Man kan inte sluta se

När man väl börjar se är det omöjligt att sluta. När man ser mönstrena, när man ser orättvisorna, när man ser sanningen. När slöjan lyfts från ansiktet, när ögonen öppnats och man verkligen börjar SE, inte bara titta – då är det omöjligt att sluta.

När man börjar se hur samhället verkligen fungerar, hur maktmedel används för att behålla status quo, när man ser hur män systematiskt förtrycker kvinnor. När man ser hur trådarna styr marionetterna, när man ser hur företagen manipulerar fakta och korrumperar samhället ytterligare, hur politiker missbrukar sin maktposition för att ge sig själv fördelar – när man väl börjat se det kan man aldrig låtsas som att det inte existerar, man kan inte sluta ögonen.

När man förlorat sin naivitet, sin oskuldsfullhet, sin trygghet, sin illusion, då är det omöjligt att återgå till hur det var.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Man kan inte sluta se

 1. Secretessa

  Det har du rätt i. Men det är också svårt att ta sig ur de roller vi fostras in i från födseln även när vi börjat se. Ibland är vi våra egna värsta fiender.

  Svara
  1. B.

   Och ibland vill man inte helt ta sig ur de där rollerna heller. För en del spelar de en viktig funktion i specifika sammanhang(dvs sex) där de nu istället blir föremål för kritik från andra som också börjat se och tror sig se bättre än andra. Det är nästan lika fel och det är alltid sorgligt när de den förtryckte blir en förtryckare. Jag säger inte att du är sådan, men insåg precis att du förmodligen kommer tolka mig så. Jag tycker bara det är en viktig aspekt som alltför ofta går okommenterad.

   Svara

Skriv en kommentar!