Grottmannen är inte död!

Jag läser via Peach Me Baby om Leif. Leif längtar efter lite 30-tal hemma i huset. Han längtar efter en liten fru som inte säger emot, som inte har några ambitioner, som allra helst bara vill vara underlägsen honom och ägna sig åt att laga mat, städa och (när Leif ger kommandot) lägga sig på rygg, sära på benen och låta honom sticka in kuken.

Det förundrar mig att såna här män fortfarande finns. Verkligen, det förundrar mig. Lite känner jag mig just nu som om jag gått ut genom dörren och bara råkat vandra rakt in i en dinosaurie som bara råkade stå där och som jag aldrig sett förut. Bonk, oj förlåt, här har nån ställt en brontosaurus.

För när jag tänker lite på saken så finns det rätt gott om såna här kufar. Häruppe i den norra halvan av Sverige är de förvånansvärt vanliga, och jag undrar om Leif utan att veta om det precis har utsett sig själv till representant för alla dessa herrar i åldrarna 45-55 som släpar runt på nån liten thaifru. Är detta verkligen attityden som driver dem?

Upp tills för bara en liten stund sen var min bild av dessa män något annorlunda. Den var mer en känsla av att män som importerar thaifruar har liksom gett upp. De skaffar sig en liten thailändska för de förväntas ha en fru, och en thaifru är ju trevlig att se på och lätt att införskaffa. Att hon sen kan formas efter deras önskemål kanske bara är en bonus? Ett verktyg att föra det anrika efternamnet ”Johansson” vidare med, så att säga.

Men nu börjar jag undra. Hur många av dessa män är i själva verket av ungefär samma virke som Leif? Som har tröttnat på alla dessa jävla självständiga kvinnor som flänger runt och tjänar egna pengar, ställer krav på tillvaron, njuter av livet och är rent generellt malliga subbor? Kan inte bara kvinnor fatta att deras uppgift i livet är att ha färska bullar och gott kaffe redo lagom tills mannen kommer hem från svetsjobbet på fabriken? Först lite kaffe med dopp, och sen när karln är sugen så blir det lite fitta med dopp. Mellan varven ska hon springa runt i kjol med vitt förkläde och laga mat, baka bröd och motionera dammsugaren så att hemmet som karln betalar för är riktigt fint.

Det här triggar också min antropolog-gen. Jag skulle vilja sitta i ett kamoflage-färgat tält med en kikare och observera dessa infödingar. Sitta där med en termos varm dryck och anteckna i ett block om dessa märkliga människor som stannade i sin sociala utveckling nånstans omkring år 1949. Sedan skriva en bok om upplevelsen och kanske ställa ut några av dessa män på ett museum nånstans.

Ja jösses. Det är verkligen märkligt att såna här män fortfarande finns. Fortfarande finns, för litegrann känns det som att de är en bunt med grottmän som tinade fram ur nån kvarglömd bit av inlandsisen häromåret och fick jobb på Vattenfall och sedan gick ut för att klubba ner nån kvinna att dra hem.

Läs även dessa inlägg:

10 reaktion på “Grottmannen är inte död!

 1. E

  Det här inlägget säger mer om din attityd mot thailändskor som skaffar sig svenska män än om Leifs. Kanske du själv skulle fundera liten över vems syn på utländska kvinnor du egentligen beskriver?

  Turligt nog tror jag faktiskt att de flesta män med thailändska fruar har en lite högre syn på dem än du verkar ha, som ”trevliga att se på och lätta att införskaffa”, någon som kan ”formas efter deras önskemål” eller sära på benen på kommando.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Min ton i det här inlägget är i första hand sarkastisk och ironisk. Jag kan tänka mig att det är lätt att missa det, men om du tolkar det här inlägget som representativt för mina åsikter kring thai-kvinnor tolkar du det felaktigt.

   Svara
 2. Lovely

  Fast alltså, jag lider av motsatt problem. Jag är inte en sån där ambitiös kvinna som vill göra karriär och slita med ett jobb hela dagarna i ända för att sen komma hem och behöva ta hand om hushålls-görat (oavsett om det är delat med gubben). Jag hade passat alldeles ypperligt som hemma-fru! Gubben hade stått för inkomsten medan jag tog hand om hushållet hela dagarna, så hade man haft fritid hela kvällarna och helgerna! Varför är det ingen som ser det positiva i det?

  Men, däremot måste jag säga att jag INTE kan se mig som det du skrev om Leif som längtar efter en liten fru som inte säger emot, som inte har några ambitioner, som allra helst bara vill vara underlägsen honom och ägna sig åt att laga mat, städa och (när Leif ger kommandot) lägga sig på rygg, sära på benen och låta honom sticka in kuken.
  Varför måste det gå hand i hand? Varför kan jag inte vara en hemma-fru som har lika mycket att säga till om som en arbetande fru? Varför kan jag inte få vara en hemma-fru med vilja och som INTE är underlägsen min arbetande man? Och varför ska jag bara för den sakens skull behöva ställa upp på sex när han vill och inte tvärt om?

  Svara
 3. Secretessa

  Lovely och Kiwi – det är klart att ni kan vara hemmafruar och självständiga. Det är väl knappast mannen som ska välja er… där ni står uppradade och väntar på att bli valda. Ni har väl förhoppningsvis en fri vilja och kan skapa er det liv ni vill ha.

  Jag tror att dessa Leifmän håller på att tappa bort sig själv(eller så kanske deras plats inte är lika självklar längre)och därför gör vad de kan för att återerövra sin position. Tyvärr finns det ju kvinnor som tror att de måste väljas av en man för att vara värda något.

  Svara
 4. Kiwi

  Secretessa, själv skulle jag inte trivas som hemmafru (jag blir nipprig av att ha semester om jag bara går hemma och försöker slappna av)- men jag skulle gärna ha en 🙂 Fast en sån som Lovely vill vara, då.

  Det jag tycker är mest oroande är att många yngre män verkar ha den här synen på svenska kvinnor också. Vi är för självständiga, sura, bittra, svårtflirtade och vill inte göra något för våra män som blir så olyckliga och aldrig får göra nåt kul som att gå på krogen med sina polare eftersom vi släpar med dem på loppmarknader och sedan tvingar dem att dammsuga istället för att se på fotboll.
  Jag undrar var den här attityden bland yngre män kommer ifrån? Hur hade de det hemma när de växte upp? Vad har de träffat för tjejer? Varför vill de ha en mamma istället för en partner?
  Att män i Leifs ålder är fast i det gamla kan jag förstå- det var annorlunda när han var barn, och att kvinnor jobbar utanför hemmet i den utsträckningen vi är vana vid är ändå ganska nytt. Men varifrån kommer den här attityden hos unga män?

  Svara
 5. En klar tanke

  Högsta drömmen för många unga kvinnor är att ha en man som försörjer dem. Livet som Hollywoodfru verkar locka, fast jag tror inte det blir riktigt den nivån med ”Leif”. Det håller på att bli trendigt med att vara hemmafru, att baka som Leila, att vara den som håller snyggt hemma, att duka vackert till maken kommer hem och så vidare.

  Andra får gärna hålla på med sånt om de vill. Det passar inte mig, har ett socialt och omväxlande arbete som jag kan styra över. Men å andra sidan så har jag aldrig varit så trendig av mig heller…

  Svara
 6. Kiwi

  Lovely- så fort jag får ett jobb där jag har råd att försörja en person till så ska jag fria till dig 😉

  Svara

Skriv en kommentar!