”Maken duschar inte – sexlivet är dött”

Jag brukar läsa rubrikerna på Aftonbladets frågespalt ”Fråga Linn” där människor skriver in om problem i sitt sexliv. Sektionen ligger under Aftonbladets betaldel och jag tycker inte att det är värt kostnaden så jag hitta på vad historien bakom rubriken är.

En av dem är ”Maken duschar inte – sexlivet är dött”. Jag tillhör de som går igång på naturlig doft. Att ligga på någons arm och känna doften av svett är för mig upphetsande. Beroende på vem det är uppskattar jag doften även om den är några dygn gammal. Niva luktar så starkt så han kan behöva duscha redan efter ett även för min smak. Kvinnliga sexpartners, om jag hade några sådan, skulle förmodligen kunna gå någon vecka eller två oduschad.

Jag kan visserligen ha svårt för att suga och trycka ansiktet mot skrevet när kuken luktar kraftigt av sex, men mot det räcker en avsköljning med lite tvål och ingen dusch som rengör hela kroppen.

Jag gillar och trivs och blir kåt av oduschade kroppar. Kort sagt.

Så en sak som skulle infogas i ett svar om att maken inte duschar är att alla har olika acceptans och blir kåta av olika mängder lukt. Jag vet att det låter tjatigt, men har de diskuterat vad hans bekvämlighetsnivå är och partnerns acceptansnivå ligger?

Nu gissar jag utifrån rubriken att det är ett beteende som förändrats hos maken, att de förut haft sex och nu har han slutat duscha vilket lett till att partnern finner honom oattraktiv.

Jag skulle säga att problemet i sånt fall är större än sexlivet och att tecknen som han sänder ut banaliseras om de förenklas till att han inte är attraktiv sexuellt. Att sluta bry sig om sitt utseende på grundläggande nivå är ett varningstecken för depression. Då behövs inte sexråd utan hjälp av en helt annan typ.

Om du eller någon anhörig till dig upplever att du varit nedstämd eller haft negativa känslor i mer än två veckor bör du söka hjälp (Var kan man söka?). Ibland känns depression inte heller som sorg utan som ilska, frustration, vrede eller kanske bara som en trötthet bortom all rim och reson. När varje sak i livet känns som det görs med hjälp av tvång behöver man både stöd och behandla sig själv väl (förslag till självhjälp).

Om du har egna frågor om sex och relationer svarar jag gärna, maila på blankasidor@gmail.com.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!