Manliga lucior?

Det är luciatider, och ett ämne som seglat upp i år är ”problemet” med att även killar vill vara Lucia med ljuskrona i håret. Stadigt har den här debatten blivit mer och mer högljudd varje år, och nu har den nått ett nytt crescendo. Jag finner den rätt intressant, och noterar att det finns i princip två läger som kämpar mot varandra.

Det ena lägret är det som tycker att Lucia är en könsneutral titel och att killar borde få vara lucia i precis samma utsträckning som tjejer. Det andra är det konservativa lägret, det läger som anser att traditioner är traditioner och man kan ju inte börja avvika från traditioner för då faller världen ner i nåt slags pervers galenskap med en gång.

Jag själv har ganska liten respekt för traditioner. Min syn på julfirande exempelvis kan sammanfattas med att det är en bra ursäkt för att samla människor man tycker om och äta god mat tillsammans. Men i det avseendet fyller även nyårsafton, midsommar, min egen födelsedag samt vad annan högtid man kan hitta på precis samma syfte. Eftersom jag varken tror på gud, jultomten eller påskharen ser jag relativt lite motivation till att göra saker ”bara för att” det är tradition. Presenter brukar jag försöka ge året runt utan att nödvändigtvis behöva stämpla dem med ett koncept som jul eller födelsedag, utan snarare för att jag vill visa uppskattning för människor i min närhet.

Med det sagt tror jag att jag är åtskilligt närmare det förstnämnda lägret, men samtidigt när jag tänker på saken så får jag lite vibbar av hur jag känner mig när man börjar diskutera homoäktenskap i kyrkan. För grejen är den att jag finner det lite smått märkligt att flator och bögar vill gifta sig i en tro och organisation som på alla sätt och vis, utan undantag, alltid har fördömt dem för att de är sig själva. Även de något progressiva kyrkorna har mest börjat göra undantag från detta efter press från allmänheten, inte för att ideologin som kyrkan grundas på har ändrats på något vis.

Således känner jag lite likadant med manliga lucior. Jag tycker att alla ska få vara lucia om de vill, oavsett om det sitter en kuk eller fitta mellan benen på dem, oavsett om de kallar sig själva för Hon, Han eller Hen. Men jag förstår inte heller riktigt varför man skulle vilja delta i en så strikt könskonservativ tradition som Lucia.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Manliga lucior?

 1. Rosel

  Var inte Lucia manlig från början? Eller är det bara en myt? I ett gymnasie ganska nära mitt eget gymnasie var det en manlig lucia förra året.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Kanske, kanske inte. Jag tror det finns väldigt mycket myter både kring lucia som tradition och person. Svårt att säga vad som är riktigt eller ej, speciellt när det kommer till hundraåriga traditioner som tveklöst blivit ordentligt förvrängda under årens lopp.

   Svara
 2. Elin

  Det moderna luciafirandet i Sverige och Finland är ett mischmasch av olika traditioner som har ungefär 100 år på nacken hos oss. Även traditioner formas om med tiden, så en könsneutral Lucia hör framtiden till, tror jag. Seden att fira årets längsta natt med mat och fika lär inte försvinna i brådrasket. I svenska förskolor får alla barn, sen 25-30 år tillbaka, välja vad de vill vara – och då protesterar inga föräldrar…

  Mer om Luciafirande: http://www.folkhalsan.fi/startsida/Aktuellt/Lucia/Luciatraditionen/

  Svara
  1. Ami

   I folkmun är Lucia den längsta natten, men egentligen är den drygt en vecka senare varje år.

   Årets längsta natt infaller i år 22 december då vintersolståndet infaller kl 5.30 den dagen.

   Svara

Skriv en kommentar!