Jämställdhet; Nu börjar mitt diskhalvår

Jag tycker ibland diskussioner om hur man ska se till att få jämställdhet i en relation utgår från rättvisa och inte från de som finns i relationens förutsättningar. Det är väl inte förvånande att jag tycker att man ska fundera över varför det känns bäst att mamma är barnledig och inte pappa och inte för ens egen skull utan för ens barns. Att pappa svetsare med högre lön fortsätter jobba är förståeligt så att mamma undersköterska blir hemma med barnen. Jag anser vi ska ifrågasätta varför lönerna skiljer sig på det vis de gör och hur breddar vi så att lilltjejen både kan få högre mer jämställd lön och kan tänka sig bli svetsare. Det är dock ur ett samhällsperspektiv och inte som jag ser det relevant i den enskilda relationens uppdelning av sysslor.

Jämställdheten i många diskussioner verkar dock handla om att behandla alla lika, vilket är något av det orättvisaste man kan göra. Vi är inte lika utan unika som människor och jag anser man ska se till varje persons förutsättningar. Det innebär inte att jag anser kvinnor är bättre på matlagning och män på att mecka med bilen. Faktiskt tvärtom, jag tror inte att någon grupp är bättre än den andra på någon sak och jag tror inte heller att man kan veta om man är bra på saker förrän man lärt sig göra dem. Att Jacob, Klumpe och Niva är bättre på att borra och mer praktiska saker handlar om att de lärt sig och tränat, för ta en kille lika otränad som jag och han kommer vara lika valhänt. Det är snarare ett tecken på att jag borde lära mig än att killarna ska göra det åt mig.

Så hur har jag det själv med jämställdheten? Tack bra. Jag är bortskämd med killar som kan och gör alla hushållssysslor. Delar av året verkligen bokstavligt alla. Under vintern går jag ner som i dvala och allt jag gör sker med ett visst emotionellt motstånd. Då behövs att andra tar initativ och även ger mig beröm om jag orkar ta dammsugaren för en vända i sovrummet eller tar ut pappersinsamlingen. Barnsligt? Ja kanske. Nödvändigt? Ja. Men, tänker nu någon genomtänkt, om de gör allt då är ni ju inte jämställda alls. Ni har bara vänt på steken.

Nej. För i dag börjar mitt diskhalvår. I mitt hem som jag delar med Niva diskar han från första oktober till sista mars och mitt diskhalvår börjar första april. Även övriga hushållssysslor försöker jag ta en större del av och jag tar på mig ansvaret under hela året att vara den som sköter om sånt som räkningar och liknande.

Vi är helt jämställda i antalet dagar vi diskar, vi bara delar sysslorna utifrån varderas förutsättningar.

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!