Smala, slanka kvinnor

Emellanåt får jag höra en sak som förvånar mig. Nämligen att jag har nånting emot smala, slanka tjejer. Det här förbryllar mig lite när jag får höra att jag gör det, för jag har inget minne av att jag faktiskt gör det.

Det här har kommit upp ibland i den här bloggen, och varje gång klargör jag att – nej, jag har absolut ingenting emot smala tjejer. Jag tenderar att inte premiera dem på riktigt samma sätt som med mulliga, för jag tycker det är för skev fokus på kroppar. Jag upplever ofta att man klassificerar kroppar som ”hälsosamma” och ”ohälsosamma” och drar likamedtecken att smala kroppar är hälsosamma medan mulliga är ohälsosamma. Själv tycker jag inte detta stämmer alltid, och därför försöker jag poängtera att även om man har några extra varv runt midjan betyder det inte att man är mer ohälsosam – bara att man är mulligare, fetare, tjockare, rundare eller vad man nu vill kalla det. Det finns många myter och ”hittepå”-ord och ”hälsosam” är ett sånt ord.

Men jag blir förvånad när jag får höra att jag har nåt emot smala tjejer. Det har jag inte. Jag blir attraherad och upphetsad av alla typer av kvinnor, och även om jag kan uppskatta en bild av en naken kvinna och känna en viss attraktion så är det jag blir mest attraherad av faktiskt personligheten. När jag börjar prata med någon är det sekundärt hur denne ser ut om hon har en personlighet som attraherar mig. Om det finns intelligens, humor, charm och öppensinne i huvudet är kroppen nästan automatiskt attraktiv för mig. Då är jag attraherad till en person – inte till en kropp eller en kroppsdel eller nån annan begränsning.

Ofta får man läsa och höra om människor som har en viss ”typ” som attraherar dem. Nåt slags definition av vad som attraherar en. Jag har ingen sån typ. Eller ja, om man ska uttrycka det så har jag en sån typ och det är ”kvinnor med personlighet”. Jag attraheras sällan till kvinnor som inte utvecklat någon personlighet utan mest påminner om nåt slags kartongfigur som står och glor på en. Har du en personlighet, har du tankar, har du en process inuti dig – det är vad som tänder mig. Inte om du har stora eller små bröst, är lång eller kort. Jag kan ha förtjusningar och fablesser som ibland triggar mig, men det finns väldigt lite logik i dem – eller ens konsekvens. Ibland tänder jag på små bröst, ibland på stora. Ibland kan jag se en riktigt slank tjej och tycka hon är snygg – lika ofta kan det vara en mullig eller tjock tjej. Eller lång eller kort. Eller vad sjutton det nu kan röra sig om.

Men, jag har absolut ingenting emot slanka tjejer. Jag vill inte ”utrota” tunna tjejer (ja, en gång fick jag faktiskt höra att det var vad jag eftersträvade!) och inte heller vill jag tvinga någon att vara nåt de inte är. Är du slank och spinkig och trivs med det? Kanonbra! Är du tjock och rund och trivs med det? Precis lika kanonbra! Så länge man trivs med sig själv och inte vill tvinga in någon i ens egen mall är det bra och okej för mig.

Det finns många märkliga ideal i vårat samhälle, och det finns många människor som tror sig ha rätten att tala om för andra hur de ska se ut, hur de ska leva, tycka eller tänka. Det är inte okej med mig. Det enda idealet som jag tycker borde finnas är ”var dig själv, var nöjd med dig själv och fortsätt leva och utvecklas.”

Nu tänker jag avsluta det här inlägget med en bild jag tycker om. Bilden föreställer en kvinna som är nästan helt tvärt emot de flesta som syns här, men jag tycker om bilden och jag tycker kvinnan är attraktiv och sexig.

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Smala, slanka kvinnor

 1. Erik

  Att det finns osunda ideal och att en övervikt, även en lätt sådan, innebär en ökad ohälsa är två helt olika saker. Att man bör acceptera folk oavsett kroppsform och att bekämpa olika osunda skönhetsideal är helt rätt. Men ur ett hälsoperspektiv finns det all anledning att i möjligaste mån motverka fetma och övervikt.

  Svara
 2. Indra

  Folk bör motionera regelbundet. DET är en viktig hälsofaktor. Övervikt är i jämförelse med det ganska oviktigt (tja, möjligen inte för knäna, om du föredrar motion på land).

  Svara
 3. Erik

  Som en som forskar på övervikt och hur det påverkar vår hälsa så tycker jag det är viktigt att lyfta fram vilka konsekvenser övervikt leder till samtidigt som man gör det på ett sätt som inte får folk att må dåligt över sig själva. Övervikt ÄR en viktig hälsofaktor och bör motarbetas, men av rätt anledningar.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Man bör också komma ihåg att ”övervikt” är högst subjektivt och relativt. Att mäta övervikt i definitiva skalor såsom BMI (som inte tar hänsyn till nånting annat än relationen längd-vikt) är något som skapar misär hos många människor. BMI är en förlegad skala och vi behöver nånting nytt. Plus, man kan vara ”överviktig” men ändå ha en kropp som inte drabbas av det. Inom rimliga värden, såklart – är man gravt överviktig med flera hundra kilo är det såklart annorlunda. Själv är jag en bra bit femtio kilo över vad jag borde väga, men varje gång jag varit på hälsokontroll får jag höra att jag har förvånansvärt bra värden.

   Men jag försöker röra mig hyfsat regelbundet också. Promenader till/från jobbet, försöka lyfta lite skrot och sitta på motionscykeln då och då. Hälsa tycker jag handlar i första hand om relationen vad-du-äter och hur-mycket-du-rör-dig. Inte vad vågen säger. Men visst, mina knän skulle må bättre av att jag vägde lite mindre, och det är målet.

   Svara
   1. Erik

    Det ÄR ett stort problem, men faktum är även att BMI är ett värdefullt (och billigt, vilket tyvärr är av stor vikt) mått för att förutsäga en mängd olika metabola riskfaktorer. De flesta alternativ som finns är tyvärr för dyra, invasiva eller dåliga. Problemet tror jag inte är måtten i sig, dom fyller en funktion, utan snarare den stigmatisering som finns av överviktiga. Det är fördomar som bör bekämpas, inte klassificeringen av övervikt i sig.

    Vi har nog lite olika syn på hälso, men så är jag nog lite yrkesskadad också. Jag tror säkert du har en god hälsa, vilket såklart är underbart att höra. Jag har själv många överviktiga patienter varje vecka som är vid utmärkt vigör. Men det är fortfarande en riskfaktor som är så pass betydande att den inte bör negligeras. tyvärr försvinner ofta hälsofrågan i allt brus om hur man skaffar en platt mage eller fast rumpa. Min poäng är bara att jag skulle föredra ett större fokus på hälsa och mindre fokus på olika skönhetsideal…

    Svara

Skriv en kommentar!