Nej till p-spruta!

Jag har funderat på var jag ska skriva om, det känns tokigt när jag inte sitter vid min dator längre och som att det inte hör hemma att skriva smaskiga och porriga inlägg på någon annans – även om det ”bara” är Herrns dator.

Vi är fortfarande i en svacka rent sexuellt. Även om det inte känns riktigt som en svacka då varken han eller jag tar några initiativ till sex och alltså har vi snarare valt det själv. Mycket beror på bristen på tid och ork men också på utdragna blödningar, vilket gör att varken han eller jag är så sugna då vi i detta fall måste planera vårt sexliv. Ta fram handdukar och allt det där ni vet. Varför blöder jag då så mycket? Jo, jag har börjat med p-spruta. Även om vi använder skydd vid kontakt med andra så ville jag ha ett extra skydd för min del då jag otroligt lätt blir med barn. Dessutom pratades det så mycket om att jag skulle minsann bli av med mensen när sprutan väl börjat verka. Så med höga förhoppningar gav jag mig in i det en dag i februari.

I början var det inte någon vidare skillnad. Blödde mycket till en början såklart men det var sådant som kunde hända, efter spruta två skulle det dock vara slut med det enligt barnmorskan.
Så började små humörsvängningar, en väninna som började med sprutan ett par veckor efter drabbades ännu hårdare av detta. Småblödningar mellan de större men jag lade min tillit till spruta nummer två som skulle ordna till allting. Barnmorskan hade ju ”lovat” mig det.

I slutet på april tog jag spruta två och sedan dess har jag drömt mardrömmar varje natt!
Inte bara det utan jag har haft mens oavbrutet och gråtit, missuppfattat alla människor runt omkring mig och bråkat med Herrn över saker som varken han eller jag förstår varför jag ens fnyser åt från början. Det har varit en otroligt negativ resa sedan spruta ett egentligen men allra värst sedan spruta två. Nattsömnen störs då jag vaknar i panik minst en gång per natt och Herrn får hålla om mig i de fall han är hemma när det händer och min panik väcker honom. Men oftast är det ett par korta mardrömmar som gör att jag vaknar. En del minns jag och en del är bara dimmiga hål i natten.
Det blir med andra ord inte en spruta tre, inte en chans. Såhär dåligt som jag mår nu vill jag inte må igen. Inte frivilligt.

Hur lång tid det tar innan jag är mitt gamla vanliga jag är oklart, det ska tydligen bli aningen värre innan det blir bättre efter att jag slutar ta sprutan helt. Två och en halv månad kvar på hormoner och sedan en tid i återhämtningens tecken. Vad jag sedan ska använda för extra skydd vet jag inte, kanske ska jag avstå från sex med andra överlag, haha! Oavsett är det bättre än att inte sova på nätterna, vakna i panik och blöda så jag är tvungen att äta järntabletter för att täcka upp förlusten.

Så jag kan inte rekommendera p-sprutan, till någon!
Någon av våra kära läsare som har något positivt att säga om den?
I och för sig, jag har inte gått upp i vikt av den som många tydligen gör.
Det är positivt antar jag, men dock det enda positiva.

Läs även dessa inlägg:

16 reaktion på “Nej till p-spruta!

 1. Sara

  Säger också NEJ till p-sprutan. Efter att jag tog den så blödde jag konstant, varje dag, i över 6 månader. Hela kroppen var slut, ‘tjejdelarna’ gjorde så ont att jag hade problem att röra mig och arbeta. Psykiskt mådde jag skit, hormonerna var galna. Blev satt på p-piller för att stoppa blödningarna, vilket iofs funkade men måendet blev sämre. Åt p-piller 2 månader, slutade och efter det tog min kropp semester från mens och ägglossning i ca 1 år. Så NEJ till p-spruta…Min kropp blir aldrig densamma.

  Svara
 2. Emelie

  Jag använder mig av p-stav och jag kan faktiskt inte vara mer nöjd!
  Första året hade jag perioder då jag lite nere men det var inget allvarligt alls.
  Har haft mens som vanligt kanske två gånger, och kanske två mindre blödningar på 2 år. Känns härligt faktiskt!
  Jag har vänner som också använder sig av p-stav och är supernöjda!

  Det kanske kan vara något bra alternativ? 🙂

  Svara
  1. Sheila Inläggsförfattare

   Jag provade p-stav för några år sedan och blödde konstant i 6 månader. Inga hormonsvängningar i humöret förutom enorm trötthet av blödningarna.. Så nej tack till det med. 🙂

   Svara
 3. Bella

  Jag har aldrig kunnat ha vare sig kopparspiral, hormonspiral,minipiller eller p-piller. Min kropp stötte ut kopparspiralen och med det andra hade fick jag oönskade mellanblödningar. Hormonerna har även påverkat sexlusten på ett negativt sätt. Jag lärde mig tillslut att lyssna på min kropp och kunde min menscykel utan och innan. Jag visste NÄR jag var som mest fertil. Om jag varit osäker har jag köpt ”dagen efter” piller på apoteket. Vid 47 års ålder trodde jag att det var ”safe”. Missade en gång och jag blev gravid.
  Provade sedan Nuvaring eller p-ring som den kallas och den fungerade alldeles utmärkt. Inga blödningar! Efter tre månader med ringen började det krångla. Jag fick ofta huvudvärk och på det svamp i underlivet. Sexlusten började försvinna. Så nu står jag på ruta ett igen. Ringen är ute. Inga hormoner.
  Sexet är bättre än någonsin.
  Det enda råd jag kan ge är lyssna på din kropp.

