Manligt preventivmedel: RISUG

Emellanåt höjs rösterna om manligt preventivmedel. Något som alltså inte är kondom, utan ett piller/hormon-baserat medel enligt samma princip som för kvinnor. Själv har jag ingenting emot det, men jag vet också att en stor del av varför några sådana preventivmedel än så länge inte har seglat upp på horisonten beror på att det är lättare att stoppa ett ägg än miljontals med spermier.

Men för ett tag sen läste jag om ett nytt medel som dykt upp (vad jag förstår) relativt nyligt. Benämningen på medlet som fortfarande är under utveckling och ännu inte godkänt på något vis för allmän konsumtion är RISUG. RISUG står för Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance och ska vara aktivt i upp till tio år efter injektion.

För en injektion är vad det handlar om. En liten injektion av ett slags syntetisk polymer som lägger sig i röret där spermierna transporteras, och som dödar varje spermie som passerar. Jag själv är lite dimmig på mekaniken bakom hur detta funkar, och enligt det jag läst är forskare fortfarande lite dimmiga på varför det här funkar, men tydligen har det att göra med joniseringen av polymer-materialet. Eller nånting.

RISUG är framtaget av en forskningsklinik i Indien och dess skapare säger att det handlar om en injektion och sen är man steril i tio år framöver. Fas 3-försök är igång i Indien, men tydligen hämmas detta av en brist på villiga deltagare. RISUG är patenterat i bl.a. Indien och USA, och i USA försöker man få godkännande för försäljning och användning under namnet ”Vasalgel”.

Jag tycker själv att det här är väldigt intressant. För det första tycker jag det är intressant för att det verkar oerhört lätt och smidigt att skaffa, kräver inga hormonförändringar i kroppen och verkar länge. För det andra tycker jag det är intressant för det behövs mer preventivmedel för män som inte är kondom. Kondomer är smidiga och praktiska på många sätt och vis, men man kanske vill ha nånting mer långvarigt utan att behöva sterilisera sig? Den enda egentliga nackdelen jag känner till med det här är att det räcker länge (10 år, tydligen) och vad gör man om man ångrar sig innan tiden är ute? Kan man gå till läkare och be honom spola ut det här så att man kan göra barn igen? Det framgår ingenstans.

Vad tycker ni?

Läs även dessa inlägg:

8 tankar kring ”Manligt preventivmedel: RISUG

 1. Richard

  Det där lät väldigt intressant… skulle kunna tänka mig att prova det om det bedöms som tillräckligt säkert (att ha i sig).

  … sen har vi det där med ”en liten injektion” och såna som jag som är spruträdda… jag är trots det lite van vid injektioner, några har jag ju fått stå ut med… i armen eller i stjärten, och när jag hör ”en liten injektion” så är det ett stick i armen jag primärt associerar med. Men där tar det också stopp, för jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig en polymer som snällt vandrar med blodet, tar sig till spermaledarna och bekvämt lägger sig på exakt rätt plats utan att tappa bort sig nån annanstans i kroppen. ”En liten injektion” blir alltså aningen mer direkt, är det enda logiska jag kan komma fram till…

  Jag kan fortfarande tänka mig att prova medlet, men ska erkänna att det blir med hjärtat (eller kulorna?) i halsgropen.

  Svara
  1. Richard

   Pja, det är väl att jämföra med en spiral isåfall, för en sån ska räcka i… 5 år var det väl? Det känns också långt, och jag kan förstå att det känns länge om man vill skaffa barn nånstans framåt. Men om man bestämt sig för att låta bli det där med barn är ju 10 rätt skönt, skulle jag tro, man behöver liksom inte bekymra sig om den saken mer på ett bra tag.
   (STI är naturligtvis en annan diskussion)

   Svara
 2. Nettan

  Har läst en artikel om det där. Här är den: http://dvice.com/archives/2011/05/injectable-birt.php

  Injektionerna (två stycken) ges i pungen, och man kan när som helst få injektioner för att vända processen(hur många de är vet jag inte).

  Det jag tycker är synd med manliga preventivmedel av det här slaget är att det blir lättare för män att övertala kvinnor till sex utan kondom även vid ONS. Det kan i dagsläget vara rätt svårt att som kvinna kräva kondom. Med ett manligt preventivmedel av det här slaget kommer det tyvärr bli ännu svårare.

  Svara
  1. Richard

   Hmmm, jag har svårt att begripa att det ska vara så svårt att få män att använda kondom… men jag kanske är för kondomnormativ för att förstå…

   Svara
  2. Jenny

   Det är inte medlets fel att en del män (inte alla) inte bryr sig, och det ärinte heller medlets fel att en del kvinnor (inte alla) låter dem komma undan med det.

   Som det är nu beskyller du budbäraren för meddelandet.

   Svara
 3. Johanna Sjödin

  Ja, Nettan, det är svårt. Har knappt varit med om män som inte försökt få ha oskyddat sex med mig trots att jag varit tydlig med att jag vill använda kondom. Får en chock när man inte har NÅGRA invändningar mot att använda kondom.

  Svara

Skriv en kommentar!