En oroväckande trend

Jag har med viss avsmak delvis följt hela den här Littorin-historien. Jag är ganska ointresserad av att ännu en politiker visar sig vara en helt vanlig människa komplett med drifter och liknande, men jag finner hela utvecklingen oroväckande och oerhört irriterande.

Som sagt, att han är en helt vanlig människa är ingen nyhet. Men att det ska ”avslöjas” att han sexchattade, följt av att hela landet (inklusive hans partikamrater) bränner honom på bål är en dålig sak som vårat samhälle inte behöver. Det är denna förbannade nymoralism som har svept in över landet, kombinerat med den här fullständigt bisarra och snedvridna åsikten att våra ledare på nåt sätt måste vara bättre än oss vanligt folk. Då menar jag inte ”bättre” på sätt som faktiskt är bra, utan bättre enligt en sjukt snäv och gravt idealiserad syn. Inte bättre som i att fler av landets medborgare får trygghet och mat för dagen, utan bättre som i att de ska vara några jävla helgon!

Jag är inte världens största beundrare av herr Littorin. Tvärtom, jag tycker att mycket av det han stått för i sin politiska karriär har varit milt sagt diskutabelt. Men i det här fallet så tycker jag att det drev som i första hand odlats i Aftonblaskan har varit ett gigantiskt hyckleri. Om man skulle skärskåda redaktörerna och journalisterna på den avskrädeshögen till tidning skulle man mest troligt upptäcka att de gör exakt likadant själv. De sitter säkert och nätflörtar med diverse människor, oavsett åldrar och är säkert precis lika vanliga som Littorin är i det avseendet. Om man ska använda uttrycket att den som är utan synd får kasta första stenen, då borde alla inblandade i det här drevet dumpa en grushög över sig själva helt enkelt.

Det är väldigt sällan jag håller med Fredrick Federley i nästan nånting, men det här är en sån ovanligt gång – låt ministrarna ha sina sexliv i fred. Sluta korsgranska dem enligt en nymoralistisk mall där man hoppar på varenda litet inbillat snedtramp och stampar in ansiktet på personen som gjort det. I förlängningen leder såna här historier enbart till att den sexfientliga nymoralismen stämplas in i vårat samhälle ännu hårdare. Tro mig, det vill alla vettigt funtade människor undvika. Den här världen behöver en progressiv syn på sex och sexualitet, inte den här återimporterade visionen hämtad från ett strikt, bibelviftande 1930-tal.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”En oroväckande trend

 1. En klar tanke

  Det som oroar mig mest är när Aftonbladet är de som försöker stå för nån sorts moral. Som om de ens har någon! Sakfrågan lämnar jag därhän, inte värt att diskutera.

  Svara
 2. Bodypalace

  Det de handlar mest om är väl att det kanske inte är så smart att lämna ut sin identitet på nätet om man är en toppolitiker eftersom man riskerar så mycket, typ så som utpressning i alla dess former.

  Svara
 3. En klar tanke

  Visst är väl förevändningen den, men jag kan ju gissa att om utpressning skulle ske, så var det väl via Afronbladet typ. Mer spännande blev det ju när det var just Aftonbladet som blev utpressaren. Det är ju så man blir illamående! >:(

  Svara
 4. lionjudge

  Tycker att Littorin-affären var intressant, så länge som det handlade om sexköp och sånna stereotypt klassiska fall av praktisk könsmaktsordning. Tråkigt dock när man började prata om ”sex-chatten” som ett problem, det gav Federley utrymme att säga en sån sak, som självklart säger sig självt: låt var och en ha sitt sexliv ifred, politiker eller ej. Tror snarare att hela sex-chattskriverierna berodde mer på att Aftonbladet inte riktigt ville släppa taget om storyn.

  Svara

Skriv en kommentar!