Att stå ut med sex

Förra veckan lyssnade jag lite på radio. Eller ja, jag gjorde inte det – någon person i min närhet gjorde det och utan att kunna välja så hörde jag lite på radion. Det var något samtal om sex, och jag tror det var lyssnare som skrev in och ställde frågor. Som jag hörde det var det nån läsare som hade frågor kring analsex, och då tog programledarna upp den här devisen (som enligt dem föreslagits av nån professor) att om killar föreslår analsex så ska de själva vara beredda på att ta nåt upp i rumpan.

(Disclaimer: Jag hörde inte speciellt bra vad det egentligen handlade om, och jag vet inte vilket radioprogram, vilken kanal eller vilken tid det var.)

Sedan skrattade programledarna lite sådär coolt åt detta, med den (som jag tolkade det) underförstådda meningen att ingen kan ju GILLA analsex utan det är ju nåt man gör som en tjänst för den man knullar med, och att den man knullar med bör vara beredd på att göra samma sak själv – som en tjänst och för att förstå vad han/hon/den/det önskar sig att den andra ska stå ut med.

Detta satte en liten tanke i rullning. Det är en tanke som emellanåt har dykt upp i det förflutna här, men det är en attityd som är galet vanlig i den normativa världen – att mycket av sex gör man inte för att man njuter av det, inte för att man tycker om det, inte för att man utforskar sin sexualitet – utan för att man gör det som en tjänst, och därför får bita ihop och stå ut med vad det nu må vara.

Jag medger själv att under den resa som min personliga utveckling bestått av de senaste fyra åren har jag fått göra massor med omvärderingar. Jag har vuxit som människa, och under den resan har jag gjort saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag har haft trekanter, gjort ansiktssprut. Saker som för fyra år sen hade varit helt overkliga och nästan på gränsen till teoretiskt omöjliga för mig. Hade jag haft ett samtal med mig själv för fyra år sen och berättat om min utveckling hade jag-för-fyra-år-sen mest troligt skrattat sig helt sanslös. Eller blivit väldigt avundsjuk.

Den utvecklingen har också gett mig förmågan att både se i backspegeln och se saker på ungefär samma sätt som normerna gör, men även att ta några steg bort och se det med andra ögon. Att se saker i ett större perspektiv, med vidare synvinkel och på ett annat sätt.

Det är där som jag undrar varför den normativa världen handlar om att mycket av sex är nåt man tillåter och står ut med, inte som man njuter av. Nu kanske jag låter hård också, och jag ska erkänna att det säkert finns liknande i polyvärlden – men om det finns har jag än så länge inte stött på det. Polyvärlden är lite friare på det viset, en person behöver inte ansvara för den andras totala sexualitet och drifter.

Känner du att du behöver offra dig och göra saker för din partner som du egentligen inte tycker om själv? Inte på det där sättet där du ger din partner nåt för att du älskar han/henne utan du gör det för att det förväntas av dig, och du ställer upp, biter ihop och blundar under tiden? Eller tycker du att jag ser alldeles för snävt på det här?

(Det här inlägget har tagit mycket energi för att få som jag tror jag vill, och jag är ändå inte nöjd med det. En liten del av mig oroar sig för att jag igen står för nära trädet för att se hela skogen.)

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Att stå ut med sex

 1. Anders

  Programmet du lyssnade på var Ligga i P3, finns som pod och allt annat.
  Om jag minns det där rätt så lade Robert till att det var större chans för en kille att njuta av att få analsex då vi har en prostata. Så det lät inte endast som det var det resonemanget du uppfattade.
  Men intressant inlägg!

  Svara
 2. arthur

  det blev mycket att greppa över och kan förstår att det gått åt energi…

  Ur eget perspektiv så är alltid begreppen ”ge” och ”få” med i spelet. Att ”ge” är upplevs aldrig som uppoffrande av mig som man, tvärtom så är det underbart att få ge… men om man istället vänder på det och ser det från hennes perspektiv så
  kan man kanske mer tänka i banor om att offra sig. Genuset skulle då mana fram olika valörer på att ”ge”….men nej det stämmer inte. Jag vet att hon gärna gör saker som jag vill ”få” och hon gör det inte för att ställa upp, att offra sig. Faktum är att det skulle vara direkt avtändande för mig.

  Det här kan kanske verka märkligt om man betänker att våra roller ibland (men inte alltid) är lite dom o ug. Så lite eftertänksamt o funderande…nej, sexet är inte bita ihop o lida i vår relation i alla fall, då skulle det snabbt tyna bort.

  A

  Svara
 3. Karin W.

  Det finns ett ord som säger nästan allt (finns kanske inte i SAOL än, men..) och det är tjatsex.

  Svara
 4. Missne

  Jag har inga problem med att se vissa saker i sängen som saker jag gör mer för min partner än mig, men jag skulle aldrig ‘bita ihop’ och ‘stå ut’ med det – kan jag inte åtminstone trivas i nuet med vad-vi-nu-håller-på-med skulle jag inte gå med på det in the first place.

  Analsex är en sån grej jag inte är ett fan av – för mig och min bakdel. Gör det bra och jag kommer inte ha ont eller tycka illa om dig, men det är inte något jag gör enbart för min egen njutnings skull. MEN å andra sidan tycker jag om att roa mig i området när det är min tur att leka, så jag tycker nog inte att det är mer än rätt att om jag vill, så borde han också få. Att bara kräva att en av två ska ‘tillåta’ något är inte rättvist på nåt sätt, det skulle få mig att fundera på hur friskt det sexlivet är egentligen. (Räknar inte med folk som har typ anal-skräck eller andra lustiga (om än icke-existerande) fobier som eventuellt skulle kunna helt förstöra stämningen, jag förutsätter att sex handlar om att ge och ta i alla lägen =))

  Um, vänta, blev det sidospår nu *läser uppåt*

  Hm, nä, tycker nog inte att du ser så snävt på det, i min erfarenhet är just det argumentet mycket utslitet och vanligt förekommande. Dock har jag inte den blekaste aning om huruvida det skiljer sig i polyvärlden =)

  Svara
 5. En klar tanke

  Ja, jösses.
  Folk som ”ställer upp” på diverse olika sexuella aktiviteter, av diverse skäl, det finns det gott om. Kan med säkerhet säga att jag hört det vittnas om sånt sen innan egen sexdebut och att jag fortfarande hör om det. Ålder, kön eller sexuell läggning verkar inte spela någon roll.

  Sen finns det också nivåer på det hela, allt ifrån att ”jag är nog inte helt på hugget ikväll, men det funkar” till ”jag låtsades som det inte var jag”. Jag har svårt att döma vare sig de som vill genomföra något, lika väl som de som ställer upp och är till viljes. Livet och relationer är allt för komplicerade ibland och sån insyn i min omgivnings sexliv, att jag med säkerhet kan säga att något är fel, det har jag sällan.

  Som vuxen har jag nog alltid reagerat när jag hör nån ”ställa upp” och försiktigt ifrågasatt. Mest bett dem tänka efter och uppmanat till kommunikation med sin partner. För det är väl där som bristen finns i de flesta fallen. Tror inte jag själv skulle bli så glad över att höra ”det här gör jag enbart för din skull, bara för att du vill”. Då känns det som vi kan låta bli helt.

  Svara
 6. E

  Ha, måste bara säga att jag är tjej och jag tokälskar analsex, kommer på 15 sekunder 🙂

  Svara

Skriv en kommentar!