som kriterium för attraktion är ju i själva verket cynisk.

  Skönheten är motsatsen till resonemangsrelationen, där kriterier som social status, lön, intellektualism etc., d.v.s. exempel på ”förnuftiga” distinktioner, är det centrala.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Notera att det är skillnad på skönhet och utseende. Utseende är en meningslös måttstock. Du använder ordet skönhet. Det är nånting helt annat, och det är nånting subjektivt. Jag säger inte att man inte ska njuta av det man tycker är vackert, men det som du finner är vackert skiljer sig mest troligt från det jag finner vackert, osv. Alla människor tycker skönhet är olika.

   Utseende däremot, det är nånting annat, och utseende är en usel måttstock förutom att avgöra vad en enda individ finner attraktivt. Utseende säger ingenting om en människas egenskaper bortom huruvida denne är tjock, smal, lång, kort eller liknande attribut.

   Svara
   1. John

    Jag håller inte med dig om att ”alla människor tycker skönhet är olika”. I själva verket går det mode i sånt där precis som när det gäller allt annat. Det kan man inte minst se om man studerar porträttkonst genom historien.

    När det gäller utseende/skönhet så är de tätt sammanlänkade, och jag förstår inte varför utseendet skulle vara en ”meningslös måttstock”, vilket du påstår. Utseendet tillhör objektet och skönheten ligger hos subjektet. Om det nu är så att ett visst subjekt faktiskt uppfattar ett visst utseende som skönt, vilka är då vi att ifrågasätta det?

    Du skriver uppskattande om egenskaper som ”snäll, intelligent, omtänksam”; varför skulle egenskaper som snarare erfars kognitivt vara ”flottare” än egenskaper som erfars via sinnesförnimmelserna? Huruvida någon är snäll, intelligent eller omtänksam är ju också det en relativ fråga. En person du tycker är snäll kan jag tycka är elak o.s.v.

    Svara
    1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

     Jag är ointresserad av att diskutera filosofi. Min åsikt står kvar, utseende som en bedömning av en människas meriter eller kvalité är en meningslös måttstock. Skönhet är subjektivt, precis som de flesta andra kvalitéer, men samhället har utvecklats till att bestämma skönhet i absoluta mått, och sedan applicera nåt slags godtyckligt värde för hur en människa uppfyller denna måttstock.

     Därmed avslutar vi den här diskussionen.

     Svara
     1. John

      Men i vilket avseende skiljer sig ”utseende” från ”intelligens”, ”snällhet”, ”omtänksamhet” avseende ”kvalitet”? De är ju precis lika subjektiva variabler som utseendet.

      Du flyr från frågan för att slippa argumentera för din sak; du har plockat upp en åsikt någonstans och sen anför du den utan täckning.

      Svara
      1. Blanka

       Det som står i texten ovan är att du kan inte bedöma utifrån utseende hur någons andra kvalitéer är.

       En persons intelligens är inte beroende av dess hårfärg, en persons flit inte beroende av dess vikt.

       Svara
      2. Klumpesnusk Inläggsförfattare

       Jag flyr inte från argument, men jag vägrar att diskutera mina egna åsikter efter någon annans spelregler. Du har hittills försökt styra detta samtal på ett sätt som ger dig fördel, och därför säger jag att jag inte tänker delta då det inte blir en rättvis möjlighet att föra fram sina åsikter.

       Svara
 5. NakenAffe

  Som barn badade jag och mina föräldrar (och övriga släktingar, vad jag minns) alltid nakna utomhus utan att någon ens i omgivningen brydde sig. Det var i och för sig på det kroppsliberala 1970-talet…

  Men när jag började simskolan i det lokala badhuset var det badkläder på! Det var bara självklart, och som barn gjorde jag som de vuxna sa, för vuxna har ju alltid rätt, eller hur? När jag väl vant mig vid den textila badaccessoaren och lärt mig att: naken får man inte va’! använde jag badbyxor även där jag tidigare näckat. Psykisk barnmisshandel?

  Inte nog med det: tillbaka till simskolan och in i bastun; INGA BADKLÄDER I BASTUN!!! Vaahhh!?! måste man va’ naken??? Just det! De som tidigare förbjudit naket kräver det helt plötsligt… j*vl* dubbelmoral, hur f*n ska ni ha det era obeslutsamma tj*cksk*ll*r! Första sommaren var dessutom det ena genusets omklädningsrum/dusch/bastu stängt för renovering, så både killar och tjejer satt tillsammans med ledarna, lika nakna i bastun som det var oaccepterat i bassängen…

  Egenpåhittade frågor, svar och andra kommentarer:
  Varför är det så viktigt att få bada naken?
  Det är inte viktigt; det är skönt och fritt.
  Man slipper blöta, kalla badkläder.
  Huden torkar snabbare än badkläderna.

  Badkläder är bluff och humbug!
  Är det kallt i vattnet fryser jag minst lika mycket med, som utan badkläder.
  De fyller ingen funktion jag lagt märke till.

  Har ni tänkt på vilket stök det är med att byta om?
  Jag minns en badplats med megablääh badhytter komplett med pisslukt. Inte byta om där nänänä.
  Men eftersom man inte får visa sig naken återstår att byta om under en handduk…
  Vore enklare att bara strunta i nakeriets påstådda farlighet.

  Nakenbad är ekologiskt och klimatsmart!
  Huden är evolutionärt utprovad och oöverträffad i vattentäthet, torkar snabbt och levereras med inbyggt kylsystem (som täpps till med kläder).
  Du behöver inte banta för att huden ska passa.

  Materialutvinning,tillverkning och transport av badkläder skadar miljön, men ”krävs” bara för att vi blivit ilurade att våra kroppar skulle vara ”syndiga” (skulle Gud skapa oss till sin avbild och sedan påstå att vi är syndigt skapade? Näe, vah?), ”skamliga” eller annat påstående och därför måste skylas. Onödig konsumtion.

  Inte heller ur ett vetenskapligt evolutionsperspektiv kan jag tänka mig att det finns stöd för kravet på badkläder.
  Jag saknar de vetenskapliga argumenten, helt enkelt.
  Jag saknar bevis för att badkläder är till fördel och nytta för människan vid kontakt med vatten.

  Svara
 6. Nathalie

  Hej!

  Gillar eran blogg, den är toppen.
  Har enbart en kommentar till denna bilden.
  Tycker att tjejen till höger ser lite väl ung ut.
  Alla era bilder är toppen men denna reagerade jag på just för att tjejen ser så ung ut.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Hej Nathalie, kul att du gillar vår blogg!

   Tjejen till höger kanske ser lite ung ut, men det händer emellanåt att tjejer på bild ser yngre ut än de verkligen är – speciellt om de är ganska tunna och rakar sig. Skuggor i fotot kan också förvränga ansikten en smula så att de ser konstiga ut, vilket i en situation då människor är nakna kan uppfattas som att någon är äldre eller yngre än de verkligen är. Jag tror inte själv att den tjejen är anmärkningsvärt ung utan helt enkelt en tjej i de tidiga 20 kanske, som är ganska tunn och rakar sig.

   Tack för din input dock, och hoppas du har en fortsatt bra dag!

   Svara

Skriv en kommentar!