  Svara
 4. Peaches

  NEJ till hormoner överhuvudtaget!

  Kan du inte tänka dig att planera sexuella kontakter med andra på så sätt att du inte har samlag just kring ägglossningstiden?

  Slutade med p-ring för ett par månader sedan och det var fan det bästa beslutet jag fattat på länge! Och då har p-ringar ändå väldigt låga doser hormon jämfört med andra hormon-p-medel.

  Svara
  1. Sheila Inläggsförfattare

   Jag har blivit gravid trots p-piller samt trots att jag haft skyddat sex mensens sista dag. Dotterns pappa var dessutom enligt läkarna steril. Så att vissa dagar i månaden är bättre/sämre än andra gäller icke mig.

   Svara
   1. Peaches

    Hoppsan!

    (Fast måste tillägga att det är betydligt osäkrare att ha samlag mellan mens och ägglossning än tvärtom, eftersom spermierna lever betydligt längre än ägget. I min förra menscykel tex hade jag, hypotetiskt sett, kunnat bli gravid av sex i slutet av mensen, eftersom ägglossningen inträffade knappt en vecka efter mensens slut.)

    Svara
 5. Peaches

  Här har du för övrigt två jättebra sidor som man kan använda för att hålla koll på sin menscykel: http://www.femilia.com/index.html och http://monthlyinfo.com/.

  Rekommenderar också boken ”Naturlig födelsekontroll, en samarbetsmetod” av Margaret Nofziger. En liten och väldigt lättläst bok som faktiskt gav mig lite av en aha-upplevelse. Och så lärde jag mig en del nytt om menscykeln också. Helt klart värd att läsa också om man inte är intresserad av själva preventivmetoden!

  Svara
 6. Secretessa

  Efter år av strul och ont så fick jag en hormonspiral. Jag hade lite blödningar i början men sen har det funkat otroligt bra. Jag blir inte påverkad på nåt sätt, jag har ingen mens, inte ont, inga humörsvängningar. Mycket skönt.

  Svara
 7. MizzE

  Jag säger blankt nej till alla hormonpreparat som påverkar hela kroppen. Alltså sådana som cirkulerar i blodet (P-spruta, stav, p-piller) anser jag inte borde vara där. De stör hela kroppens egna system och återkopplingen med hypofysen. Jag är lite mer positiv till hormoner som påverkar lokalt (p-ring, spiral) eftersom de inte cirkulerar i hela kroppen på samma sätt. Överlag så tycker jag nog ändå att vi inte ska bråka allt för mycket med kroppens egna system och låta den ta hand om det själv. Den vet oftast vad den gör 😉

  Svara
 8. A

  Har ingen erfarenhet av P-spruta, men efter mina grova missöden med P-stav, P-ringar och spiral så väljer jag helt enkelt att avstå från allt. Jag hade samma känsla av att må riktigt dåligt och efter P-staven så förstår jag inte varför jag testade annat heller. Konstanta blödningar, humörsvängningar som hette duga och ett totalt jävla mörker… Kondom är helt enkelt det ”bästa”. Hoppas du börjar må bättre snart!

  Svara
  1. Sheila Inläggsförfattare

   Då vi experimenterar med bland annat fisting osv så vågar jag inte bråka med spiral heller. En kvinna jag haft handen i hade spiral och jag kände det tydligt vilket gjorde mig rädd att jag skulle få med mig den där ut.

   Så när hormonerna äntligen lämnat min kropp är det jag som kör naturligt, dvs med inget extra skydd alls och håller mig till min egen partner. 🙂

   Svara
 9. Malle

  Trist att höra att så många inte kunnat ha p-spruta ! För mig har det funkat Hur bra som helst i nu 2 år ! Får oftast en liten blödning var tredje månad då jag blödde 9 dagar VARJE månad innan och hade smärtor som inte finns ord till ! Kommer fortsätta många år till då jag nu inte är fylld 30 och med 4 barn ! Hoppas du hittar något som passar dig och din kropp bättre !

  Svara
 10. h

  Håller med malle, så tråkigt att höra att det är så många som har dåliga erfarenheter av p-spruta, jag hade det i fyra år och inte en enda blödning eller särskilt mycket andra besvär heller, skulle gärna fortsatt om det inte var för att det kalkar ur skelettet, nu har jag p-ring och herregud nu är smärtorna och hormonproblematiken tillbaka.. Hoppas det ordnar sig för dig iaf

  Svara

Skriv en kommentar!