Otrohets-genen

Aftonbladet är en outsinlig källa till nonsens och dumheter, och av en händelse under lite dötid på jobbet råkade jag ramla över den här artikeln från December förra året. I korthet handlar det om att ”forskare” har isolerat en gen med det klatschiga namnet DRD4 som enligt Aftonbladets som förväntat extremt tunna artikel kan vara en sak som ger människor en extra kick, t.ex. efter spelvinster eller en ”förbjuden kärlekshistoria” som Aftonbladet kallar det. Artikeln tar en hel del genvägar och drar slutsatser baserat på statistiska indicier, som t.ex. att

Forskning visar att de är otrogna dubbelt så ofta som personer som saknar genen.

Läs artikeln själva. Den är sensationalistisk och ganska typisk för Aftonbladets evinnerliga otrohets-hit-och-dit artiklar. Det som jag reagerade på är återigen att otrohet (och i förlängningen monogami) målas ut som något som finns präntat i våra gener. Det gör det inte. Våra gener kan indikera rätt mycket och få oss att bli sjuka eller liknande, men det finns inga definitiva svar för mänskligt beteende och ännu mindre för sociala konstruktioner i gener. För det är vad otrohet är – en social konstruktion. Monogami är detsamma, en social konstruktion. Polyamori är det också. Sociala konstruktioner, ett val – inte en naturkraft, inte nånting som är stämplat i våra gener, ingen mystisk lag som antyds komma från nån förlegad gud som inte visat sitt nylle på dubbelt tusen år.

Jag finner det tragikomiskt också hur Aftonbladet sätter den snaskiga rubriken ”Otrogen? Skyll på generna!” och sen i artikeln skriver ”Men genen ska inte ses som en fribiljett till amorösa eskapader”. Tack för kvalitativ journalistik!

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Otrohets-genen

 1. Anna

  Författaren av artikeln tycker nog att det vore behändigt om man skulle kunna skylla på en gen! Undrar om han, för det måste väl vara en han ;-), känner sig skyldig!!!

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Varför måste det vara en man? Är män mer benägna att vara ”otrogna” än kvinnor? Jag tror det är ganska jämnt fördelat bland otrohetsaffärer mellan män och kvinnor.

   Svara

Skriv en kommentar!